Fail Safe / un film de vazut zilele astea

Fail Safe – film TV anul 2000 – Nota IMDB: 7,3 – Link IMDB

Zilele astea e ceva normal sa discutam despre riscurile unui razboi nuclear, pe masura ce americanii trimit soldatii in Ucraina si pe masura ce Putin tot incearca sa le transmita americanilor semnale ca SUA nu este singura putere mondiala pentru ca Rusia tot atat de multe (daca nu mai multe) arme nucleare, pe care le-a mostenit de la URSS si pe care le-a modernizat si pregatit pentru orice eventualitate.

Unii comentatori sunt chiar de parere ca riscul de razboi nuclear intre SUA si Rusia este chiar mai mare acum decat in timpul Razboiului Rece. Astfel de comentarii si stiri par povesti si relatari bombastice omului simplu, nepreocupat si neinformat indeaproape cu ce inseamna razboiul din Ucraina. La cat de banal a devenit razboiul in ziua de azi, pana si din postura si interesul jurnalistilor, ni se da de inteles ca Ucraina e doar o Sirie mai aproape de noi si nimic altceva.

Pun pariu ca nici macar 10% din ziaristii care ar trebui sa alerteze oamenii si sa provoace o miscare de jos in sus nu inteleg ce sunt acelea armele nucleare “ready-to-use” si probabil riscul cel mai mare li se pare a fi folosirea vreunei arme nucleare mici/medii de catre teroristi in cine stie ce oras de prin Orientul Mijlociu in care tot auzim de atentate. In nici un caz nu este vazut ca risc inceperea unui razboi nuclear intre Rusia si SUA, ci in cel mai rau caz, multi se gandesc ca Rusia va intra in Urcaina si va acapara partea de est cum a facut-o cu Crimeea. Iar in retaliere, americanii nu vor face altceva decat sa intareasca prezenta in statele de granita, cum ar fi Romania si sa impuna si mai multe sanctiuni rusilor. Cat de mult se insala cei care cred ca putem scapa usor de o escaladare nucleara, INAINTE de orice contact direct intre vreun soldat rus si soldat al NATO.

La toti cei care nu au idee despre cum ar putea incepe cel de-Al 3-lea Razboi Mondial, le recomand filmul “Fail Safe” (cel din 2000). Originalul din 1964 nu l-am vazut, prin urmare comentez remake-ul pentru TV din 2000. Filmul este ceva deosebit ca realizare de buget mic. Nu realizarea conteaza, desi actori importanti au jucat in film, cat mai ales scenariul dar si realizarea maximului de tensiune cu minimul de resurse. Mi-a parut rau ca un asemenea scenariu – inspirat dupa un roman – nu a fost produs la un alt nivel, daca tot s-au apucat. Dar chiar si asa, prea multe critici nu am de adus decat ca mi-a fost tare ciudat sa il vad pe Richard Dreyfuss intr-un rol dramatic, in postura de presedinte al SUA care ia decizii improtante si … inovative si de asemenea, nici pe George Clooney in rol de pilot, nu l-am inghitit prea usor, fiindu-mi oricum antipatic in orice rol ar juca.

Pe scurt, ideea fimului este urmatoarea: in urma depistarii unui obiect de zbor neidentificat, apararea americana intra in alerta; in cele din urma, depisteaza obiectul, care era un avion comercial deraiat de la traseu, dar se intampla ceva ciudat; in urma unor defectiuni tehnice (fie mecanice, fie electrice, nu mi-a fost prea clar) din greseala este trimis ordinul de atac nuclear asupra Moscovei unei patrule de 6 bombardiere strategice. De aici, va imaginati ce iese …

Nu stiu in ce masura, procedurile si elementele militare folosite in film sunt legate de realitate. Conform fimului, ordinul de atac nuclear si tinta sunt trimise avioanelor prin mesaje criptate electronice, deci nimic audio, pentru evitarea oricaror posibilitati de “virusare” a mesajului. Ca informatician, nu inteleg prea bine care e diferenta intre transmiterea unui mesaj codat prin date receptate de calculator comparativ cu comunicarea audio directa care si aceea poate la fel de bine sa fie encriptata astfel incat sa nu fie ascultata sau simulata de inamic. Informatia este aceeasi si criptarea este aceeasi, deci diferente nu ar trebui sa existe intre transmiterea unui cod ABC123 si un ordin audio al presedintelui care sa mentioneze acel cod si sa vina cu explicatii suplimentare, de exemplu, de ce trebuie sa radem Moscova de pe fata pamantului si sa declansam Al 3-lea Razboi Mondial.

