Care va fi pozitia Romaniei in cazul unui razboi Rusia-Turcia?

Se intelege ca in privinta strategiei militare si a politicii externe, Romania este o tara bananiera fara o politica proprie, de unde putem declara fara dubiu ca pozitia Romaniei in cazul unui razboi intre Rusia si Turcia, va fi dictata de SUA, prin urmare vom analiza in continuare posibila pozitionare prin prisma interesului american in tara noastra.

Premiza unui razboi Rusia-Turcia porneste nu doar de la incidentul doborarii avionului rusesc care denota in sine disponibilitatea Turciei de a se angaja intr-un conflict cu Rusia in Siria, cu sau fara sprijinul NATO. Situatia Turciei este binecunoscuta si lucruri tratate deja la noi de luni de zile sunt acum mainstream si discutate la televiziune (suportul ISIS de catre Turcia, lipsa omogenitatii unei pozitii clare si ferme a Turciei in Siria, inconsistenta politicii interne si externe a dictatorului Erdogan etc).

Am recomanda ca noutate, o analiza extrem de interesanta a aspectelor … eshatologice ale razboiului ruso-turc, intr-un articol de pe blogul katehon.com unde pe langa solidaritatea si profetiile ortodoxe, sunt mentionate si pozitia islamistilor radicali care vad in rusi drept forta lui Antihrist, viziune care se suprapune mana in mana cu cea a protestantilor americani radicali influentati de iudaism care vad in rusi pe Magog din cartea profetului Iezechiel, capitolul 38-39 si prin urmare militeaza pentru un razboi mondial cu rusii deoarece in urma acestuia va veni Iisus Hristos si imparatia de 1000 de ani, rapindu-i pe cei “mantuiti” si convertindu-i pe evrei. De asemenea, aici ar fi de mentionat si viziunea mormona care nu se sfieste chiar sa vada in Putin drept Antihrist si prin interzicerea bisericii mormone in Rusia au deja o ura nestavilita pentru Putin si pentru rusi deoarece … nu primesc Evanghelia Mormona.

Asadar, Romania incotro?

Evenimente actuale formeaza trenduri viitoare (Current events form future trends) este motto-ul faimosului Gerald Celente cu al sau Trends Journal aflat sub umbrela somptuos numite-i reviste The Trends Research Institute. Pornind de la aceasta sintagma si observand “cumintenia” cu care SUA au reactionat de data aceasta la bravismul turcilor – ar fi de adaugat aici si pozitia unui general american in rezerva SUA care cere chiar excluderea Turciei din NATO! – nu este greu sa presupunem ca se va ajunge la punctul in care SUA nu vor mai sprijini Turcia, ba chiar, pe masura ce sprijinul oferit de turci ISIS va iesi la iveala, opinia publica va impinge si mai mult SUA sa il puna la punct pe Erdogan. Este de inteles ca nici nu mai e nevoie de alte atentate pentru a-i convinge pe europeni, dar daca vor mai avea loc noi incidente, trendul anti-turc este deja format.

Presupunem deci ca un viitor razboi ruso-turc nu va fi unul NATO-rus, cel putin in etapa initiala.

In cazul unui razboi ruso-turc fara implicare NATO, sunt sanse mari ca Romania sa ramana neutra. Desi Romania are cel putin declarativ, o spaima ancenstrala fata de Rusia, si nu poate rata o ocazie ca aceasta ca sa se alature oricarui front anti-rus, SUA va ordona Romaniei ca sa se abtina de la orice provocare. Principalul asset al americanilor in Romania este bineinteles scutul anti-racheta de la Deveselu care desi tehnic momentan este practic inutil (o dezbatere inca fierbinte dar cu multe semne de intrebare) pe termen lung poate fi folosit ofensiv prin plasarea de rachete nucleare chiar in coasta rusilor, Deveselu fiind una dintre bazele strategice cele mai apropiate de Moscova care pot fi folosite la nevoie ca varf de lance in cazul dezlantuirii unui razboi nuclear total.

Razboiul nuclear total pare o perspectiva greu de digerat si multi neaga posibilitatea acestuia prin simplul fapt ca ar duce la anihilare reciproca. Acestora le recomandam insa sa vizioneze fimul “Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb” – nu vom mai aminti de bunkerele contstruite de miliardari si nici de think-tankurile americane care fac lobby la atacarea Rusiei si Chinei inainte sa fie prea tarziu.

Ce va urma primei faze in care ni se va cere sa fim rezervati in actiuni si sa ne pregatim dar sa nu actionam inca, este greu de estimat. Se intelege ca dupa un razboi in care teoretic Rusia si-ar fi consumat deja mare parte din capacitatile de lupta conventionala intr-un razboi cu puternica armata a Turciei, NATO & UE nu vor putea lasa o asemenea ocazie sa treaca si vor incerca sa profite de situatia Rusiei, impingand coarda pana la un eventual razboi si mizand pe faptul ca situatia slaba a Rusiei in urma razboiului conventional ii va determina sa nu riste escaladarea conflictului prin trecerea la cel nucelar. Ca platforma de lansare a capabilitatilor NATO si tara cu o armata cat de cat pregatita care poate cel putin sa elimine pozitia rusilor din Transnistria (probabil maxim ce s-ar astepta americanii de la romani), Romania va fi un jucator activ inca din primele secunde ale viitorului razboi. Romanii vor avea insa sansa sa poata fugi cat mai pot, inainte de escaladarea razboiului ruso-turc in razboi ruso-european cu componenta nucleara, ca destinatii recomandate de noi, fiind Noua Zeelanda sau pentru doritorii de aventuri, America Latina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.