Bancherul care da lectii capitaliste

Poate fi oricare bancher … Pun pariu ca va gandeati la Isarescu sau la Panadol-ul Anti-Criza (Vasilescu) care iar tin vreo conferinta de presa ca sa ne invete cum sa iesim din criza. Dar nu e asa. In schimb, ne invata cum sa facem afaceri un bacher de la Banca Transilvania:

Cea mai mare problemă a economiei este că antreprenorii români nu vor să lucreze împreună pentru a se putea dezvolta. Tiberiu Moisă, director executiv în cadrul Băncii Transilvania şi preşedintele Clubului Întreprinzătorului Ro­mân, spune că antreprenorii ar trebui să aibă capacitatea de a lucra împreună pentru a profita de oportunităţile lăsate în urmă de stat, dar şi de cele care vin din afară. (Sursa)

Deci nu e problema ca bancherii au dat credite cu buletinul aiurea si au pompat in bula imobiliara cata vreme au venit bani din afara, ignorand afacerile serioase, dand credit cu nemiluita oricui si punand greutate si mai mare firavei economii capitaliste ale romanilor care si-au luat viata in piept si au inceput o mica afacere. Creditarea fara criterii care s-a practicat de banci cand banii veneau din afara si BNR-ul se facea ca nu vede, a crescut artificial preturile imobiliarelor si ale terenurilor, ca si ale materialelor de constructii. Era evident de pe atunci ca preturile erau ireale de vreme ce nu erau coroborate cu cresterile profiturilor, ale salariilor, ale eficientei mult elogiate acum de la pupitrul BNR.

Acum e frumos sa vorbesti tu ca bancher care stai pe o gramada de linii de credit de la BNR, care ai beneficiat de repo-uri cu nemiluita in vremuri cand oamenii de afaceri aflati in gropa nu stiau ce sa mai vanda ca sa plateasca ratele si care acum te crezi mare si tare sa dai sfaturi oamenilor de afacere autohtoni.

Un alt papagal, este un tip care se numeste “consultant” – altul care a facut multe afaceri la viata lui si care a avut mari realizari incat acum este mare strateg si este invitat la conferinte:

“Înainte de ‘89 România avea un adevărat lanţ valoric în domeniul pescui­tului, spre exemplu, de la vase care pescuiau în ocean până la procesarea cărnii şi producţia de conserve. După acea perioadă, imediat, antreprenorii nu au avut iniţiativa de a face mici conglomerate pentru a duce lanţul mai departe”

Cata inteleptciune din putul gandirii capitaliste a acestor “speakeri” …

In mod normal ignor aberatii de astea, mai ales daca vin de la necunoscuti. Mi-am amintit insa de un articol publicat de ZF (in baza faptului ca BNR obliga unele medii de presa sa il publice pe Vasilescu) zilele trecute in care si asta da lectii oamenilor de afaceri ce trebuie sa faca. Astfel, intr-un articol intitulat ‘Si-acum ce avem de facut’, Vasilescu ordona:

“De unde ar putea să înceapă regenerarea dorită a muncii? Numai şi numai de la trezirea din vis a tuturor companiilor răsfăţate până în prezent cu ferirea de competiţie, de la zbaterea lor pentru a se schimba, pentru a produce mai bine, mai ieftin.” (Sursa)

Deci in nici un caz problema nu e ca pretul banului este tras catre zero de Banca Centrala. Sau nici macar nu e problema ca BNR-ul ofera lichiditate bancilor desi aceasta nu ajunge in economie, in afaceri, unde se poate incepe regenerarea. “Ferirea de competitie” – frumoase cuvinte venite de la un dinozaur comunist care toata viata mananca paine in acelasi scaun si nu are nici un competitor. Frumoase cuvinte venite si de la BNR – monopolul prin definitie, tiparnita de lei care le invarte pe toate astfel incat sa avem stabilitate macroeconomica, in traducere adica: sa nu pice nici o banca, sa nu cada preturile imobiliarelor, sa nu cumva sa scada leul si sa castige exportatorii, sa nu cumva sa nu aiba guvernul bani pentru creditare, etc, etc.

