Ultimul ultimatum

Tsipras terminat

Grecia a primit un nou ultimatum: de data aceasta, ultimul. Sa recapitulam evenimentele, pentru ca poate de data aceasta chiar este ultimul ultimatum.

Inainte de referendum, grecilor li s-a cerut sa taie pensiile si sa mareasca TVA-ul. Macar atat, pentru ca oricum alte lucruri mai nasoale le-au rejectat dinainte de negocierile pentru un nou bailout. Guvernul grec a respins taierile in ciuda ultimatumului si a propus referendum, ca poporul sa decida. Poporul a decis, Tsipras a crezut ca acum poate negocia altfel si a sperat sa obtina macar un haircut, adica o reducere a datoriilor, chiar acceptand propunerile rejectate la referendum.

Dupa referendum, toti credeau ca europenii o sa dea inapoi. Nu mai mentionam ca inainte de referendum, europenii le-au spus grecilor ca voteaza degeaba pentru ca propunerea oricum pica. Dar nu a picat si europenii au asteptat o noua propunere de la greci pe baza careia sa inceapa negocierile. Dupa cateva zile de asteptari, grecii au propus exact ce li se ceruse inainte (aproximativ), doar ca au cerut si o taiere de 10% a datoriei. FMI si Franta tindeau spre DA, Germania spre NU, spunand ca despre reducerea datoriei vorbim mai tarziu.

Acum, europenii au un nou ultimatum, de data aceasta bagand in el tot ce au rejectat grecii pana acum, dinainte de referendum si dupa. Ah, si totul fara reducerea datoriilor. Iata doar 10 puncte pe care le preluam cu explicatiile noastre de la Zerohedge unde puteti gasi comentarii mult mai detaliate:

1. TVA-ul marit (nu putem detalia, probabil nu se va merge pe varianta propusa de greci, ci pe cea propusa de europeni inainte de referendum; adica cel putin hotelurile vor avea TVA marit, adica se va lovi in turism)

2. Marirea bazei de impozitare (un punct care nu ne este insa clar la ce se refera, poate la faptul ca anumite insule nu plateau TVA sau il aveau redus; si cum Grecia are multe insule …)

3. Sustenabilitatea sistemului de pensii; aici probabil sunt incluse: taieri, marirea varstei de pensionare si altele; majoritatea grecilor traiesc din pensii; din cauza somajului ridicat (peste 50% in randul tinerilor), multe familii traiesc din pensiile celor batrani, tineri neavand ce sa faca;

4. Adoptarea unui nou cod civil (aici inseamna practic cedarea totala a suveranitatii grecilor si probabil adoptarea casatoriilor homosexule care desi nu are a face cu austeritatea, nu ar strica ca europenii sa le-o vare si pe asta pe gat grecilor daca tot e prielnic momentul)

5. Asigurarea independentei sistemului national al statisticilor. Nu intelegem cum de nu este independent acum de vreme ce Grecia e membra UE si dupa cum stim si INS-ul nostru este tot independent. Sa fii reusit oare pana acum grecii ca sa mentina INS-ul lor in cadrul guvernului?

6. Implementarea automata a taierilor din cheltuielile statului.

7. Salvarea sistemului bancar. Iarasi un punct dubios

8. Privatizarea retelei de transmisiuni a energiei electrice; lobby-ul energetic asteapta ca hainele; Romania din pacate a cedat fara lupta, companii de stat din Cehia, Franta, Italia si altele au pus gheara deja pe sistemul energetic si fac pretul energiei in Romania; Grecia a resistat pana acum si desi nu credem ca faptul ca sistemul energetic este nationalizat este cauza datoriei imense a Greciei, repetam: lobby-ul nu doarme niciodata;

9. Depolitizarea administratiei publice. Ha, ha, ha. Mult succes! Cum se va evalua aceasta depolitizare, ne miram si noi.

10. Intoarcerea reprezentantilor Troikai la Atena. Sa nu uitam ca FMI-ul si-a retras oamenii de la Atena, dupa ce grecii aveau alergie la Troika. Intre timp europenii au redenumit Troika in “Institutiile” si acum evident cer sa-si redeschida biroul si sa urmareasca indeaproape ca datornicul isi plateste birul cum trebuie si ca nu pridideste in depunerea tuturor eforturilor pentru a muncii cat mai eficient pentru plata ratelor.

