Ne va salva al 3-lea Război Modial de a 2-a Mare Depresie?

Este intrebarea pe care o pune Max Keiser in ultima sa emisiune la Russia TV.

Nu am mai scris nimic despre Ucraina pentru ca la cum se desfasoara evenimentele, nici nu apuci sa iti formezi o opinie ca a doua zi, multe lucruri se schimba. Sunt totusi niste constante si niste ganduri care se pot contura.

Mai intai: este clar ca cei care au scormonit acest razboi NU SUNT IDIOTI. Oricat de aroganti si increzatori in sine ar fi americanii si oricat de disperati in provocarea de noi crize si noi tensiuni in speranta mentinerii dolarului pe linia de plutire, totusi e greu de crezut ca cei care pun lucrurile la cale sa fie atat de diabolici incat sa isi doreasca un razboi nuclear.

Un razboi nuclear foarte probabil va insemna distrugerea unei mari parti a umanitatii, desi nu este exclusa deloc extintia rasei umane. Nimeni nu poate avea certitudinea ca scapa intreg, oricate bunkere ar avea la dispozitie si oricata siguranta in propriile arme. Deci, evident un razboi nuclear numai niste minti bolnave si care sunt auto-sinucigase l-ar putea lansa. Este greu de crezut ca personalitati atat de instabile sa poata ajunge la conducerea serviciilor secrete americane si a centrelor de decizie a politicii externe americane.

Deci, intr-o oarecare masura putem sta linistiti: nu se va ajunge la un razboi nuclear. Spun ca intr-o oarecare masura, deoarece minti nebune evident exista si asa cum in Al Doilea Razboi Mondial, folosirea nuclearelor a fost inutila si tardiva, nu putem exclude niciodata ce sunt in stare sa faca nebunii care au mana pe butonul rosu.

Deci pornind de la presupunerea ca nimeni nu vrea un nou razboi mondial, putem incepe sa analizam ce se intampla.

Un al doilea gand pe care il am este ca in toata treaba cu Ucraina, Putin este de fapt UN ACTOR care joaca cum i se spune sa joace. Putin are destul de restransa gama de miscari pe care le poate face, in sensul ca cine il cunoaste bine si cine cunoaste bine Rusia, intelege ca Putin nu poate sta cu mainile in san in timp ce Ucraina este “reformatata”. Nu poate sta deoarece peste 2 ani, acelasi lucru s-ar intampla si in Rusia. In plus, daca Putin ar sta cu mainile in san, alti rusi nu ar sta si Putin ar fi instant usuit de fratia KGB-ista care nu ar tolera o pasivitate sinucigasa. Deci Putin este fortat sa actioneze in felul in care o face si are de ales doar mici nuante in “jocul” sau atat de mult comparat cu un joc de sah. Evident, o surpriza nu e niciodata exclusa si poate cea mai mare surpriza este lentoarea cu care Putin joaca hora pe care le-o canta americanii. Parca am si scris un articol, “De ce tace Putin?” cand a inceput toata treaba asta si inca se desfasura Olimpiada.

Un al treilea gand pe care il am este: QUI BONO? Pentru asta, as aminti doar cateva stiri:

Impredictibilitatea Federației Ruse crește bugetul Armatei României (Sursa: CAPITAL)
Ministrul Mircea Duşa: “Avem buget pentru modernizarea şi înzestrarea Armatei României” (Sursa: EVZ)
Canada Preparing to Replace its CF-18 Hornets
Australia to buy 58 new F-35 fighter jets
Ottawa Citizen>Czech Army To Purchase Up To 16 New Helicopters
– etc, etc

In plus, va mai amintiti declaratia lui Krugman, ideologul Fed-ului pe care a facut-o inca din 2011, inainte de pornirea “Primaverii arabe”?

Paul Krugman: U.S. Economy Needs ‘The Financial Equivalent Of War’

“What actually brought the Great Depression to an end was the enormous public spending program otherwise known as World War II.”

In final, recunosc ca intrebarea din titlu pe cat de spectaculoasa pare, pe atat de triviala. Nu avem nevoie nici de un nou razboi mondial si criza se putea rezolva mult mai usor daca capitalismul nu ar fi fost anihiliat o data cu dereglementareainceputa de Reagan.

Istoria nu se repeta niciodata, spunea Boia intr-un interviu recent in Gandul si o spune in mai multe locuri. Chiar daca nu se repeta, prostia omeneasca este oricum perpetua si sunt toate sansele ca sa traim vremuri “istorice”, mai ales avand in vedere particularitatile geografice care ne stau deasupra precum sabia lui Damocles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.