Brexit pentru traderi

Va ramane sau nu Marea Britanie in UE? Inainte de orice eveniment cu risc major, traderii trebuie sa ia anumite masuri. Din punct de vedere al tradingului, volatilitatea dinaintea evenimentului si masurile care pot fi luate, sunt mai importante decat volatilitatea de dupa eveniment, desi un cutremur de asemenea dimensiuni cu siguranta va avea replici.

Ca o opinie personala, cred ca in primul rand cel mai mare risc pe care il pune Brexitul cu privire la UE este acela ca UE sa fie deschizatoare de drumuri si sa dea idei si altor tari. Sa elaboram un mic scenariu.

[P] Etoro – trading pentru tauri!

Sa presupunem ca votul va fi pentru exit. Sa presupunem apoi ca totul va fi ok in urma votului: lira nu va exploda, bancile londoneze nu vor fugi pe capete si negocierile de iesire se vor desfasura fara prea mari frecusuri, ca la un divort civilizat si modern. Sa presupunem deci ca pentru britanici nu va veni sfarsitul lumii si totul va fi ok dupa: emigrantii nu se vor mai gramadi pe capete, dar se va asigura fluxul necesar pentru muncile de jos care sunt in prezent umplute 100% de sclavi – britanicii fiind mai lenesi si muncind pe salarii mai mari. Sa presupunem ca nici exporturile si importurile nu vor avea de suferit si economia Marii Britanii va avea o crestere spectaculoasa, mai ales alimentata de noul val de optimism si de renastere a mandriei nationale? Mai adaugam aici si o posibila castigare de Anglia a Campionatuluui European… Ce poate fi rau in asta?

Pai cel mai rau lucru in cazul unui Brexit, pentru pacea lumii, va fi tocmai “ideea” care va crapa “fundamentul UE”: ca doar impreuna ne e bine si cine dezerteaza, ajunge sa se scufunde. Asadar, e posibil ca britanicii sa fie deschizatori de drumuri si sa ne arate ca “afara” e mai bine.

Brexitul va putea fi apoi urmat de un Frexit, Grexit si de alte exituri si astfel se va alege praful de ideea europeana, mai ales daca prin separare, multe tari redobandind moneda proprie si suveranitatea proprie, se vor putea misca mai eficient in lupta cu criza. De unde putem intelege de ce ideal pentru elita europeana ar fi ca Brexitul fie sa nu aiba loc si daca are, sa fie o lectie dura pentru posibilii viitori dezertori. Intelegem deci, de ce frecusurile nu vor fi deloc putine si foarte posibil ca multe razboaie financiare si economice sa fie lansate impotriva “dezertorilor” de pe continent.

Revenind la implicatiile pentru traderi ale Brexitului, nici nu vom indrazni sa facem predictii, deoarece, dupa cum spune Yogi Bear, predictiile sunt dificile, mai ales cele cu privire la viitor …

Voi face deci doar o enumerare a celor mai probabile scenarii si a efectelor asupra instrumentelor celor mai afectate. Se intelege ca principalele miscari le vom avea pe piata FX. Miscari e putin spus, probabil vor fi cutremure:

  • lira (GBP) va fi afectata cu toate perechile;
  • euro (EUR) asemenea;
  • yen-ul japonez (JPY) va fluctua mai ales in relatie cu monezile europene (EUR, GBP, CHF); in perioade de risc scazut, yen-ul se intareste, ca efect al carry-trade-ului;
  • dolarul american (USD) se va misca mai ales in cazul unui Brexit.

Prin urmare orice pozitie va trebui asigurata.

Sa intelegem deci mediul ulterior in cazul unui exit. Evident vor exista multe semne de intrebare cu privire la in ce fel se va face divortul si vor exista unele semne de intrebare cu privire la posibilitatea unei caii intoarse, mai ales avand in vedere echilibrul actual din momentul deciziei.

Exporturile: cam 50% din exporturile Marii Britanii sunt catre UE. Bineinteles si UE vinde nenumarate masini nemtesti in Marea Britanie si ne putem astepta ca sa nu treaca direct din prima la taxe vamale si alte prostii … Asta nu inseamna insa ca nu va exista volatilitate si pe FTSE 100.