Pe langa aceste 10 puncte, grecilor li se mai cer multe alte lucruri care in esenta inseamna cedarea suveranitatii. De exemplu, i se cere ca sa puna garantie 25% din PIB pentru acest nou bailout, intr-o companie care sa fie coordonata de Berlin si sa poata vinde din garantii oricand, in caz ca grecii nu platesc la timp ratele.

Propunerea a fost enuntata abia ieri si cu siguranta zilele astea televizinile grecesti o vor analiza in amanunt si vor aprinde mania poporului. Pentru a nu mai lungi insa lucrurile, propunerea a venit cu un ultimatum de 72 de ore pentru inceperea implementarii masurilor.

Alternativa, este un time-out de la Europa: adica mai mult out …

PS: parlamentul grec va vota miercuri noul ultimatum

4 comments

 • E clar ca masurile in cauza nu sunt de natura sa relanseze economia.
  Nu inteleg totusi de ce nu e printre propuneri reducerea salariilor bugetarilor sau/si concedierea lor, ca o mare parte din deficit de acolo li se trage cu siguranta.
  La noi au bagat.

  Cu statisticile…nu si-au furat grecii singuri caciulea ascuzand ani buni deficitul bugetar, o cauza majora pentru care au ajuns in situatia de fata?

  Chestia cu garantia mi se pare normala, daca urmeaza sa le mai dea inca 50..80..poate chiar 100 miliarde in urmatorii 3-5 ani.

  Dar alegatorul sigur se va inflama desi nu stiu cat de tare, ca de cand s-au inchis bancile, s-au inversat nitel raporturile, grecul nu prea mai are loc de sirtakis.

  • reamintesc ca fara plata datoriilor, Grecia era pe plus deja de anul trecut; ei insa incercau ca o parte din surplus sa il pompeze in investitii pentru relansarea economica, dar europenii nu au fost de acord; de aici a pornit tot scandalul recent; cu garantia cred ca nu ai inteles bine; nu e normal ca daca banca iti da credit, sa iti puna deja sechestru pe garantiile tale si sa le poata executa in orice moment fara sa poti avea nimic de spus; cam asta e situatia cu garantiile cerute

 • Oare mai era pe plus daca scadem banii din imprumuturi care continuau sa vina?
  Ca si cand a crescut ca FatFrumos tot pe euro-steroizi de imprumut era, nu performante economice reale si auto-sustentabile

  In al doilea rand, daca erau in echilibru cat de cat, erau din cauza masurilor de austeritate impuse de creditori ca altfel, sirtakis pana se scufunda corabia de datorii.

  In al treilea rand, au dat de belea tocmai pentru ca s-au saturat sa posteasca de la bani nereturnabili cu nemiluita, si de asta au ales Syriza, remember?

  Si astia ce le-au promis, gata cu dieta, va facem iarasi rost de bani pentru cheltuiala cu nemiluita, si aici a inceput un joc politic lamentabil care i-a adus intr-o postura si mai nasoala decat “austeritatea”.
  Daca e sa ne uitam la rezultate, au adus mai multe servicii troikai decat grecilor, pe greci i-au infundat rau tare.

  Fara Syriza, cu ciocul mic si “austeritate” (gen, o duc de 2x mai bine decat ai nostri) mai sugeau de la tzatza Europei inca vreo suta de milioane in urmatorii 3-5 ani, fara conditii atata de dramatice.

  Populismul ieftin costa scump, lectie care ar trebui si noi sa o invatam.

  Singurele si adevaratele investitii functionale pentru economie sunt cele din mediul privat, ori datoria cea mare, e publica, adica bani sparti aiurea pe populisme si nepotisme care doar toaca banii, nu aduc o crestere economica reala.

  Ca si la noi, anii de “boom” cand am crescut in baza cresterii angajatilor din sectorul public, a investitiilor publice fantasmagorice, a masei monetare si a creditelor cu buletinul.
  Ce a urmat dupa? Peste noapte valuta a sarit cu 30% si a venit “criza”.

  Banca nu te executa ca asa ii vine ei chef, nimeni nu are interesul sa omoare vaca care da lapte, te executa daca nu te achiti de angajamentele care le-ai facut cand ai luat banii, ori in domeniul asta, fara garantii, grecii s-au dovedit maestri la tzepe.
  Fara garantii, poti fi sigur ca urmeaza altele.

 • P.S.
  Langa poza de mai sus trebuia pusa una gen “Tzeparis cu o saptamana inainte”, adica dupa ce a iesit OXI majoritar care a ajuns prin metamorfoza politica la varf, NAI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *