BCE va mentine finantarea ELA pentru bancile grecesti

Iata comunicatul Bancii Centrale Europene de azi, 28 Iunie (cu comentariile noastre): BCE ia nota de decizia asupra referendumului Greciei si de neprelungirea programului UE BCE va lucra indeaproape cu Banca Nationala a Greciei pentru a mentine stabilitatea financiara (adica le va furniza consultanta pentru controlul capitalurilor?) Lichiditatea de urgenta (ELA) va fi mentinuta la nivelul de vineri, 26 Iunie 2015 (adica indeajuns ca grecii sa scoata 6-700 milioane pe zi) Consiliul de Guvernare este gata sa revizuiasca oricand aceste hotarari (adica oricand se poate schimba situatia) Consiliul de Guvernare monitorizeaza indeaproape situatia si implicatiile potentiale pentru politica monetaara Consiliul de Guvernare al BCE a salutat astazi angajamentul venit din partea ministrilor de finante ai statelor din zona euro de a lua toate masurile necesare pentru a imbunatati rezilienta economiilor zonei euro si de a fi gata pentru a lua pasi decisivi in intarirea uniunii monetare si economice (din care Grecia inca face parte) (sursa) Asadar, dupa ce orgoliul nemtilor a fost calmat, prin renuntarea la negocierile cu grecii si refuzarea propunerii referendumului, acum vine randul BCE sa se asigure ca focul aprins in Grecia nu se va extinde si in alti porcusori: Italia, Irlanda, Portugalia, Spania, Franta. Marea problema a BCE si a UE insa este ca Grecia nu este decat varful icebergului, datoriile sunt o problema in toata europa si eliminarea Greciei nu va rezolva nimic. BCE va mentine liniile de finantare pentru ca Grecia sa nu intre in implozie. Deja, europenii isi pun problema unor viitoare ajutoare financiare pentru greci, cel putin pentru politie si armata vor arunca ceva mizilic, ca sa nu lase Grecia pe mana ISIS-ului care e doar la o aruncatura de bac. Luni insa vom vedea intreaga desfasurare a crizei, pe pietele financiare si in ce masura Grecia este doar un Lehman Brothers sau se apropie mai degraba de un Radio Shack. Nici un european insa, zilele astea, nu a adus vorba de Rusia. Prin european intelegem si grec…  

Read more

Alles Kaput: Ministrii de finante ai zonei Euro refuza solicitarea grecilor de referendum

Intalnirea de azi a ministrilor de finante ai zonei Euro va fi momentul decisiv in care s-a hotarat excluderea Greciei din UE. In urma miscarii surprinzatoare de azi-noapte a prim-ministrului Tsipras de a solicita referendum pe tema memorandumului, ministrii au concluzionat ca deadline-ul programului actual de bailout expira pe 30 Iunie si cum referendumul va fi prea tarziu, nu accepta prelungirea termenului. Altfel spus, Grecia nu are de ales si trebuie ca luni la prima ora (daca nu cumva chiar Duminica) sa accepte neconditionat memorandumul pentru prelungirea bailout-ului. Singura veriga care mai leaga Grecia de UE este BCE care va hotara daca sa prelungeasca sau nu finantarea bancilor elene. In Grecia insa, deja de azi-noapte au inceput sa se faca cozi la bancomate. Ba chiar, astazi Reuters specula ca sunt cozi si la unele hypermarketuri, desi cozi la hypermarket putem gasi sambata in orice mall si din Romania. Iata un fragment din comunicatul ministrilor de finante: “Eurogrupul ia nota de decizia guvernului grec de a organiza un referendum, care e de asteptat sa aiba loc Sambata, 5 Iulie, care va avea loc dupa expirarea programului de bailout actual. Aranjamentele financiare actuale cu Grecia vor expira pe 30 Iunie 2015, precum si acordurile legate de actualul program pentru Grecia ce include transferurile statelor membre ale zonei euro: SMP si ANFA. Autoritatile zonei euro sunt gata sa faca orice e necesar pentru a asigura stabilitatea zonei euro. (sursa) Iata si declaratia ministrului de finante Varoufakis la iesirea din cladirea in care a avut loc intalnirea la Bruxelles: “O zi trista pentru Europa. Dar noi vom trece peste ea.”

Read more

Opinii: TSIPRAS SI ARTA RAZBOIULUI

Poate fi prea devreme sa il declar pe Tsipras invingator, dar nu ezit sa o fac. Desi inca nu si-a aratat asul din maneca – toate la timpul lor – miscarea cu referendumul este absolut geniala. Faptul ca Tsipras, Varoufakis si mai toti grecii cu scaun la cap sunt de acord ca datoriile sunt imposibil de platit si trebuie facut default-ul este clar. Grecia are datorii de peste 300% din PIB si nici o sansa sa le plateasca. Cata vreme o tara nu are perspective de dezvoltare, investitiile vor fi zero si fara investitii dezvoltarea este imposibila. Dar nu doar investitiile sunt problema, ci si forta de munca calificata si mintile luminate. In toata perioada asta de “austeritate”, somajul a crescut si grecii care au putut au emigrat. Grecia nu are alternative, europenilor le-ar conveni sa stranga cu usa pe greci, sa ii dea exemplu spaniolilor, portugheilor, irlandezilor, italienilor si francezilor, chiar daca e clar pentru toata lumea ca nu exista perspectiva platii datoriilor, oricate taieri s-ar face. (CONTINUARE)

Read more