Rusia continuă mobilizarea navală cea mai mare dupa epoca sovietică

Russia has dispatched a “carrier killer” missile cruiser and other ships to the eastern Mediterranean in its largest naval deployment since Soviet times.

The move comes as the US secretary of state, John Kerry, and his Russian counterpart, Sergey Lavrov, examine Moscow’s plan to place Syrian chemical weapons under international control. Both Russia and the US have been beefing up their naval presence in the Med over the past several weeks. (Sursa: The Guardian)

In timp ce liderii marilor puteri dadeau mana si faceau poze impreuna si in timp ce declaratii care dau sperante pentru solutionarea pasnica a conflictului ocupa headline-urile breaking news-urilor, in Marea Mediteraneana, in apropierea zonei de pornire a viitorului razboi mondial, se strang forte din ce in ce mai multe. Rusia tocmai a trimis astazi inca un distrugator, in cea mai mare desfasursare de forte navale pe care o au facut-o rusii dupa vremurile URSS-ului:

Evident, din punct de vedere militar, nu putem compara fortele maritime rusesti cu cele americane, numai un portavion american probabil face praf toata flota rusilor. Marea problema pentru americani este insa, ce se fac daca rusii dau drumul tancurilor dinspre nord? Bineinteles, asta dupa ce fac dumping la bondurile americanilor si prabusesc dolarul …

flota-navala-mediteraneana

 

 

Foarte probabil implicarea Chinei in Al 3-lea Razboi Mondial nu va fi in zona Siriei, China avand interes mai ales in Asia estica (insule japoneze, Marea Chinei de Sud, Taiwan). Foarte probabil de asemenea, in cazul unui atac, rusii nu  vor reactiona imediat si impotriva fortelor americane, neavand nici o sansa si neavand interestul unui conflict direct imediat tocmai cu cea mai mare putere mondiala. Totodata, avand in vedere atitudinea actuala si faptul ca Putin nu poate permite americanilor sa continue operatiunea “Primavara Araba” al carei target evident nu este doar Africa si/sau Orientul Mijlociu, deci pe princpiul actiunii si reactiunii, Rusia va fabrica sau se va folosi de orice pretext pentru a face o demonstratie de putere, asa cum s-a intamplat in Georgia.

Nu stim insa care este situatia reala a puterilor armate intre SUA si Rusia, avand in vedere ca in ultimul timp si rusii au pompat destui bani in armata, in timp ce americanii sunt in pragul unei noi limitari a datoriei federale.

Marea dilema este insa care este de fapt intentia reactionarilor americani, ce vor de fapt? O rafala de rachete ca sa “pedepseasca”, sa trimita un semnal? Ce poti realiza cu un atac aerian atat de mult incat sa mergi pana in pragul unui conflict mondial doar pentru ca Israel chiar are nevoie sa termine cu Assad? Evident fara invazie terestra, doar niste raiduri aeriene nu pot face nimic deoarece Siria nu e Libia unde Ghadafi nu avea sprijinul popular pe care il are Assad. In plus sirienii au vazut deja roadele “primaverii” arabe si al “armatelor de eliberare islamiste” in alte zone, cum ar fi Egiptul, prin urmare chiar si distrugerea tuturor tancurilor siriene nu va schimba mult lucrurile in front, deci nu va fi de ajuns un atac aerian pentru a provoca o schimbare cum a fost in Serbia. Dar chiar si cu o invadare terestra, ce vor realiza americanii? Inca un razboi pierdut dupa Irak si Afganistan …

 

One comment

  • Ionut Bratu

    Americanii in mare? Nu vor castiga nimic, iar americanii de rand, vor avea de dus pe umeri o datorie si mai mare. Doar cateva interese obscure vor avea de castigat, ca in marea majoritate a conflictelor trecute, de pe teritoriul Americii sau nu. Apropos, cu plafonul datoriilor ce se mai aude? Il vor ridica iar, ca anul trecut?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.