Deci, in film, pilotii sunt instruiti ca dupa primirea ordinului, sa ignore orice alt comunicat sau ordin si sa treaca la fapte. Cand se intampla eroarea si ordinul este trimis aiurea, nici macar apelul copilului pilotului nu il face pe acesta sa renunte la misiune.

Un sistem similar, desi de alta natura, se pare ca ar fi avut sovieticii si consta in lansarea automata a unor rachete dintr-o baza apropiata de Polul Nord, catre tinte diferite din SUA, in eventualitatea in care URSS-ul ar fi fost deja anihiliat. Practic, rusii incentioneau sa realizeze o baza de rachete nucleare complet automata, plasata ultra-secret si cat mai aproape de americani, care daca nu ar primi periodic semnale ca “TOTUL E OK”, la prima expirare a termenului la care ar fi fost programata sa primeasca aceste mesaje, ar fi lansat toate rachetele fara nici o aprobare sau verificare umana. Din fericire, aceasta baza nu a fost construita, dar sisteme apropiate ca concept exista si nu se stie daca toate sunt oprite in prezent (vezi Death Hand). Ori daca Rusia post-sovieta trecuta prin atatea mai are astfel de sisteme, ce sa mai zicem de SUA care are nenumarate automatizari si sisteme complexe. Sa ne reamintim doar de avionul de atac F35 a carui lansare a fost amanata de mai multe ori tocmai din cauza problemelor depistate la calculator [1].

Este deci o minune ca aceste arme nucleare nu au fost lansate din gresala pana acum si cu cat situatia este mai tensionata intre tarile dotate cu astfel de arme, cu atat riscurile sunt mai mari. Dar cu toate aceste riscuri, care vin din complexitate si faptul ca programele si sistemele sunt in cele din urma realizate de om care este imperfect, cred ca riscul si mai mare vine mai ales de la politicienii nebuni care se joaca cu focul. [2]

Ar fi usor sa zicem: ei stiu mai bine, ei calculeaza cu atentie si sunt state puternice si mari care nu se poate sa nu realizeze ca anihilarea reciproca nu este tocmai o strategie constructiva. Dar daca nu le pasa de miile de oameni care au murit deja in Ucraina, de ce am crede ca le pasa de miliardele care pot sa moara in eventualitatea unui nou razboi mondial?

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

[1] Computer glitch prevents US’ most advanced F-35 fighter jet from firing until 2019

[2] “All you hear is about sanctions towards Russia from America and the European Union. Have they totally lost their heads?” Gorbachev asked.

6 comments

  • te departezi de esential

    Te departezi de esential prietene. Depopularea e hotarata si dorita de mai marii lumii.
    Razboiul depopuleaza rapid.
    Razboiul poate instaura NWO.

    Deci si accidentul e tot programat daca vrei.
    De ce ne e frica nu scapam.

    Ia-o si p-asta daca nu ma crezi:
    https://www.youtube.com/watch?v=d2M5l__vCwo

    Singura solutie, apropierea de Dumnezeu si delimitarea de antihrist.

  • F35 are mai multe probleme decat “computer glitch”.
    Este practic o catastrofa, atat in materie de inginerie dar in special in materie de costuri.

    http://www.counterpunch.org/2013/03/04/when-money-is-no-object-the-strange-saga-of-the-f-35/

    “Ar fi usor sa zicem: ei stiu mai bine, ei calculeaza cu atentie si sunt state puternice si mari care nu se poate sa nu realizeze ca anihilarea reciproca nu este tocmai o strategie constructiva. ”

    Asta pentru cei care n-au auzit de M.A.D. doctrine (wikipedia).