Bancherii sunt de departe cei mai speriati si au amenintat deja Londra ca o sa ii paraseasca, ca insasi prezenta lor in Londra are a face cu faptul ca Marea Britanie fiind membra UE, bancile pot sa faca afaceri in UE, pe EURO. Este de altfel un paradox al curbaltirii in doua barci a englezilor, faptul ca cel mai mare centru financiar pe moneda europeana se afla intr-o tara care nu foloseste moneda europeana. Un paradox totusi pozitiv pentru bancheri pentru ca au pe de o parte sprijinul Bancii Angliei si a legislatiei britanice si pe de alta, pot face afaceri in UE, sub legislatie europeana fiind si banci europene si avand acces si la sprijinul BCE. Imaginati-va un pescar care sta intre doua oceane si poate sa-si arunce unditele in oricare dintre ele. Din punct de vedere financiar, Londra este o astfel de locatie pentru bancheri.

Agentiile de rating avertizeaza Londra ca si-ar putea pierde ratingul de AAA pe datoria suverana, prin diminuarea interesului in Lira sterlina ca moneda de rezerva internationala. Nu intelegem justificarea asta si este probabil doar un bau-bau. O Mare Britanie mai puternica si mai prospera, teoretic ar trebui sa renasca si cu o moneda mai puternica, nu vad de ce neaparat ar scadea interesul in lira, ba chiar poate lira ar lupta cot la cot cu EUR pentru statutul de moneda de rezerva, pe masura ce Marea Britanie va dovedi ca se poate rupe si ca poate rezista pe picioare proprii, iar UE va pierdea dominatia politica si contributia britanica, deci va deveni si mai fada decat acum. Ca o mica paranteza, UE are cea mai slaba rata de crestere economica din lume. In ciuda propagandei care ni se baga in cap, ca UE are grija de noi, in realitate in afara lumea se misca mult mai repede. Agentiile de rating sunt oricum doar o componenta de manipulare a spaimelor traderilor, rareori ce au spus agentiile s-a pupat cu ce s-a intamplat ulterior.

Sa ne intoarcem insa putin la forex-uri si sa abordam principala valuta implicata, anume lira. Se intelege ca in cazul unui exit lira va fi lovita, intrebarea este cat de mult si cum va evolua ulterior. Soros avertizeaza ca lira poate pica cu cel putin 15% in raport cu celelalte monede. Daca ne uitam in istorie, cand a fost votul pentru separarea Scotiei, cand temerile erau maxime cu privire la separare, lira de asemenea a picat, avand in vedere ca 10% din PIB-ul Marii Britanii este facut de Scotia. Ulterior si-a revenit insa rapid, avand in vedere votul, deci atentie la pozitiile pe lira pentru ca bounce-back-ul va poate lovi puternic.

Ca o mica paranteza, daca tot am ajuns la Scotia, sa mentionam si ca in cazul unui Brexit se pune problema daca nu cumva si Scotia isi va dori reevalarea pozitiei ei in Marea Britanie, in urma iesirii Marii Britanii din UE, stiut fiind ca peste 75% dintre scotieni sunt pro-europeni si au votat ca Scotia sa ramana in Marea Britanie tocmai pentru a ramane in UE. Banuiala mea este ca in Scotia problema emigrantilor are relevanta mai mica decat in Anglia.

Ce se va intampla insa cu actiunile si indecsii? Aici lucrurile se complica si mai mult. La cate avertismente au venit din partea politicienilor, bancherilor, agentiilor de rating si a analistilor economici, are sens sa ne gandim ca indecsii vor fi impinsi in jos, indiferent de trendul macro actual. Atat UK100 cat si indicii europeni vor fi afectati negativ. In particular, DAX-ul este prins in menghina, fiind incadrat intr-un trend de crestere, dar aflat sub prospectul lovirii in cap de un Brexit in urma caruia poate urma un dus rece mai ales pentru industria auto germana. Eu imi mentin opinia ca in caz de exit Marea Britanie va fi bine si economia va avea un boom. Imi voi pune si bani acolo unde imi pun gura, prin urmare dupa primele sondaje cu privire la Brexit, in caz de Brexit, voi cumpara UK100.

