Alinierea stelelor

“Current events form future trends” – tineti minte zicala asta, de care am mai amintit. Micile fisuri intr-un bloc se vor face ditamai crapaturi cand vine cutremurul. Fie in urma cutremurului, fie treptat prin deplasarea ferma desi inca constransa de anumite depentende, Grecia se apropie cu pasi indubitabili inspre Rusia.

ZF titreaza: “Întorsătură de situaţie în cazul avionului rusesc doborât de Turcia“. Desi intorsatura e numai in capul lor, suntem nevoiti sa citam Ziarul Financiar, deoarece sunt singurii care au acoperit deocamdata stirea:

Bombardierul rus a fost doborât în spaţiul aerian al Siriei, afirmă ministrul grec al Apărării, Panos Kammenos, contestând afirmaţiile Turciei, care susţine că avionul militar intrase câteva secunde în spaţiul aerian turc. (sursa)

Ce mai putem spune despre aceasta situatie “intoarsa” decat ca era de asteptat ca Grecia sa fie de partea rusilor, desi nu era de asteptat sa scoata vreo vorba asa din senin. Eu pun deci semnul de intrebare de ce abia acum au glasuit grecii intr-o problema atat de importanta, in urma careia se putea porni razboiul mondial intre Rusia si NATO? Au fost ocupati cu taiatul pensiilor si implementarea programului de bailout? Sau poate abia acum le-au cerut rusii sa zica si ei ceva… Misterul este mare, mai ales ca probabil radarul grecesc – pe care isi bazeaza decizia ministrul apararii grec – avea datele de atunci, inca din zilele ulterioare incidentului, deci ministrul grec Kammenons este de partea adevarului … cu niscavai intarziere.

Ar mai fi de amintit ca SUA au declarat ca datele lor aratau ca rusii au intrat in spatiul turcesc. Deci se bat cap in cap radarele acelorasi state NATO?! Cum pot americanii si grecii sa lupte impreuna daca nici radarele lor nu bat la fel? Grecii nu au tot tehnologie NATO?

Asemenea miscari in front, desi par mici “replici intre frati” sau impunsaturi intre dusmani vesnici care au fost tinuti sa nu se bata doar de apartenenta la NATO, nu sunt deloc mici si nu sunt deloc gesturi simbolice. Fisurile astea denota linia de front in viitorul conflict si nu sunt doar niste mesaje de sustinere cu rol propagandistic ci poate chiar niste avertismente directe pentru americani.

Despre importanta strategica a Greciei, am mai amintit in cateva articole, cand a fost riscul de grexitul. Am subliniat atunci ca Grecia in ultima instanta isi poate inchiria Piraeus-ul rusilor. O asemenea ocazie, ca punerea la colt a Greciei, nu putea fi ratata de rusi. Cu siguranta rusii ar fi vrut sa ii cumpere pe greci, problema a fost fie ca nu aveau cu ce, fie ca nu aveau incredere in conducatorii grecilor. Sau poate stiau rusii ca o sa vina vremea cand grecii o sa se vanda si mai ieftin si poate o sa le ofere Piraeus-ul gratis? Cum ar fi de exemplu un atac din partea turcilor …

Nu mai mentionez profetia, pentru ca sper sa fac un nou articol cu referinte la carti pentru ca poate exista carcotasi care cred ca previziunile despre razboiul ruso-turc sunt post-factum si nu de prin anii 92-93 …

In final doresc sa mai adaug ca pe langa declaratia ministrului grec (veche cam de pe 30 noiembrie totusi), nici Tsipras nu s-a lasat mai prejos si i-a impuns pe turci cu cateva remarci de genul: daca v-am lovi noi de cate ori ne violati voi spatiul aerian …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.