Daea – apostolul suinelor

“De ce porcul si nu vaca,
De ce oaia si nu capra?”
– G. Chiazna

Ministrul Agriculturii Daea este un clasic in viata. Nenumarate interventii ale sale creaza virale pe Youtube si Facebook. De la producerea de fabrici de prelucrarea lanii pentru ca “ciobanii sa nu mai arda lana” pana la finantarea fermelor de porci pentru ca producem prea mult porumb si acesta se duce la export, gandirea de tovaras pierdut in timp care a nimerit unde nu trebuie cu 50 de ani intarziere iese la suprafata din primele silabe din momentul in care Daea ia cuvantul.

Bunaoara, asa cum la justitie si-a plasat pe “alta intrebare” ca sa il scape de procese si asa cum la dezvoltare (de fapt la fonduri) si-a plasat fina musulmanca ca sa distribuie cu discernamant fondurile, la agricultura Dragnea l-a plasat pe tovarasul Daea ca sa aiba grija de ala micu’ care si-a tras si el o ferma de porci.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit la Digi24 despre prioritățile ministerului pe care îl conduce. Acestea includ și un program pentru sprijinirea fermelor de porci și unul pentru producătorii de tomate. (Digi24)

Va invit sa urmariti interivul cu Daea la Digi24 in care acesta incearca sa explice utilitatea subventiilor pentru fermele de porci. Pe scurt: producem prea mult porumb si e pacat sa il dam la export. Prin urmare, subventionam fermele de porci, ca sa consume cel mai bun furaj din Europa.

Din pacate, reporterita din studio, neavand cunostinte economice si nici macar un bun simt minimal legat de principiile economiei de piata, nu a reusit sa ii puna o simpla intrebare: de ce porcul si nu vaca? De ce oaia si nu capra? Daea nu a reusit sa explice de ce trebuie musai porcinele subventionate si vacile nu trebuie, sau de ce trebuie musai sa facem fabrici de prelucrarea lanii daca acest produs este atat de nefolositor si inutil incat oierii ii dau foc (dupa cum stim in ziua de astazi, la cate textile exista, doar un mic procent al populatiei mai poarta lana – un material alergen de altfel, greu de prelucrat si usor inlocuibil cu alte sintetice).

Daea nu are nici cea mai mica tangenta cu economia de piata, nici macar cu simulacrul de economie de piata existent in Romania de astazi, ca de altfel nici cu “particulara” economie de piata existenta in agricultura europeana unde sunt nenumarate probleme si anomalii pe care nu ne mai lungim acum sa le explicam in detaliu. Pe scurt, putem insa mentiona ca UE subventioneaza mare parte din tot ce inseamna productie agricola din cauza supraproductiei: tehnologia actuala permite producerea de atat de multa mancare (grane, legume, animale, de toate!) incat fara sprijin din partea uniunii, companiile agricole s-ar canibaliza si s-ar manca unele pe altele, scazand capacitatile de productie pana la un punct optim de echilibru intre pret si cerere. Ori cum mancarea este strategica, europenilor le e frica de orice variatie de preturi si mai ales nu vor sa fie dependenti de importuri, de aceea se finanteaza agricultura intens, pentru a crea mereu un surplus si a oferi ceea ce se numeste siguranta alimentara.

Din cauza acestei supraproductii alimentare, dar si din cauza unei calitati mai bune, consumul alimentar din Romania se bazeaza pe importuri si in ciuda cifrelor din ce in ce mai “ingrijoratoare”, adevarata drama nici nu a inceput inca, ritmul cu care cresc importurile de mancare (ca si de alte marfuri de altfel) fiind limitat doar de puterea scazuta de cumparare. Bineinteles, ca patriorzii idioti care nu inteleg fenomenul si se bat cu pumnul in piept ca noi producem porumb de am putea sa dam porci la toata Europa, o sa sara in sus si o sa vina cu o mie de apeluri, cum a fost si legea aceea stupida cu obligarea hipermarketurilor sa vanda produse romanesti intr-un procent oarecare.

Fenomenul importului de alimente este poate unul dintre cele mai prost intelese. Eu ma mir cum aceiasi romani care se revolta cum de noi importam atata mancare cand am putea sa ne-o producem noi, prefera masinile nemtesti traditionalei si mioriticei Dacii care si aia e oricum detinuta de francezi dar macar o fac ai nostri. Ca si la masini, ca si la calculatoare, ca si la haine si altele, asa se intampla ca noi Romanii nu suntem chiar in top si preferam produse mai bune, care vin din afara. Unii dintre politicieni, dar nu doar ei, prefera sa mearga pana la Viena chiar si niste pentru amarate de analize periodice anuale, neavand nici o boala. Doar pentru ca isi permit si o iesire in Viena din cand in cand nu strica. Cu toate acestea, aceiasi politicieni se dau mari patrioti si striga cu surle si trambite impotriva multinationalelor care nu platesc impozite (desi platesc chiar prea mult) si discuta cu patima despre producatorii de porci romani care sunt “foarte pregatiti si foarte muncitori”.

