Care este prețul cumpărării unui “analist” în geopolitică oferit de Soros?

O stire mai putin rulata pe la noi pentru ca ar afecta cam 100% dintre personajele din mass-media romaneasca, este aceea ca in urma spargerii serverelor lui Soros (din care a reiesit si ca cateva fundatii de pe la noi sunt finantate de maestru) au iesit la iveala amanunte picante cu privire la preturile si cerintele unor proiecte de inginerie sociala, sau propaganda, ca sa zicem pe intelesul tuturor finantate de nemuritorul “investitor”.

Iata ce dau la iveala baietii de la zerohedge care au avut rabdare sa rasfoiasca documentele puse la dispozitie pe net de catre hackeri:

In one document entitled: “Open Society Initiative For Europe (OSIFE). Mapping the Ukrainian debate in Greece” (Ukraine and Europe-greece-tor ukraine debate mapping  greece.docx), Soros offers a consultant a remuneration of $6,500 (gross) for “at least 15 full working days in carrying out this task”plus all expenses paid.  (Sursa: Zerohedge)

Pentru cei care nu inteleg engleza, traducem: Soros ofera 6500$ unui consultant care sa investigheze ce opinii au principalii poli mass-media din Grecia cu privire la criza din Ukraina si sa recomande in care loc (alte capete de topor platite de Soros) ar putea sa se implice cu rezultate maxime (in schimbarea opiniei pro-ruse a majoritatii grecilor).

Iata ce resurse media trebuia sa analizeze “consultantul” pentru realizarea unui scurt rezumat “who is who”:

– 6 ziare
– 10 posturi de televiziune si radio
– 6 site-uri de Internet
– 50 de lideri de opinie si trenduri in retelele sociale

In continuare, mai aflam un amanunt interesant: “consultantului” si celorlalti “angajati” (mentionez ca consultantul era doar un fel de “project manager” pentru o intreaga echipa, el trebuia doar sa porneasca treaba) li se cerea sa nu mentioneze ca lucreaza pentru fundatiile lui Soros, pentru ca grecilor le e greata de “Societatea Deschisa” avand in vedere pozitia fata de bombardarea sabilor de catre NATO (Open Society – in general Soros isi numeste asociatiile finantate cu titulatura asta pompoasa ca sa dea iluzia ca el lupta pentru democratie si “deschiderea” societatii):

Do not say you are doing this for Open Society because it is likely to close down doors. There’s a lot of suspicion about Open Society in Greece, mainly because of its positions vis-à-vis the former Yugoslavia!

Articolul continua cu amanunte din ce in ce mai picante. Vom face doar un rezumat cu mentiunea ca citatele sunt preluate din emailurile si rapoartele schimbate intre “consultanti” si “beneficiar”. Venind vorba de beneficiar, sa subliniem ca probabil Soros nu sta el toata ziua pe email ca sa aranjeze si sa rezolve chestiunile. Desi se plimba destul de mult (numai in Romania a venit de cateva ori in ultimii ani), la banii lui cu siguranta are zeci de angajati care administreaza diversele “proiecte” de inginerie sociala in intreaga lume. Sa subliniem ca Ucraina este unul dintre nenumaratele proiecte paralele pe care le are Soros de inginerie sociala in intreaga lume, inclusiv in SUA.

Amanuntele sunt picante in sensul ca desi subiectul este Ucraina, aflam indirect cum a evoluat relatia Grecia-Rusia in toiul crizei financiare din Grecia.

Asadar, “consultantul” e de parere ca desi Rusia exercita un “soft-power” in Grecia, aceasta putere nu s-a convertit in “hard-power” – de exemplu, un vot de veto impotriva sanctiunilor dat de Grecia. Grecii nu erau interesati de criza din Ucraina, fiind in toiul unei crize proprii. Cu privire la Rusia, grecii cel mult o sa latre in cadrul UE dar daca situatia se imbunatateste cat de cat (adica europenii nu le taie macaroana la banci) grecii nici macar nu o sa mai latre. Lucru care s-a cam intamplat – dupa parerea noastra.

In continuare, specialistul (Carras Ianis) facea o revizie a centrelor media care pot fi influentate, grupate dupa tip (tv, radio, internet) dar si dupa pozitionarea politica (stanga, dreapta) sau chiar religioasa.

Cu privire la influentarea partidelor, grecul recunoaste ca aici e mai greu, deoarece partidele grecesti nu sunt doritoare sa intoarca spatele Rusiei. Carras recomanda mai degraba think-tank-urile politice, cum ar fi Institutul pentru Politica Externa (ELIAMEP) al carui director urma sa fie abordat direct.

Printre persoanele intervievate pentru luarea pulsului sau determinarea “influentabilitatii” a fost inclusiv un mitropolit, Carras discutand la telefon cu Mitropolitul Ioan de Pergamum – unul dintre figurile de top in cercul interior al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol.

Nici armata nu a scapat investigatiei. Ca o mica paranteza, omul asta chiar si-a meritat banii. Carras a intervievat un fost ambasador al grecilor in Rusia, un fost ambasador de la Washington (care intamplator ii era ruda) si un capitan care avea contacte in Crimeea si era secretar al unei asociatii istorice ruso-grecesti.

In final Carras isi termina raportul cu niscavai recomandari: organizarea unei conferinte la care sa participe si ceva ucrainieni din Grecia in care sa se evidentieze ce are Grecia de pierdut sau castigat din conflictul din Ucraina. Nu stim daca o asemenea conferinta a avut insa loc, dar vom urmari comentariile sa vedem daca apare vreo referinta.

Pe langa cei 6500$, “consultantul” mai putea sa ceara si fonduri pentru diurne si costuri de calatorie, cat si o sumat de 1700$ pentru un asistent. Totalul insa nu trebuia sa sara de 8200$.

Din articolul din Zerohedge aflam insa ca aceste sume (pe langa Carras, e posibil ca Soros sa fii angajat mai multi consultanti doar in Grecia – nu vorbim de alte tari cu rol mai puternic in conflict cum ar fi Germania, Polonia si Romania)  sunt mizilic pe langa “donatiile” facute de Ucraina (dupa Maidan) fundatiei sotilor Clinton pentru finantarea lobby-ului si cauzei “maidaniene”.

Asadar, de vreme ce pe la noi e vara si nu prea sunt subiecte pentru presa, poate se gaseste vreun ziarist sa sape in documentele puse la dispozitie de hackeri sa vedem cat plateste Soros in Romania si ce fel de proiecte finanteaza. Si eventual, cine sunt “consultantii”.

~ ~ ~ ~ ~

NOTA

O alta perspectiva asurpa actiunilor lui Soros in Europa de Est o puteti gasi aici.

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.