Atentie insa la capcanele sondajelor: mai ales lupta fiind apropiata, este foarte posibil ca exit-poll-uirile initiale sa nu bata cu rezultatele finale, deci nu va aruncati cu totul pe val imediat dupa primele sondaje, indiferent de ce strategie aveti: asteptati certitudinea rezultatului final daca veti intra ulterior votului si nu preferati sa va bagati in furtina de dinainte …

Concluzie

Orice perioada de volatilitate prezinta oportunitati neasteptate si dificultati la limita imposibilului in privinta gestionarii riscului. Exista doua perioade in aceasta volatilitate:

1) inainte de primul soc al cutremurului cand ne putem expune la pierderi sau castiguri imense;

si

2) consolidarea trendului si mersul pe val; certitudinea castigului cand trendul s-a stabilit este mare, insa riscurile nu sunt eliminate total si oportunitatile sunt bineinteles mai mici;

In final, celor care vor sa tranzactioneze facil si nu au inca idee cum sa o faca, le recomand etoro si le stau la dispozitie pentru orice intrebari.

O poveste de succes

Cred că am scris vreo 2-3 articole care conţineau în titlu afirmaţia “de ce nu voi investi niciodată în acţiuni”. Între timp, am pierdut deja vreo 200$ în trading, dar cu greu putem spune că 200$ e tocmai o investitie, prin urmare momentan o să mai păstrez articolele pentru o perioada, până îmi solidific raportarea, mai ales ca în principal în acele articole mă refeream la piaţa de acţiuni din Romania unde nu voi investi nici când Isărescu va băga dobânzile negative .

Între timp, am mai studiat puţin chestiunea şi am ajuns la părerea că boţii mai au ceva până să facă regula la bursă. Boţii pot să domine pe termen scurt, pe termen de 10-60 secunde sau poate şi pe o zi, însă ce ţine mai mult de o zi, este încă de un infinit mai complex peste puterea boţilor de a ghici viitorul. În plus, cine ar descoperi algoritmi pentru ghicitul viitorului la bursă, cu siguranţă i-ar folosi şi în alte domenii poate mai putin concurenţiale: ROI-ul ar fi mai mare de exemplu în pariurile sportive.

Iată însa o poveste de succes incredibilă. Sunt multe de învăţat din ea, chiar dacă nu ne interesează tradingul. O femeie la vârstă medie s-a apucat de studiu, şi a învăţat tranzacţionarea de la zero timp de 10 ani, minim câte o oră pe zi. A participat la cursuri, a studiat cărţi, a învăţat pas cu pas şi a ajuns la performanţe uimitoare. Fiecare să înţeleagă ce vrea, ce este cert este că în prezent informaţia este la îndemâna oricui şi cine are disciplină şi pasiune nu are scuze.

PS: intr-un interviu ulterior, vine vorba si de ce face cu banii: grosul banilor ei sunt pentru o fundatie care ii ajuta pe aficani! De exemplu, la ultimul proiect, cu banii ei a plantat 100.000 de ananasi in Sierra Leone. Asta dupa ce s-a dus la africani si a stat de vorba cu ei, a vazut ce au nevoie etc.

 

Bursa azi: Draghi a facut magie din nou

draghiDupa ce saptamana trecuta Yellen a rezistat tunurilor congresmanilor americani, a venit randul lui Draghi sa calmeze pietele. Cu adevarat, miscari concertate ale celor doua banci centrale, un efort imens de proptire a dominourilor intr-un moment critic in care nori negri se arata la orizontul bancillor europene ale caror actiuni au cazut in multe cazuri sub minimele din 2008.

Nu am urmarit toata conferinta ci mai ales intrebarile ziaristilor. Multe dintre ele atacau direct dobanzile mici si salvarea bancilor in detrimentul oamenilor. Draghi a fost atacat pe toate fronturile, de la intarzierea in aplicarea masurilor interventioniste (comparativ cu SUA si Japonia) pana la acuzele ca BCE se afla in negocieri cu Italia pentru cumpararea de obligatiuni. La care intrebare, Draghi a raspuns ca una e sa accepti ca colateral, alta e sa cumperi.

Ca si cum eu as putea sa pun colateral cocioaba de la tara pentru o vila in primaverii in Bucuresti. Caci oricum cocioaba mea de la tara este mai valoroasa decat bondurile junk ale Italiei pe care BCE le accepta pentru a salva bancile italiene, care cica ar fi inceput un bailin dureros pentru deponenti. Sa nu uitam ca luna trecuta, guvernul Italian a fost “nevoit” sa “salveze” cateva banci care intrasera la apa, prea tarziu insa pentru un pensionar care pierzandu-si cei 100.000E din depozite, s-a spanzurat [SURSA].

