Ce salarii va mări Ponta dupa cele din sănătate?

Ponta vrea sa mareasca salariile in sanatate. Ba chiar, vrea sa le dubleze. Nu e greu de vazut ca dupa ce vor auzi ca in sanatate se maresc salarile si celelalte categorii de bugetari sa ceara mariri. Eu prezic urmatorul domino al categoriilor de bugetari care vor intra in greve si manifestatii pentru maririle salarariale. Iata ordinea dupa cum o vad eu:

– administratia publica
– profesori
– CFR
– Metrorex
– politie & penitenciare
– pensionari
– Olchim, minerii si altii

Daca ne uitam pe statistici, din 2008, numarul angajatilor din sistemul bugetar este in continua crestere. Prin urmare, nu e greu de dedus ca mitingurile de care a avut parte Basescu vor fi de data asta ceva mai masive, numarul bugetarilor fiind si el mai mare. De altfel, e mare minune ca nu au fost mitinguri si greve, in ciuda faptului ca Ponta & PSD se lauda continuu incepand cam din Martie ca ei au adus cresterea economica si au scos tara din criza. Blestemul lui Basescu va lovi insa si in PSD cand presiunea sociala traditionala a bugetarilor obisnuiti sa traiasca din marire in marire va impinge in promisiunile populiste ale psd-istilor. Daca acum, momentul economic este unul prielnic, desi de scurta durata, in general pe la noi s-a observat ca dupa o scurta crestere, urmeaza o mare cadere dupa care se stabileste traditionala baltire – conditia specifica plaiului mioritic.

Niciodata nu am inteles de ce salturile la tot ce face statul se fac in procente imense, cu duble cifre. De exemplu cresterea TVA-ului in 2008 a fost cu 24%. Taierea salariilor a fost cu 25%. De data asta, marirea salariilor va fi cu 25%. Variatii treptate de 1-2-3% par imposibile in Romania, miscarile sunt bruste si necalculate de fiecare data, totul e menit sa aiba impact, sa socheze. Evident, cand este in crestere. De asemenea, cand intram in criza, din spaima si frica sa nu fie nevoie sa taie de la ei, politicienii taie din greu tot de la bugetari sau maresc drastic impozitele. Totul pare un dans haotic, mai degraba asemanator ritualurilor triburilor africane decat blandei hore mioritice.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.