Ce variante are Grecia?

russland

BCE a taiat liniile de credit pentru bancile grecesti prin care acestea primeau creditare la 0.05% dobanda – practic bani gratuiti. In prezent, bancile grecesti sunt nevoite sa imprumute de la Banca Nationala a Greciei, la dobanzi de aproape 2%. O crestere de costuri semnificativa care insa nu le pune inca pe genunchi.

Dupa cum stim, pana pe 28 februarie, grecii trebuie fie sa cedeze fie sa faca marele anunt, care dupa parerea mea va fi Rusia. Mi-e inca neclar daca va fi Rusia-China, dar Rusia are sanse mari sa fie asul din maneca grecilor in negocierile cu nemtii.

Ministrul de finante a fost la nemti dar degeaba: “We agree to disagree” scria Spiegel. Oricum nu era de asteptat nimic. Propunerea grecilor de “growth linked bonds” e doar o spoiala de a spune “nu platim, dar promitem”.

Sincer, ma asteptam ca noul guvern sa vina cu “solutia” inainte de acest turneu al lui Varoufakis prin europa. Poate au insa nevoie ca sa justifice in fata poporului ca ei au incercat sa se inteleaga cu nemtii dar nu au reusit. Prin “solutie” ma refer bineinteles la declararea explicita a falimentului si repornirea de la zero.

Problema cu repornirea este insa ca trebuie sa ai o baza, adica un nou creditor. Cum Imperiul se opune, si minioni gen Franta, Italia nu au cum sa miste in front decat daca o sa se sparga UE, grecii trebuie sa se bazeze pe rusi sau pe chinezi.

Pentru repornire, nu doar banii necesari supravietuirii statului ar fi necesari,cat mai ales o noua piata de desfacere pentru putinele produse pe care le mai produc grecii si de asemenea, investitori care sa aduca proiecte semnificative care sa dea de munca la greci. Saracia grecilor de acum nu e din cauza ca inainte lucrau la stat si aveau salarii mari si acum nu mai lucreaza la stat. Saracia e datorata mai ales pentru ca in starea de limbo in care au fost in ultimii 5 ani, nici un investitor nu are curajul sa inceapa o afacere noua, fie el grec sau strain. Cu siguranta sunt multi greci care si-au mutat depozitele in Germania sau in Elvetia si printre astia, care ar vedea ca Grecia are viitor, ar putea incerca sa investeasca. Dar fara speranta, nimeni nu mai investeste un ban si cheltuielile sunt minimale.

Trebuie deci mult calcul si negocieri pentru etapa ruperii, mai ales ca nimeni nu a facut-o inainte: ruperea Greciei din UE va fi dramatica. Nu e de ajuns bunavointa Rusiei si interesul in a-i ajuta pe greci. Trebuie in primul rand banii rusilor. Ori ca sa isi bage banii, rusii au nevoie de multe in schimb, cum ar fi de exemplu, o baza militara ca sa poata se se mute de la sirieni unde Imperiul tot incearca sa ii goneasca de cativa ani.

Ca veni vorba de Imperiu, mare minune ca americanii stau deoparte. Doua-trei vorbe ale lui Obama nu ajuta prea mult. Cred ca nici americanii nu realizeaza ca se joaca cu focul si ca mai bine ar arunca Greciei rapid un haircut de tot ce are FMI in datorie, asa doar ca un os de ros, sa mai taca o leaca.

In conditii de haos, ratiunea se intuneca si costurile stingerii focului vor fi mai mari decat daca focul ar fi fost prevenit anterior. Cand spun de costuri, ma refer pentru americani. Este greu de crezut ca americanii o sa se riste atat de mult si pentru cateva sute de dolari sa ii lase pe rusi sa puna mana pe Grecia si sa isi traga baza in mediterana in coasta Turciei sau de ce nu chiar a Italiei.