Se intelege ca depozitia lui Draghi si raspunsurile date jurnalistilor nu au fost decat in binecunoscutul registru al argumentelor seci si penibile cu care bancherii centrali ne-au obisnuit:

  • toata lumea sufera la fel, nu e doar la noi
  • nu doar europenii sunt in pericol sa isi piarda depozitele: la fel e peste tot
  • singura solutie este sa ne unim si mai mult, sa facem uniune bancara
  • eu (Draghi) cred in Euro, dar trebuie sa luptam pentru el
  • BCE mai are mijloace de interventie (what-ever-it-takes #2)

Rezultatul conferintei lui Draghi s-a vazut astazi:

DAX: +2.85%

EUROSTOXX: +2.79%

ATX: +3.15%

SMI: +2.5%

CAC 40: +3.01%

(pana si) IBEX 35: 3.51%

Ce este insa interesant, este ca bancile germane nu si-au revenit inca: DB a fost tot pe minus (chiar daca doar  0,29%), Commerzbank (-0.28%).

Apropos de banci, Draghi e de parere ca sunt stabile, solide, etc. Actiunile pica doar pentru ca bancile (inca) nu au profituri … mari.

Eu am insa o mica banuiala ca nu Draghi a pompat pietele si negocierele la Brexit. Nu am urmarit si nu cunosc problema, nu am nici cea mai vaga idee ce ar insemna asta, decat ca se pare ca britanicii vor sa sare din Titanic si sa se pregateasca pentru colapsul UE, de unde si nevoia de separare a granitelor si a economiei, ca oricum bancar, englezii nu au acceptat si nu vor accepta niciodata sa intre in UE.

Bursa azi 11 FEB 2015: Masacru

A trecut anul nou la chinezi si intorsi de la chef, chinezii au dat foc la toate bursele. Ei, nici chiar asa: nu stiu daca sa mai dam vina pe chinezii sau pe Janet care a continuat astazi sa raspunda la intrebari in fata Congresului SUA. Nu am ascultat toata sedinta, dar a parut sa fie mai calma si mai detensionata ca ieri cand unul dintre congresmeni a declarat: “am senzatia ca suntem pe Titanic inaintea prabusirii“.

O vorba ca asta venind din partea unui congressman american spune multe, indiferent de ce avea el in cap si la ce prabusire se referea.

Iata insa sumarul evolutiei indecsilor:

China – Hang Seng: -5.59%

Germania – DAX): -2.26%

SUA – Dow Jones: -1.88%

SUA – Nasdaq: -0.5%

Japonia – Nikkei: -3.43%

Europa: Eurostoxx: -2.05%

Franta – CAC40 -4.05%

Olanda – AEX: -3.05

Spania – IBEX 35: -4.6%

Comoditatile:

Aur: 4,28% (! de mult nu am mai vazut o asemenea crestere intraday)

Petrol Brent: -1.73%

Cu privire la stocuri, au picat din nou bancile:

Deutsche Bank: -6.14%

Commerzbank: -6.57%

Goldman Sachs: -4.1%

JP Morgan Chase: -3.39%

Credit Suisse: -8.41%

si mai toate bancile …

 

NOTA: la ora articolului (8:42), americanii nu au inchis inca.

A fost o zi neagra, nu vad ce mai putem zice decat ca asteptam pe Draghi cu banzooka.

Cu privire la banzooka lui Draghi, Zerohedge glumeau ieri pe twitter ca in ziua de azi, pietele au ajuns atat de dependente de stirile pozitive venite de la tiparnita inca e posibil ca sa o ia inaintea stirilor si sa isi revina singure in sus, doar in perspectiva anunturilor, facand astfel inutil procesul de bailout. E o gluma, bineinteles, auto-reflexia pietelor combinata cu viteza si algoritmii botilor, unde mai pui si interventiile in piata ale reglementatorilor (Plunge Protection Team le zice lor in SUA) produc un ghiveci de trenduri care pot da oricand in jos cu preturile, pana acolo incat nici nu mai au cand sa se inchida bursele si sa rezolve cu bailout-uri cum au facut in 2008 sau cu bailin-uri cum au facut in Cipru.

