Este Moldova viitorul război proxy între SUA și Rusia?

Mâine se împlinește un an de când atrăgeam atenția colateral asupra riscului ca Moldova să fie aleasă ca teritoriul unui viitor război proxy între SUA și Rusia.

Sa ne imaginam insa ca Trump castiga alegerile si ofera arme Ucrainei, trimite tancuri in Romania si ii indeamna pe moldoveni sa atace Transnistria. Trump nu poate face chiar orice va dori, armata americana e mai serioasa si atenta cu Rusia decat un nebun, asa cum a fost si cu Obama, dar totusi, vedem ca Obama a reusit cel putin Ucraina si Siria.

Deci Trump va reusi prin mesaje de incurajare si aghiotanti convingatori sa le sugereze la moldoveni ca acum e momentul! Incepe un skirmish local pentru inceput, intre moldoveni si transnistreni dupa care rusii reactioneaza puternic, elibereaza Transnistria si ataca Chisinaul. Opinia publica din Romania este atunci gata sa accepte sfanta misiune de eliberare a fratilor moldoveni si incurajati de americani, atacam pe rusi si eliberam Chisinaul. Mai ales, daca rusii “ne permit” sa le facem praf cateva regimente de tancuri. Dupa care, avand si material de propaganda sa convinga poporul rus, Putin declara razboi Romaniei. Pana aici, cu SUA si NATO rusii nu au nici o treaba, nu au nici un conflict direct cu ei, Romania fiind agresorul. La urma urmei, Romania si Moldova s-au bagat singure in treaba asta, americanii doar i-au instigat (ca si in Ucraina). (SURSA)

Scenariul de mai sus, în care România este viitorul fraier care fi aruncat la mezat dupa Ucraina este cu atât mai apropiat de realitate cu cât deja semnele unei viitoare falii care se întrevedeau acum un an între Germania și SUA – vezi noutățile în articolul anterior –  (pe acea vreme încă era Obama președinte și Hitlery era văzută de toți câștigătoare necontestată) s-au accentuat accelerat în ultimele zile cu ocazia întâlnirilor la vârf între Merkel și Trump de la NATO și de la G8. Iată în continuare ce ziceam:

Nemtii si europenii, in acest scenariu, bineinteles ca vor dori sa nu inceapa un razboi nuclear si vor sugera Romaniei ca este vinovata, cerand rusilor sa inceteze atacurile promitand neimplicarea NATO.

NATO este in confilct intern, nu exista consens cu privire la actiunea impotriva rusilor. Americanii se ambitioneaza insa sa sustina Romania si trimit armament si consiliere (cum au facut si in Ucraina). Putin se ambitioneaza si vrea sa le dea o lectie americanilor, prin urmare rusii ne arunca cateva nucleare, asa ca sa testeze sistemele (ca in Siria) si ca sa le dovedeasca vesticilor (si americanilor) ca nu glumesc. Lectia va fi invatata si lucrurile se vor calma, insa noi vom fi fost deja parliti.

Și acum iată o știre Hotnews care pare pur și simplu ireala, citind rândurile de mai sus:

Congresul SUA cere Rusiei sa-si retraga trupele de pe teritoriul R.Moldova

 

Un proiect de lege aprobat vineri seara de Congresul Statelor Unite, care are ca scop diminuarea influentei Rusiei in Asia si Europa, contine si o cerere repetata la adresa Federatiei Ruse de a-si retrage trupele din regiunea separatista transnistreana si propune crearea unui fond de contracarare a influentei ruse, de care sa poata beneficia si Republica Moldova.

Decizia în sine pare salutară și benefică pentru România. Pentru idioți! Eu mi-am exprimat părerea și am detaliat. Cei 250 de milioane de dolarii nu sunt donați de americani moldovenilor pentru a cumpăra tractoare sau pentru a construi veceuri la școli. Sunt donați pentru arme! Pe care ce să facă moldovenii cu ele? Să le folosească împotriva rușilor din Transnistria. Nu chiar imediat, toate se fac pas cu pas. Mai întâi moldovenilor trebuie să le crească încrederea în SUA, să vadă ca americanilor le pasă și că aceștia chiar pot face ceva pentru ei. Moldovenii evident că nu au habar ce se întâmplă în Siria și nu știu chestiuni complexe de geopolitică. Ei nu înțeleg ca Putin chiar a zis că gata, până aici, altfel război și este clar că vor ignora fără remușcări “proiectul de lege” al congresului american. Cum ar fi ca Duma rusească să dea și ea o lege să ceară americanilor să se retragă din Afganistan? Sau din Siria? Sau din Sudan etc? Vorbe și manipulari. Asta sunt toate măsurile americanilor care dacă le-ar fi păsat, ar fi ajutat Moldova când era cazul, așa cum au ajutat țările baltice.

Relațiile dintre SUA și Rusia s-au deteriorat în ultimul an mai mult decât în toți cei 5 ani anteriori. Trump nu va schimba lucrurile. Trump deocamdată ignoră Rusia deoarece are doar 2 neuroni și unul îl folosește pentru China iar altul pentru problemele interne (deloc nesemnificative pentru el, cu toate tensiunile geopolitice mondiale care nu sunt de fapt decât un ecou al războiului inter din societatea americană). Războaie și înarmare: nu sunt decât o cale de îmbogățire pentru o mână de oameni care nu au nici un dumnezeu și care ar fi dispuși să radă 95% din populația pământului dacă ar fi siguri că ei supraviețuiesc. Dar pentru că nu-și asumă nici un risc, mai avem și noi o șansă și Dumnezeu ne radbă, nelăsând răul să se dezlănțuie la toata amplitudinea lui, sau încurcându-le ițele în momente optime, cum a fost alegerea lui Trump.

Să nu ne amăgim să credem ca cu Hitlery ar fi fost altfel. Tancurile americane ajunse la noi anul trecut au fost trimise de Obama și mutările au fost planificate cu ani în urmă. Agresiunea împotriva Rusiei este una veche și cu Hitlery la putere, probabil Siria ar fi fost astăzi o baie de sânge. Este greu să facem scenarii alternative, dar indiferent de scenarii, singura certutidine este că România a pierdut șansa să fie o țară puternică prin singurele avantaje pe care le are pentru vecinii ei: nu pune riscuri și nu are pretenții teritoriale. Acesta ar fi fost singurul mare avantaj pentru noi în relația cu Rusia. Pe lângă acesta am fi putut bineînțeles să ne construim o armată, să avem o diplomație eficientă, să ne facem aliați (China ar fi fost de departe un bun influencer în relația noastră cu Rusia). Însă din păcate România a ales cea mai proastă variantă: să plece capul la americani și să le pună totul pe tavă gratuit, fără nicio garanție și fără nicio speranță că din acest “parteneriat” – ce nume frumos pentru cedarea suveranității – putem scoate ceva bun în viitorul război cu Rusia.

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.