Sună clopotele pentru JP Morgan?

JP Morgan a anunțat o pierdere în trimestrul al treilea de 380 mil dolari după un profit de 5,7 mld dolari anul trecut pentru aceeași perioadă [1]. Totodată au anunțat cheltuieli de 9,2 mld cu litigii … altfel spus amenzi plătite pentru tot felul de ilegalități comise, despre care nu o lungesc aici. La americani este “obiceiul” ca dacă ești persoană și faci o ilegalitate, poliția te arestează, te bate și te bagă la zdup. Asta dacă nu cumva te consideră terorist și te împușcă din prima. Însă dacă ești bancă, orice faci, în cel mai rău caz plătești o amendă. E o practică binecunoscută și încă o dovadă – dacă mai era nevoie – că băncile conduc lumea.

Ce mă miră pe mine în cazul JP Morgan, este cum de tocmai ei și cum de numai ei sunt în situația asta! Un motiv poate să fie că au fost … mai neatenți ca alții. Riscurile și ilegalitățile comise de marile bănci sunt direct proporționale cu capitalul pe care îl au disponibil pentru a face leveraging iar JP Morgan este în top. Ei au inventat derivativele și tot ei sunt cei mai curajoși în marea casă de pariuri care este bursa derivatelor.

Ce trebuie să știm cu privire la marile bănci care conduc lumea este că deocamdată exista niscavai competiție între ele, așa cum e între clanurile de mafioți. Da, bancherii plătesc politicieni, da, ei fac legea, da ei decid cum și încotro se îndreaptă lucrurile, deoarece ei tipăresc bani (FED, leveraging) și ei plătesc acum dobânzi apropiate de zero în timp ce fraierii care muncesc trebuie să se milogească la BCR (Erste Group) și BRD (Societe Generale) nu pentru dobănzi mici, ci măcar pentru dobânzi corecte și transparente care să nu crească cum încep bancherii să piardă la pariuri și au nevoie de cash de urgență.

În ciuda competiției, problema constă în faptul că noi bănci nu pot să apară și mai ales noi bănci … prea mari ca să pice (Too Big To Fail). Iată cum a evoluat “competiția” marilor bănci până în 2009 (!):

 

big-bank-mergers

Deci, JP Morgan a cumpărat Bear Sterns în 2008 și a moștenit o dată cu ea și produsele “toxice” corespunzătoare. În ciuda proptelilor de la FED și a ilegalităților comise, dată fiind volatilitatea mare – cutremurul din 2008 de pe piețele financiare continua, nenumarate replici au loc repetat – roade încet-încet din veriga cea mai slabă și se pare că deocamdată JP Morgan va fi următorul uriaș de lut care se va prăbuși.

 

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

[1] Sursa info: http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/155497/cea-mai-mare-banca-din-sua-pierderi.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.