    Mutual Assured Destruction (cu accent pe Assured) este un scop in sine in cazul unui razboi nuclear, pentru ca de castigat e clar ca nu poate castiga nimeni.

    In plus, nu stiu de ce isi mai poate imagina cineva ca aia care ii conduc le pasa cat de cat de cat de soarta celor care ii conduc.
    Cei care iau decizii de genul asta, au si acoperire pentru ele, bunkere, mancare, etc.
    Restul sunt doar numere.

  • Silviu Costea

    In principiu, cand suntem copiii, credem ca STATUL e dumnezeu. E cel mai puternic, el stie tot, si poate face orice. In realitate, este cel mai impotent cu putinta. Iar gandul ca el detine arme nucleare este infiorator. Pentru simplul fapt ca angajatii la stat sunt cei mai neprofesionalisti. Si ma refer in general, nu la vreun stat anume. Va amintiti cand garzii personal prezidentiale i-a cazut arma automata din masina in timpul unei deplasari? Sau nu sunteti satui de stirile in care un pustan de 16 ani hacareste servere NASA sau guvernamentale? Credeti ca pustii aia sunt genii? Da de unde. Securitatea este facuta de amatori. Si mai ales, de cele mai multe ori, firmele private care sunt platite de stat sa ofere securitatea sunt cele mai neprofesionaliste cu putinta, deoarece aceste contracte intotdeauna se obtin stim noi cum. Si iata de ce acest articol te pune pe ganduri, caci sunt convins ca acele arme nucleare se afla pe mana unor amatori. Si intr-adevar am avut noroc ca nu s-a intamplat un incident nuclear pana acum. Din greseala.

    • cred ca daca la controlul nuclealelor erau amatori, lumea exploda de mult; da-mi voie sa cred ca mai exista niscavai ierarhie a valorilor cel putin in armata; e adevarat, nu in armata noastra, dar la cei 2-3 mari cu siguranta situatia e mult mai buna ca in politica; uneori se imbata si ei cu puterea si coruptia mai duce la accidente, dar totusi sa nu exageram

    • Silviu Costea

      http://stirileprotv.ro/stiri/international/pentagonul-ordona-verificarea-tuturor-capacitatilor-nucleare-militare-ale-statelor-unite.html

      Ce-ti spuneam adineaori? Iar asta e doar ce ajunge la presa; adevaratele probleme cu siguranta nu ajung…

      • Pai cati dottore nu or fi si in SUA … Dar vezi ca oamenii se alerteaza, cel putin. Sunt constienti de probleme. Pe cand cu nebunii din politica, cum ar fi Romney:

        Voi spune doar ca Romney – candidatul republican care a pierdut – era membru al unei organizatii secrete formata din mormoni, deosebit de razboinica si cu o viziune total fanatic-religioasa uimitoare si extrem de periculoasa. Aceasta secta cu tentacule inclusiv in serviciile secrete americane ca si in toata diplomatia (Franks de la FMI este mormon) are scopul de a-i promova pe mormoni in pozitii cheie cu scopul de a duce la indeplinire profetia “caleretului alb“, o interpretare aiuristica a unor pasaje din Apocalipsa Sf. Ioan conform careia mormonii vor salva America si lumea in lupta cu antihristul. Si o vor salva bineinteles … prin razboi, chiar nuclear, cu Imparatia lui Antihrist, adica Rusia. Stiu ca par socante aceste informatii pentru cei care nu sunt informati, dar iata doar o stire care poate subliniaza cat de defazati de realitate si periculosi sunt mormonii:

        “The Russian Orthodox Church has expressed its outrage at what it claims is a Mormon scheme to buy up the names of dead Russians in order to baptise ‘dead souls’ in their faith. In one archive, in the town of Nizhni Novgorod, east of Moscow, the Church of the Latter Day Saints has paid ten US cents for each page of thousands of names of dead people dating mainly from the late eighteenth century to be put on a microfilm.” (Sursa: The Guardian)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.