Nu voi detalia aici pe larg un principiu de baza al economiei , anume ca munca este cuantificata in bani. De aceea banul are o importanta cruciala. Cata vreme insa dobanzile sunt trase in jos, banul este trecut in derizoriu, banul nu este apreciat. Daca eu am facut 10 lei si ii pun la banca, intr-o economie fireasca, care ar crea conditii proprice pentru “dezvoltare” si “competitie”, banca ar da mai departe banul meu la altul care stie sa ii investeasca si ar cauta cu atentie cui sa dea banul. In schimb, in economia noastra, banca da banul meu la guvern si castiga dobanzi gratuite, nu ii intereseaza investitorii. Sau da credite la creditacii cu Prima Casa care sunt garantate de stat, deci banca nu isi asuma nici un risc (sau riscuri minime) si astfel nu are nevoie sa stimuleze afacerile, pentru ca traieste si fara. In plus, in Romania legislatia forteaza afacerile sa lucreze cu bancile care isi maresc comisioanele si taxele dupa bunul plac. In plus, bancile au monopolul schimbului valutar, o afacere care castiga cu greu un dolar in afara, vine si primeste de la Banca Transilvania un curs de mizerie. Apoi daca vrea sa cumpere dolari sa faca import, de asemenea trebuie sa plateasca imens. Bancile au un “spread” la cursul valutar, mai mare decat schimbatorii de valuta de la colt. Pentru banci, schimbul valutar nu este un serviciu oferit clientilor ci o sursa de venituri gratuite, care rezulta din “monopolul” pe schimbul valutar. De ce oare nu permite BNR-ul afacerilor ca sa cumpere si sa vanda macar la casele valutare, ca sa nu mai zic ca ar putea permite plata salariilor in valuta si astfel costurile schimburilor s-ar micsora drastic pentru afaceri? Va spun eu de ce: pentru ca bancherii sunt monopolisti si intr-o economie de piata reala cu competitie si eficienta, mai mult de jumatate din banci ar pica. Ar fi nasol o perioada, dar asta pentru ca s-a tolerat mizeria pana acum si se tolereaza sistemul ticalosit in continuare, prin ferirea bancilor de orice stres. BNR-ul este intr-adevar responsabilul principal, “il capo dei tutti capi”, dar ceilalti cum e papagalul asta de la Transilvania, macar si-ar tine gura inchisa decat sa dea lectii oamenilor de afaceri.

Cum sa creasca economia noastra daca banul nu are nici o valoare, dobanzile fiind infime, daca nu exista un mediu proprice unei dezvoltari, daca nu ai infrastructura minimala care sa iti minimizeze costurile, daca ai impozite care sunt imposibile de dus in spate pentru ca te obliga sa ai randamente imense, daca ai forta de munca din ce ince mai slab calificata pentru ca valorile fug afara, daca ai legislatie in continua schimbare si oricand te poti astepta la orice, daca ai costuri care cresc in permanenta (energie electrica, gaze, benzina) in timp ce preturile scad in fata importurilor nemiloase, etc, etc.

Putinul zvac care s-a simtit in ultimul an in Romania s-a datorat in primul rand cresterii investitiilor oamenilor de afaceri romani care fiind fortati de dobanzile mici au incercat sa bage banii in dezvoltare in speranta unui randament viitor mai bun [1]. Puterea de cumparare. de asemenea, a fost ridicata artificial pe moment de cresterea intrarilor de bani de la capsunari. In fata deflatiei globale si a mediului local nepropice insa, cei care s-au aruncat in gol vor avea un mare soc si ceilalti care stau si se uita la ei vor lua o lectie si vor tine de bani cu dintii, fie la ciorap fie in actiuni in afara, unde macar randamentele sunt garantate. Banii o sa fuga din Romania asa cum fug tinerii romani la studii si la munca in afara. Si bancherii au o vina importanta in treaba asta, asa ca, macar, ciocul mic!

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

[1] un exemplu de investitor care se ambitioneaza orbeste sa investeasca in Romania si creada in tara asta este Ion Sturza cu al sau elefant: Compania care deţine magazinul online elefant.ro şi-a majorat capitalul social cu 3,3 milioane euro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.