Yellen a mai primit azi din nou intrebare despre dobanzile negative. Nu stiu daca e regizat interesul sau americanii chiar ia in considerare chestia asta. Ea a raspuns clar femeia, ca in 2010 au considerat ca nu e nevoie, dar ca acum, daca tot au facut-o europenii, studiaza si ei posibilitatea. Mai repede, Yelena, ca iti ia Mugurel inainte!

 

Bursa azi

Marii indecsi au continuat caderea lina, europenii incheind in mare parte pe minus:

FTSE 100: 1.06%
DAX: -0.44%
Stoxx 600: -0.13%

Aurul a crescut cu 1% in timp ce petrolul a picat -3,32%.
Deutsche Bank AG care a picat rau ieri si-a revenit cu un amarat de 2%. E bine ca nu a picat mai rau …

Hang Seng a crescut cu 1.01% in timp ce Nikkei 225 a picat cu 0.85%.

Indexul dolarului a mai picat cu 0.84%

Azi va recomand urmatorul articol de pe site-ul ZeroHedge: The Great Crisis Has Officially Begun (Oil is Just the Start).

All claims that stocks went up because of the “recovery” or because of “expansion” or whatever really translate to “stocks went up because TRILLIONS in liquidity went into the system and a lot of it ended up in stocks.”

In curand, petrolul atinge minimul din 2009. Oare miroase a noua criza? Parerea mea ca va pica mult sub 2009 si toata lumea o sa se cutremure …

petrol

Stiri negative azi pe bursa

Sunt prea multe stiri negative azi si nu am idee care merita cea mai mare atentie.

Deutshe Bank se prabuseste

Mai precis, riscul defaultului pentru DB a crescut drastic in ultimele zile dupa ce banca a anuntat pierderi de 6,8 miliarde EUR anul trecut. Sa mentionam ca probabil 2,5 miliarde $US sunt din amenda primita pentru niste … ilegatlitati. Sunt unii care pun intrebarea daca DB este noul Lehman. Expunerea pe derivate a gigantului este de 54.7 TRIlioane EUR, adica de peste 3 ori PIB-ul SUA. Oare cat la suta din ele sunt pe petrol si cand expira pozitiile? Azi actiunile DB au plonjat cu 6%, la jumatate cat erau anul trecut prin August.

Riscul bancilor europene la maximul din 2013

2013 a fost anul cu Cipru … deci ne intoarcem 3 ani in urma din punct de vedere al riscului. Mai multe charturi nu doar cu riscul bancilor europene ci si al celor americane, saudite sau japoneze gasiti aici.

Japonia se prabuseste

Indexul Nikkei 225 a cazut azi cu peste 5%, o cifra urata mai ales pentru o piata mare. Yenul s-a intarit cu 1.6% fata de dolar, de asemenea o cifra mare pe forex. Kuroda (guvernatorul) a declarat ca banca nationala mai are multe instrumente de “stimulare”. Pai si normal, pana la minus infinit mai sunt multe instrumente. In mod normal, cresterea ratei Fed-ului si intrarea in negative a Yen-ului ar trebui sa intareasca dolarul, dar deh …

Dolarul pica

Si dolarul a picat azi: 1.3 fata de EUR, 1.28% fata de CHF, 1.76% fata de dolarul australian si 1.6 fata de Yen.

~ ~ ~ ~

PS: lansez cu acest articol o noua categorie: Bursa. Sper sa postez zilnic …

Trader independent: Goldman Sacs conduce lumea

Alessio Rastani – trader independent, spune:

– institutiile nu dau doi bani pe planul de salvare european: toti isi muta banii in alta parte;
– pentru investitori nu conteaza prea mult cum vor rezolva politicienii problema, investitorii vor sa faca bani;
– visez de trei ani la o criza ca asta; oricine poate sa faca bani; cand piata se va prabusi, daca stii ce sa faci, daca ai planul pregatit, poti sa faci o gramada de bani;
– criza asta e ca un cancer: daca tot asteptam si asteptam, cancerul o sa creasca si mai mult; spun asta la toata lumea: pretatiti-va; nu guvernele conduc lumea, Goldman Sacs conduce lumea;
– in mai putin de 12 ani, economiile a milioane de oameni se vor pierde