Singurul semn de intrebare cu privire la rusi, este de ce grecii au mai asteptat atat de mult si au batut capitalele europene incercand sa “convinga”. Nu au ce sa convinga, neamtul ti-a dat bani si tu nu ai sa platesti? Vinzi tot, si haina de pe tine. Nu-l intereseaza pe neamt ca tie ti-e foame si dormi pe-afara. Neamtul e crescut sa creada ca el munceste mult si bine si grecul nu munceste deloc, sta la uzo toata ziua. Paradoxal, ca asemenea propaganda prinde si la romani.

Firesc era deci ca Syriza sa anunte cum a venit la putere default-ul si sa negocieze cu Rusia. Un drum la Moscova inainte de Bruxelles, ar fi avut alta greutate. Intalnirea cu ambasatorul Rusiei nu stiu daca a fost de ajuns.

Foarte nasol ar fi ca noii guvernanti chiar sa fii avut sperante ca o sa le mearga ofensiva si ca nemtii o sa dea inapoi. Daca nu erau pregatiti dinainte pentru “solutia finala” si daca nu aveau deja negocierile initiate, e nasol de ei, inseamna ca o sa ramana in aer sau o sa trebuiasca rapid sa faca cateva drumuri si la Moscova.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTE

– deniers: liers! => Greece defence minister reassures NATO over Russia ties – ce ne reaminteste acest articol, un amanunt interesant: Tzipras a fost deja la Putin, dupa anexarea Crimeei, in mai anul trecut.

 Putin Invites Greece’s Tsipras To Russia Amid Ukraine, Economic Talks

– deniers / liers, din nou:  Varoufakis rules out Russia aid deal

Apropos de “deniers / liers”, va reamintesc un articol: TITLURI DIN PRESA CIPRIOTĂ ÎNAINTE DE CRASH

4 comments

  • Chestiunea Crimeii nu e decisa inca. E posibil ca razboiul sa mai treneze inca vreo jumatate de an sau poate mai mult, timp in care nu castiga mare lucru din asta.
    Si deocamdata au pierdut destul de mult pentru chestia asta desi nu stiu in ce masura este adevarat faptul ca sunt (mai mult sau mai putin) direct vinovati pentru situatia din zona.

    5-6 miliarde/an nu cred ca este suficient pentru grec.
    Atat iau doar pentru faptul ca raman in UE, nu-mai-stiu-ce-fonduri moca.

    De ce se duc Merkel si cu Holland la Moscova?

    Probabil asa cum suna si tilurile oficiale, de Ucraina, nu mai crede nimeni acum in cartea ascunsa a grecilor, mai ales ca le-au taiat si finantarile DUPA ce si-au aratat toate cartile, eg. o posibila alianta (de orice natura) cu Rusia

    Sigur, le mai ramane sa o arate aia cu defaultul, dar pentru aia nu tremura Europa nici a zecea parte cat fundul lui Tsipras, si doar daca o pune pe masa.

    Ucraina este mai degraba o problema majora, pentru ca acolo e o problema mult mai serioasa decat eventualele necazuri care le-ar putea face Grecia indiferent ca apuca spre default sau cine stie ce aliante improbabile.

    Mr. John vrea sa puna un picior in coasta Rusiei (pentru inceput) si asta se va intampla orice ar fi, rusii pot cel mut sa traga de timp, singurul mod in care pot evita asta este sa deschida drumul spre un razboi efectiv.

  • “Propunerea grecilor de “growth linked bonds” e doar o spoiala de a spune “nu platim, dar promitem”.”

    Deci am ajuns la aceeasi concluzie de care ziceam acum 2 posturi.

    Urmatoarea este ca Grecia nu are nimic de fapt, nici macar in maneca.
    Doar blufeaza nitel.
    O sa-si toceasca pingelele pana in Rusia si inapoi, si tot degeaba.

    Cum ziceam, rusii au deja problemele lor, care abia pot sa le duca, nu o sa duca si pe ale grecilor, clar.
    Nu pentru o amarata de baza militara, desi probabil nu le-ar strica dar si costul si riscurile de rigoare in contextul actual, sunt probabil prea mari.

