De la Grexit la Grexident

Ati tot auzit de Grexit dar poate unii nu au auzit de Grexident. E un termen mai nou si se refera la iesirea Greciei din UE, “din accident”. Cum vine asta? Adica, vezi Doamne, nici grecii si nici europenii nu vor ca Grecia sa faca un exit oficial, pregatit, declarat (mai mult sau mai putin), dar din cine stie ce motive (din accident), Grecia se va trezi peste noapte in afara UE.

Marea problema e ca nimeni nu stie cum o tara poate iesi din UE fie si accidental. Nu exista trecut nimic in tratatul de aderare si nu este nici un precedent. Tocmai de aceea se tem nemtii cel mai mult de un Grexit sau Grexident – fiind ceva nou, neclar, haotic, le tremura chilotii pe ei pentru ca nemtii au o teama ancestrala fata de necunoscut. Mintea lor organizata si obisnuita cu miscarile line si sigure, nu e dispusa sa accepte ca in viata se mai pot intampla si lucruri necunoscute si neasteptate.

Dupa recentele negocieri si frecusuri intre greci si UE, ma tot miram ce au de gand grecii. Acum ca a iesit in presa si o mai veche conferinta a lui Varoufakis, lucrurile imi sunt clare: grecii vor clar un default in interiorul UE. De ce? Este destul de clar: o oarecare ordine va fi pastrata, un oarecare ajutor va veni din partea UE si nu este exclus ca UE chiar sa accepte default-ul si sa pompeze fonduri de supravietuire ulterior acestuia. Pe cand in afara UE, lucrurile ar sta cu totul altfel.

Prin urmare, strategia grecilor pare a fi: noi facem tot ce tine de noi, platim cat putem, incercam sa tragem bani de oriunde, poate chiar pana la limita pierderii popularitatii, poate chiar il dam afara pe Varoufakis si astfel europenii vor vedea ca nu mai avem de unde sa platim. Apoi, o sa fie treaba lor ce fac cu noi: daca ne ajuta bine, daca nu o sa vedem ce facem atunci in UE, pentru ca de iesit noi nu iesim nici daca ne dati afara cu forta. Si de ce ne-ati da, ce am facut? Ce ne-ati zis voi sa facem si noi nu am facut? Europenii nu prea au ce sa zica.

[P] Diplomatia Panda – Dan Tomozei

Cand a venit vorba de plata ratelor catre FMI, europenii le-au sugerat grecilor sa nu mai plateasca salariile la bugetari 2-3 luni. Asta nu au facut grecii – si-ar pune in cap poporul. Insa au bagat mana in conturile pensionarilor (fondurile de pensii) si acum incearca sa bage mana in conturile furnizorilor de utilitati (curent, gaze, apa – cele mai lichide companii, chiar si pe vreme de razboi). Deci arata ca ei incearca si europenii nu au ce sa le zica.

Deci parerea mea, e ca probabil pana la ratele din iunie si cele ulterioare, defaultul va fi din ce in ce mai clar. Grecii vor mai aduna de pe ici, de pe colo, pana cand nu va mai fi nici un eurocent si vor plati, dar o vor lasa din ce in ce mai moale cu retorica. Deocamdata, au lasat-o moale si cu Rusia, desi noi nu stim ce a discutat Tsipras cu Putin anul trecut cand s-a dus la el si nici nu stim ce discutii sunt in subteran. Dar Rusia este cumva asul din maneca grecilor, deja se discuta si la Bloomberg de faptul ca si grecii si rusii sunt ortodocsi si ca prietenia dintre cele doua popoare este una istorica. Deci, chiar daca nu ameninta explicit cu Rusia – desi cu greu s-au obtinut (vezi declaratia ministrului de externe) – grecii stiu ca europenii stiu asta si nu ii vor lasa chiar in aer.

Timpul trece si mai ales timpul a trecut. Daca declara default acum 2-3 ani cand a fost cazul, Grecia era altundeva acum si cu fiecare luna trecuta se pierde timp si asta inseamna mai ales sange: multi greci fug in afara, cei mai capabili mai ales. Este alegerea lor, este tot ce pot sa faca. Intrebarea mea este: la noi cineva face scenarii cu privire la greun Grexit sau Grexident? Ca noi, vad ca nici in vremuri de revenire economica (chiar daca firava) si liniste nu suntem in stare sa avem un ministru de finante, daramite sa ne mai si pregatim pentru furtuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.