O nouă privire înapoi

In pragul ruperii Greciei de UE si a tentativelor Rusiei de acaparare a acestia in sfera BRICS, inaintea transformarii razboiului financiar intre SUA/UE si Rusia in razboi economic (taierea gazelor) si inainte de intrarea intr-o noua criza a creditarii, poate merita o noua privire inapoi pentru cei care nu inteleg ce se intampla si de ce criza asta nu se mai termina o data.

Va recomand, asadar, sa recititi un articol scris cu peste 3 ani in urma, care este insa la fel de actual. Iata doar un teaser:

Datoriile cresc de la an la an si determina statele sa impuna masuri de austeritate (in unele tari) sau masuri de tiparit bani si oferit pe tava bancherilor (in alte tari). Scad astfel veniturile, scade activitatea economica, datoriile cresc si la randul lor bancile avand expunere pe datoria suverana sunt din nou in pericol de a se prabusi si statele sunt din nou stranse cu usa sa le salveze. Deci in aceasta etapa avem doua probleme majore care se impung una pe cealalta: statul si bancile. Unde si cum se va termina aceasta spirala nu putem stii, deoarece suntem prinsi in ea in prezent si precum o elice cu doua palete care se prabuseste, nu stim care va lovi prima pamantul. (SURSA)

Si daca tot suntem la recomandari de articole vechi, cititorii mai noi poate vor sa citeasca si DE CE CRIZA ECONOMICĂ VA MAI DURA ANI BUNI DE AICI ÎNAINTE (11 Mar 2012):

Razboiul actual intre bancheri si popoare este atat de ascuns si atat de inegal incat va dura mult pana cand popoarele vor constientiza cine le sunt inamicii, vor gasi energia sa se revolte si vor dobandi si curajul sa lupte pana la sfasit. Caci in acest razboi, bancherii nu au scrupule si nu se sfiesc sa calce peste cadavre, dovada ar fi chiar miile de victime din revolutiile din Africa si milioanele de infometati din toata lumea care suporta prin foamete consecintele inflatiei cauzate de tiparnita de bani.

Paralele peste ani

O paralela peste ani intre declaratii ale unor oameni de stat de care depinde soarta noastra, in momente importante. Nu mai necesita comentarii …

Traian Basescu – Februarie 2009: Nu avem nevoie de un imprumut de la FMI

Ministrul pentru Energie, Razvan Nicolescu – Septembrie 2014: Romania se descurca si daca Gazprom ar opri de tot livrarile

Dar parca totusi as aminti un articol, legat de asta: 16 August 2014 – Sfat important pentru cei care stau la casă

Inside Job (FILM 2010)

From Academy Award® nominated filmmaker, Charles Ferguson (“No End In Sight”), comes INSIDE JOB, the first film to expose the shocking truth behind the economic crisis of 2008. The global financial meltdown, at a cost of over $20 trillion, resulted in millions of people losing their homes and jobs. Through extensive research and interviews with major financial insiders, politicians and journalists, INSIDE JOB traces the rise of a rogue industry and unveils the corrosive relationships which have corrupted politics, regulation and academia. Narrated by Academy Award® winner Matt Damon, INSIDE JOB was made on location in the United States, Iceland, England, France, Singapore, and China.

Debt Land (Tara datoriilor)

Credite ipotecare vandute oamenilor ca painea calda, imprumuturi catre refugiati fara loc de munca si care nu stiau nici engleza, carti de credite cu descoperire; bine ati venit in Tara Datoriilor. Dar nu suntem in America topita de creditele sub-prime. Suntem in Australia si investigam criza creditelor sub-prime din aceasta tara, la fel de suprarealista ca si in America.