Dumnezeu şi sublerul

Spunea Pr. Galeriu că Dumnezeu nu poate fi măsurat cu şublerul. E stupid să crezi că se poate măsura “puterea” rugăciunii sau “undele” rugăciunii, şi totuşi ziarele iată că ne aduc la cunoştiinţă această ştire extraordinară: “bolile pot fi vindecate cu ajutorul rugăciunii” (Ziua, 3 Mai 2008). Conform credinţei creştine, boala este mai ales un mijloc pedagogic prin care omul are posibilitatea să cunoască faptul că este o fiinţă fragedă şi muritoare şi să se gândească la moarte. De asemenea, boala poate să înfrâneze patimile şi de asemenea să înmoaie inimile oamenilor. Un bolnav aflat în suferinţă ne cutremură şi pe noi şi ne face mai oameni, ne opreşte din goana nebună către nicăieri.

Deşi Biserica se roagă pentru sănătate şi bine face şi deşi mulţi cerem vindecare de boli şi mulţi primim, enunţul categoric din titlu precum şi argumentaţia descoperirii sunt hilare.

Aşa însă cum există exagerări “de-a stânga”, adică negări ale adevărului evanghelic şi batjocorire a credinţei creştine, există – deşi mai tardive – exagerări “de-a dreapa”, cum ar fi fantasmagorii ca cea mai de sus sau pomenile şi plecăciunile pe care le fac politicienii bisericii, din interes şi fără să urmărească un scop bun, ci unui evident ocult.

E păcat că Ziua a început să preia articole din Pravda, o foaie de toata jena, gen Libertatea de la noi, unde găseşti o varză de articole de la OZN-uri la al treilea război mondial sau la ce mai face Madona. Ce mă amuză, sunt însă articolele cu tentă “ştiinţifică” asemenea acestei prostii cu undele rugăciunii: de fiecare data, autorii menţionează tot felul de oameni de ştiinţă cu tot felul de descoperiri care mai de care ciudate, cum ar fi de exemplu că pe Lună vor fi plantate flori.

Într-adevăr rugăciunea poate vindeca bolile, dar nu pe cele trupeşti ci mai ales pe cele sufleteşti. Vindecarea trupească este doar o consecinţă a vindecării sufleteşti, dar nu întotdeauna, ci doar când în Atoatăînţelepciunea Sa, Dumnezeu hotărăşte că sănătatea nu ne dăunează mântuirii. Nu putem însă suţine că rugăciunea aduce instant sănătate, ca şi cum ar fi un deochi sau magie. Însă vedem ca ziarele nu pot trece peste scoarţa de dinafară a învăţăturii de credinţă, oamenii din presă cât de instruiţi şi deştepţi pot sa fie ei, când e vorba de teme religioase, spun tot felul de prostii, inadvertenţe, minciuni şi aberaţii. Uneori mă gândesc că nu îi interesează şi nu se pregătesc dinainte, de aceea ajung să spună cum au mai tot repetat recent pe la Pro-TV ca “Paştile (pâinea şi vinul sfinţite după Sfânta Liturghie de Paşti) sunt Trupul şi Sângele lui Hristos”. De unde or fi aflat ei asta, de la ce babă de pe care maidan, nu putem ştii, dar cred că am rămane foarte dezamăgiţi dacă am afla.

2 comments

  • Mihaela Pana

    Intr-adevar, nu-mi place perspectiva din care e scris articolul din “Ziua”! Mi-aduce aminte de un seminar din facultate, la Neuropsihologie, unde profesorul ne vorbea despre studiul dragostei din punct de vedere neurochimic (cauze, manifestari, tot tacamul)! Brr…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.