Snowden și trainingul psihologic

Mari secrete nu a dezvaluit Snowden. Nimic nou nu a dezvaluit acest “wisthleblower” si in afara de o serie de articole si emisiuni care au consumat toate topicurile, nimic nu s-a schimbat si nu se va schimba. Poate doar sa ne obisnuiasca cu ideea ca si-asa suntem ascultati si tot ce facem este arhivat, scanat de algoritmi si ne aflam intr-un sistem securist. Ceea ce multi stiam si intuiam. Acum insa a venit vremea sa ne si obisnuim cu asta si sa fim spalati pe creier ca, desi scandalos, asa ceva se intampla si ar fi bine sa avem grija ce spunem si ce facem.

Nu sunt in masura sa analizez prea in amanunt fenomenul. Imi este insa evident ca totul pute si multe lucruri sunt cu adevarat mai grave decat “cazul Snowden” si toate “dezvaluirile” astea. Dincolo de dezinformarea si autodezinformarea in cauza, ar fi insa unele lucruri are sunt cu adevarat importante:

1) Un ziarist incomod a murit intr-un suspect accident de masina. Este vorba de Michael Hastings, care printre altele, a publicat un interviu cu un general american din Afganistan, care in cele din urma a dus la demiterea acestuia. Iata cum il descriu prietenii de la buzzfed.com, site-ul pentru care lucra si unde publica:

Michael Hastings was really only interested in writing stories someone didn’t want him to write — often his subjects; occasionally his editor. While there is no template for a great reporter, he was one for reasons that were intrinsic to who he was: ambitious, skeptical of power and conventional wisdom, and incredibly brave (sursa)

2) Joerg Haider – un politician incomod – de asemenea a murit (sau a fost omorat) intr-un accident de masina, dupa ce coalitia condusa de el ajunsese la peste 40% popularitate si chiar intrase in guvern. Iata doar o chestie interesanta despre ce … “pacate” posibile facuse Haider:

In a 27 September 2008 talkshow on ORF television, Haider described the boards of directors of numerous world banks as “mafia”. Haider also advocated the creation of heavier punishments for banking managers and proposed the creation of a special Legal Court against financial crimes, in one of his last interviews to the Austrian Kleine Zeitung daily (Sursa: Wikipedia)

Evident, precum in filmul Teoria Conspiratiei, pacatul care atrage glontul e greu de ghicit chiar si pentru subiectul in sine. Viata oricum bate filmul …

Iata deci la ce operatiuni complicate si intortocheate suntem supusi. Deja cred ca mare lucru va fi daca incet-incet negam cam tot ce ni se ofera pe tava, mai direct sau mai subtil, si nu ma refer doar la “dezvaluiri” si gogosi mainstream, dar chiar si la orice fel de “leak”-uri si chestii “alternative”. Important ar fi sa incepem sa gandim cu propriul cap si sa tragem singuri concluziile, mai ales privind la ce ni se intampla concret noua. Iar eu unul deja am inceput sa ma satur de zgomotele si ecourile pe care le scoate telefonul meu, incat iau in considerare sa renunt la el complet, nu pentru ca mi-ar fi teama sa fiu urmarit – de asta oricum sunt sigur – ci mai ales pentru ca este un factor de stres, prin faptul ca oricine oricand poate sa te deranjeze si sa iti manance timpul si nervii aiurea. Si in plus mai te asculta si securistii si trebuie sa fii atent ce spui si ce nu spui …

Si inca ceva legat de spionarea online. Snowden a bagat vrajala ca NSA foloseste anumite companii ca sa ne spioneze. Parerea mea de informatician este ca NSA nu are nevoie de datele sau informatiile anumitor companii, de vreme de tehnologic ei au acces la toata infrastructura. Comunicatiile electronice au loc prin cabluri prin protocoale alcatuite precum foile de ceapa: unul peste altul. Deci daca ai acces la cablu, e doar o problema tehnica banala (pentru orice serviciu de informatii) sa decodeze si sa arhiveze tot ce trece prin acel cablu. Iar cablurile (ca si toate echipamentele) oricum sunt facute din fabrica [1] sa cloneze transmisiunile (daca nu chiar mai mult) si stim asta din amuzantele hack-uri ale companiilor telefonice din SUA in perioada de aur in care analogul domina si adolescentii hackeri foloseau reteaua analogica ca sa faca comunicari internationale, sau sa sune la Biroul Oval. Samburele de adevar din scandalul Snowden ar fi ca poate NSA-ul foloseste know-how-ul unor companii ca Facebook sau Google care pot fi mai buni la analizarea datelor.

BONUS: Nu sunt hacker si nici obsedat de hacking, doar stiu sa folosesc unele unelte bine si in general folosind Google, gasesc usor cam orice caut. Ca un mic “show-case” al ce se poate face folosind tehnologia, dupa 3-4 minute de investigatii iata ce am aflat: un angajat al MAI (al Romaniei) a vizitat in data de 2 aprilie 2013 un articol de pe site-ul Mitropoliei Basarabiei care relata intalnirea intre Mitropolitul Petru si ministrul Cristian David. Tot un angajat al MAI (poate chiar acelasi – nu am investigat si asta), acum 2 zile, la ora 11:50, in loc sa munceasca, studia bloguri de bricolaj: http://supermeseriasu.blogspot.ro/2012/12/tutorial-flex-ii.html. Evident, aceste informatii le-am obtinut cu ajutorul Google, nu am facut nimic ilegal si intrusiv, doar am folosit informatii oferite de Google. Va dati seama ce poate face NSA (sau altii) daca sunt interesati …

NOTE:

[1] Dupa cum stiti, s-a mai vorbit de Stuxnet. Eu cred ca vrajeala ca a fost raspandit prin Windows e doar praf in ochii. Foarte probabil, hardware-ul vine cu niscavai software embedded si hardcoded care poate fi “activat” prin cine stie ce tehnici. Asta nu anuleaza faptul ca oricum Windows este un Weapon of Mass Computers Exposure (and Remote Control).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.