Agricultura noastra s-a dezvoltat destul de bine in ultimii ani. Mari investitori din afara au venit, au cumparat terenuri si au investit. Multi fermieri romani au investit in tehnologie si astfel rezultatele nu au intarziat sa apara. Asa se face ca avem productie record la porumb, grau si altele. Ba chiar, avem productie record si la cartofi si altele. Excedent de productie sunt la mai multe produse si nu doar la porumb. Faptul ca porumbul se poate exporta este un mare avantaj. Cartoful sau rosiile din pacate nu se pot exporta – este mult mai greu. Principala problema pe care producatorii romani o au este de departe lipsa desfacerii. Aceasta se datoreaza faptului ca o zala este rupta in lantul de la producator pana la consumator. Zala asta este de fapt “impachetarea”. O etapa total ignorata si de producatori si de factorii de decizie. Un produs care nu e impachetat cum trebuie, nu va fi vandut niciodata. Comertul modern cu care romanii sunt deja obisnuiti are regulile lui reci si dure care nu ingaduie producatorilor sa vanda orice, oricum. Nici macar nu vorbim de pret, desi si aici sunt probleme, existand deficituri intre eficienta noastra si a nemtilor, de exemplu (credite mai scumpe, tehnologie mai proasta, lipsa de experienta etc).

Sa zicem ca un pomicultor produce mere. Daca el face un soi care nu e cerut si merele lui nu sunt prea aratoase, pot ele sa fie oricat de dulci, oricat de rezistente si oricat de ieftine: nu se vor vinde. Daca acelasi producator, poate face mere de un soi cerut, aratoase, dulci, ieftine, dar nu indeplineste regula marimii (merele sa fie impartite pe categorii in functie de diametru), acel producator nu le va vinde in hypermarket. In hypermarket se vand mere care arata bine, au marime uniforma (ideal mare) si sunt soiuri cerute de consumatori. Punct.

La fel ca in exemplul de mai sus, am putea gasi explicatii similare si cu privire la carnea de porc, lana de oaie sau la orice alt produs. Secretul vanzarii cu succes este nu doar un produs de calitate ci si impachetarea acelui produs de calitate, intr-un mod corespunzator, acceptat de client si placut. Pe langa un marketing si alte reguli imbarligate ale comertului modern legate de garantarea unor cantitati, stocarea in conditii corespunzatoare, avizele care trebuie etc.

Eu as zice deci ca Daea in loc sa dea bani la crescatorii de porci, mai bine sa ii educe pe astia de exista acum sa isi impacheteze marfa cum trebuie, sa o prezinte cum trebuie, sa indeplineasca conditiile corespunzatoare cerute de hypermarketuri si, de ce nu, sa ii ajute chiar si la marketing. Si nu doar pe cei care produc porc, ci chiar pe toti cei care produc. Iar in domeniile in care productia chiar e prea mare, sa ii lase in pace sa se invete minte, caci asa e la piata: cand Nea Marin pune botul la consultantul Suca, trebuie sa si-o fure daca face drumul pana la Severin degeaba in speranta ca acolo o sa vanda ouale mai scump.

Observati ca m-am abtinut si nu am inceput articolul incercand sa explic de ce subventiile sunt oricum o aberatie si nu vor produce nici un avantaj economic major pe termen scurt, poate doar vor produce un excedent de carne de porc pe un an-doi, cat incep astia sa produca ca sa ia subventiile. Evident, pe langa castigul patronilor de ferme si afacerile dealer-urilor de masini nemtesti de lux care vor exploda. De altfel, din ce stiu eu, producatorii de porci au o problema de cand cu sanctiunile impuse Rusiei acum vreo 3 ani cand rusii nu mai cumpara de la noi carne de porc. Stiu ca se vorbea pe-atunci ca a scazut pretul la carnea de porc din aceasta cauza.

As pune insa o alta intrebare, chiar mai fundamentala poate: oare noi chiar credem ca agricultura ne va scoate din mocirla? Daca da, nu intelegem o iota din lumea in care traim. Cele mai puternice economii nu se bazeaza pe agricultura. Agricultura este dominanta ca procent din PIB si ca procent din forta de munca in cele mai sarace economii. Tractoare autonome care ara singure si ferme de porci automate, care au nevoie doar de un om ca sa apese pe butoane, fabrici de bere autonome care au mai multi angajati la departamentul marketing decat la productie sunt realitati ale lumii moderne. Tehnologia face diferenta si oricat de bun pamant am avea, oricat de “pregatiti si muncitori” ar fi producatorii nostri de suine, oricat de multe subventii ar pompa statul, nu vom face mare branza, ci poate mai bine nu am mai arunca banii aiurea, cumparand mai ieftin de la altii si focusandu-ne ca stat pe proiecte mai importante, cum ar fi autostrazile.

Dar gandirea strategica si planul de tara nu au fost niciodata punctul forte al politicienilor romani.

PS: evident ca supra-productia de porumb care acum merge la export nu va putea fi directionata catre producatorii de porci in nici un caz, fara o lege care sa interzica exportul de porumb: lucru imposibil, si din ce in ce mai imposibil prin devalorizarea monedei nationale in epoca psd-ista; pretul mare bate pretul mic, ori subventiile lui Daea ar trebui sa fie foarte mari incat producatorii de porci de la noi sa plateasca pe tarate mai mult decat producatorii de porci din Germania, de exemplu; ce ar fi culmea ar fi ca producatorii nostri care vor avea parte de subventii sa cumpere tarate de la import, ca si alea or fi mai iefine …