    China, poate sa ajute, dar daca grecii se dau vanduti, ceea ce ma cam indoiesc.
    Nici nu stiu daca mai au asa multe de vanzare.
    In plus, nu cred ca e o decizie care ar putea-o lua de capul lor.
    Mai au si alte interese si prin Europa si n-ar vrea sa-si vada biznisuri mult mai importante, stricate.

    Americanii nu se baga, ca le convine situatia. O Europa in tensiune sau deriva e mai usor de influentat/controlat politic.

    Pe greci nu-i mai incalzeste cu nimic sa li se taie din datorii, ei au nevoie constant de alti bani, practic economia lor a fost construita de asa natura incat nu poate supravietui fara o linie intravenoasa cu aport constant si consistent de bani care, este clar, nimeni nu o sa ii mai vada inapoi.

    Chiar nu-mi explic cum mai pot gasi sa imprumute, chiar cu 2% cand este clar ca singura lor solutie este default -ul.
    Fie peste o luna, fie peste 6 sau 2 ani, e clar ca se va intampla.

    Grecia nu poate sa anunte default -ul desi e clar ca altceva n-au decat eventual tiparnita UE (care cica, initial, le-a promis ca 6 luni nu vor avea access la banii aia, dar ma indoiesc).

    Daca se anunta defaultul, Tzipras va fi clar, linsat in strada, pentru ca de fapt a promis altceva.
    Ca vor trai bine, dar pe ce bani?
    Nici el nu stia, iar pe grecul de rand nu-l intereseaza. El crede ca stampila de vot, face sa ploua cu bani.
    Pana acum au tot stampilat si a tot plouat, corect?

    Cand si ce va urma in restul Europei este problema.
    Normal vorbind, toata lumea s-ar putea sa o duca mai bine, practic depinde de reactia burselor si asta e destul de imprevizibila. Probabil putina agitatie la inceput, niste salturi fantastice la dolar, aur, etc. pe urma liniste.
    Tiparnita sa traiasca, factura mai incolo.

    E ofensator ce ai scris despre romani.
    Romanul n-a avut macar “startup” -ul care l-au avut grecii. N-au ajuns nici macar la jumatatea salariilor grecilor.
    Astea de acum, din “criza”.

    Ia sa ne uitam aici:
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage
    2014 Romania NET: 1846 RON ~ 420Euro.
    2013 Grecia 1004
    Deci..2.5x ?? Criza? La noi sau la greci?

    Romanii muncesc, stiu destui care muncesc si muncesc bine si mult.
    Problema e ca nu este de unde mai mult pentru ei.
    Ca asta e piata. Astea sunt taxele.
    Suntem prea multi pentru cat s-a investit aici comparativ cu cat a fost distrus.
    Si o sa fie si mai rau, probabil.

    Si nu pentru ca romanul munceste. Ca voteaza in nestire pe cei care il fura, ca nu are alternativa politica, o politica economica, da.
    Dar nu ca nu munceste sau nu vrea sa munceasca.

    • da, rusii au problemele lor, dar au luat Crimeeea, nu? desi ii costa cateva miliarde pe an in plus, pe termen mediu; Greci la fel, din bugetul armatei pot sa taie 5-6 miliarde pe an si castiga geopolitic imens, obtin leverage care altfel ar fi trebuit cine stie ce sume sa pompeze in Siria sau cine stie ce masinatiuni prin Orientul Mijlociu;

      lucrurile se leaga de minune pentru rusi; sa nu uitam ca singura lor sansa de supravietuire este sa sperie atat de mult pe europeni incat acestia sa ceara taierea sanctiunilor sau chiar sa renunte unilateral oricat de mult s-ar opune americanii; acum de ce se duc Merkel si cu Holland la Moscova? in caz ca nu ai urmarit ce se intampla in Ucraina, pentru ca rebelii castiga masiv, s-a accelerat ritmul recuperarii si ucrainienii nu mai rezista; nu-i coincindenta ca au dat si legea aia cu obligativitatea “serviciului militar”, tot ca sa traga de oameni ca nu mai crede nimeni in Marea Ucraina, si nu doar romanii din Bucovina;

      deci rusii au bani, problema e daca grecii au curaj sa primeasca banii rusilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.