FED-ul mentine rata. Urmeaza dobanzi negative

O noua amanare nu este o simpla amanare ca alte dati. De data asta, dupa atata pregatire, dupa atatea cifre pozitive si dupa consensul atator specialisti, pentru ca FED-ul nu a marit inseamna ca lucrurile sunt nasoale si le e frica. Dupa cum spune un analist de la JP Morgan:

volatility is likely to remain high as markets, like the Fed, will still have to confirm the U.S. economy is withstanding the adverse impact from the global economy (sursa)

Deci indirect mizeria de sub covor nu a fost data pe fata si toata lumea stie ca este acolo, desi statisticile oficial si declaratiile nu inceteaza sa sustina contrariul, cum ca economia SUA e ok, sta bine, nu exista nici un risc. Atunci, de ce FED-ul nu mareste dobanzile? Poate pentru ca revenirea e phony:

Its decision to hold off for now was positioned as a temporary concession to largely overseas developments. But the Fed, and the rest of the economic establishment for fthat matter, continues to ignore the steady torrent of negative data that reveals a slowing economy. Based on the manufacturing, business investment, productivity, and consumer confidence numbers, the Fed could be preparing a fresh round of stimulus, not readying its first economic sedative in nine years. – Peter Schiff

Tot Schiff face o observatie extrem de importanta, cu consecinte la viitoarele amanari. FED-ul, pentru prima data in istorie a mentionat “dezvoltari internationale” in inputul pe baza carora ia deciziile. Se intelege ca acum FED-ul s-a referit la China, dar acest nou imput poate fi indreptate inspre ce vor muschii FED-ului si nu este exclus ca Romania sa tina in urma FED-ul in decizia de marire, la urmatoarea sedinta:

notable for the introduction of “international developments” as an ongoing input into the Fed’s rate deliberation process. To many, this refers to the current uncertainty in China. But, in reality, this shift offers the Fed a gallery of new excuses to choose from to explain away its failure to raise rates down the road. Now weakness at home and abroad is sufficient to keep the Fed on the sidelines. The last thing we needed was more excuses.

Pentru noi a trecut un mic hop. Este insa doar o chestiune de moment. Personal nu ma asteptam la aceasta amanare, dar Schiff are inca o data dreptate. Se pare ca toate argumentele ca buba se coace din ce in ce mai rau si o sa explodeze mai nasol ca in 2008 sunt adevarate. Nu s-a terminat insa povestea cu FED-ul asa cum si Bancii Nationale a Elvetiei i-a luat ceva timp sa renunte la peg-ul la euro. Deci oarecare ratiune exista acolo sus cand vad ca lucrurile se imput. Dupa epopeea francului, s-a dovedit ca economia Elvetiei nu a fost prea afectata, nu a fost deloc o apocalipsa. Poate la fel va fi si cu dobanzile in SUA si FED-ul nu va merge pe calea Japoniei.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.