Superbacteriile rezistente la antibiotice

Oamenii au fost intotdeauna in razboi cu bacteriile.

Antibioticele au permis doctorilor sa faca lucruri la care nici nu visau:
– transplant de organe
– chimioterapie
– terapie intensiva

Recent insa lucrurile incep sa se schimbe … bacteriile s-au adaptat si au evoluat.

Super-bacterii rezistente la cele mai puternice antibiotice apar pe ici pe colo si pun probleme care depasesc solutiile medicinii actuale.

PS: pe langa cazurile din documentar, putina lume stie, dar victime ale superbacteriilor exista si in Romania. Bine, la noi problema ar fi in primul rand mini-bacteriile si bacteriile normale: antibioticele sunt scumpe si doar o parte a oamenilor au acces la o medicina normala, inainte de a face fata superbacteriilor. Personal insa cunosc o femeie care a avut o grea cruce de dus: dupa nunta fetei, mirii s-au hotarat sa mearga in luna de miere in Africa. De acolo, fata s-a intors cu o superbacterie si a murit. Asadar, atentie celor care calatoresc prin Africa …

2 comments

  • Am citit mai demult pe niste ite-uri cum apare rezistenta asta la antibiotice. Unii zic ca e o dovada a evolutiei, dar nu e deloc asa:

    http://creation.com/superbugs-not-super-after-all

    https://answersingenesis.org/natural-selection/antibiotic-resistance/antibiotic-resistance-of-bacteria-evolution-in-action/

    (Cele 2 site-uri de mai sus nu cred ca sunt ortodoxe, dar putem citi doar partea stiintifica de acolo, si ignora aluziile teologice.)

    Pe scurt, bacteriile rezistente sunt mult mai slabe decat cele normale, singurul motiv pentru care reusesc sa se reproduca este ca cele normale sunt eliminate de antibiotice.

    De multe ori tratamentul pentru un asemenea superbug este chiar un transpant de bacterii normale, care le elimina repede din joc pe cele rezistente. Bacteriile normale pot fi mai apoi eliminate si ele cu ajutorul antibioticelor.

  • Silviu Costea

    Se pare ca alternativa cea mai eficienta sunt bacteriofagii. Rusii au studiat o perioada acesi virusi, insa este un mister de ce totul este acoperit de ceata si uitare. Si de ce nu se ia in serios aceasta alternativa mult mai sanatoasa decat antibioticele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.