Tembelizare în masă prin mass-media

E mult spus mass-media in ziua de astazi cand ziarele de top din Romania de exemplu, nu depasesc audienta de 3-4% din toata piata. Insa chiar daca exista nenumarate site-uri de stiri si surse de informare (zire locale, bloguri, postari facebook, televiziuni) mai ales la site-urile dedicate stirilor ale unor trusturi mari care se vede clar ca au o politica editoriala omogena si trafic monetizat la extrem, putem depista un trend in formularea titlurilor si a stirilor care trece in derizoriu si comic activitatea de jurnalism.

Iata doar cateva titluri, pe care m-am ostenit sa le fac un print screen. Cred ca orice comentariu in plus este inutil decat ca este foarte posibil ca autorii si editorii unor astfel de ziare “profesioniste” primesc pensii de la stat pe faimoasa lege de mituire a ziaristilor “afiliati” la anumite asociatii “profesionale”.

evz

 

zf

 

2 comments

  • Yep, chiar ma gandeam intr-o perioada sa fac un index al limbajului de lemn de tabloid, de fapt ce sa mai, e cam presa “standard” de la noi dar tare am impresia ca nu e doar la noi.

    Exista un soi de disperare dupa audienta, sa te citeasca cineva, sa ai trafic chiar si cand nu ai nimic interesant de spus.

    “Soc” si “Groaza” si “Fara precedent”, “Toti romanii”, etc. sunt doar un aspect, stii seci care se vor senzationale, stiri furate de la tabloide de afara sau pur si simplu inventate, tarfulita de la pagina X, etc. sunt o gama larga de tehnici facute pentru audienta.

    Si din pacate inca mai au audienta la editia pe hartie.
    Sau tiparesc in pierdere?
    Castig pe contracte de publicitate cu Statul – spaga politica pentru (anti)reclama electorala si inginerie sociala?

    Pe online e amuzant sa vezi cum unii imbecili care se vor ziaristi sunt luati in suturi la sectiunea de comentarii (ma mir ca inca mai e posibil si nu sunt drastic moderate, na infantilismele din zorile presei online).

    Insa pe online a inceput sa apara si “sectiunea premium” sunt curios cati au sa plateasca.

    Si nu e doar tembelizare, este si inginerie sociala, pai cum sa nu fie multumita tanti Leana cu pensia de 600lei dupa 40 ani de munca, cand se poate intampla chestii mult mai rele, ca de exemplu sa fie violata?

    De ce sa ne mai intrebam cat fura un politician cand avem o catedrala intreaga de disecat financiar?

    etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.