132.000 de evazionisti si/sau corupti in Romania

Conform Ziarul Financiar:

Din totalul de 14,3 milioane de persoane care obţin venituri impozabile, ANAF a selectat aproape 300.000 pentru eşantionul semnificativ supus analizei de risc. Printre aceştia se numără asociaţi sau acţionari care au împrumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumpărat bunuri sau case de peste 70.000 de euro, au depozite anuale de peste 150.000 de lei sau au achiziţionat maşini mai scumpe de 25.000 de euro.

ANAF a identificat peste 132.000 de cazuri în care diferenţa între veniturile estimate şi cele declarate este mai mare de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 de lei. (sursa)

Eu as propune sa adauce la criteriile de depistare a evazionistilor si coruptilor si daunele platite statului in urma unor procese – la urma urmei si astia sunt bani care nu se stie de unde au aparut. De exemplu, le putem sugera celor de la ANAF pe Nastase 7 case, care cand a fost nevoie sa scape de puscarie a trimis copiii sa aduca 1,5 milioane de euro – bani pe care nu ii avea, conform declaratiilor de avere, el castigand pe atunci sume mult mai mici:

In ultima declaraţie de avere Năstase a declarat în conturi 7.341 lei şi 2.196 euro. În declaraţia de avere Năstase a mai menţionat şi trei terenuri (agricole şi pădure în total 86 hectare) la Cornu şi Voluntari, două imobile şi bijuterii de peste 175.000 euro

De altfel, misterul sursei banilor care l-au salvat pe Nastase de la executie a ramas inca nerezolvat, subiectul pierzand insa din “fierbanteala”. Imi aduc insa aminte cum copiii lui Nastase au evitat cu aroganta si ironie presa cand i-au intrebat de unde au facut rost de bani, nedeclarand nimic. Nici macar “sursele” din partid care uneori mai arunca cate un os de informatie catre presa pentru a-si castiga obligatii catre unele “trusturi” nu au dezvaluit nimic de data aceasta.

Daca banii au fost ai lui Nastase, de unde avea el atatia bani, cand el toata viata a fost profesor universitar si demnitar cu functii mai mult sau mai putin bine platite.  1,5 milioane euro inseamna 6,75 mil lei noi, adica 6750 miliarde lei vechi! – o cifra pe care multi nici macar nu o inteleg. Ca sa stranga banii astia in aproximatix 20 de ani, fara sa cheltuiasca nimic, i-ar fi trebuit lui Nastase un salariu de 84.375 lei lunar, adica aproape un miliard – cu mult peste cat castiga orice angajat la stat, fie el si ministru sau secretar de stat.

Evident, noua “campanie” ANAF este inca o etapa din mancareala intre vipere: cine stabileste criteriile si cine va fi verificat si cum va fi verificat? Seful ANAF care e pus de Ponta, prin urmare Nastase nu va intra niciodata pe aceste “filtre”. Iata deci ca si fara DNA, puterea reuseste sa contraatace si sa calmeze avantul – sau mai degraba iluzia de avant – anticoruptie care facea valuri acum cateva luni. Intre timp insa lucrurile s-au mai calmat:

Nichita, cercetat de DNA, a revenit în funcţia de preşedinte al PSD Iaşi după ce se autosuspendase:

Primarul suspendat al Iaşiului este cercetat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat că îi folosea pe angajaţii Poliţiei Locale pentru a o urmări pe fosta sa iubită.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi, sub control judiciar, Liviu Hliboceanu, şeful Poliţiei Locale Iaşi, şi Ştefan Avîrvarei, şef serviciu în aceeaşi instituţie.

Gheorghe Nichita este suspectat în acest dosar că îi folosea pe angajaţii Poliţiei Locale Iaşi, instituţie subordonată primăriei, să supravegheze anumite persoane, iar directorul Poliţiei Locale îl ţinea la curent cu toate detaliile legate de persoanele urmărite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.