Ce se intampla cu chiriile in Cluj

Am ascultat la radio o emisiune cu privire la cresterea “necontrolata” a pretului chiriilor in Cluj care m-a socat prin ignoranta si prostia capetelor vorbitoare care realizau emisiunea, dar si a unor intervievati. Desi printre intervievati unul era presedintele unei asociatii a chiriasilor la stat care traiesc in locuinte sociale (din nefericire nu i-am retinut numele, insa da – exista o astfel de asoc din domeniul ITiatie care chiar face mitinguri si protesteaza deoarece statul nu ofera mai multe locuinte sociale).

Un alt intervievat, de data asta de la o asociatie din Cluj (din pacate nu i-am retinut numele si nici domeniul de activitate al asociatiei) se vaieta ca nu isi explica de ce in Cluj cresc chiriile si facea apel ca statul sa se implice si la noi ca in Danemarca in controlul pretului chiriilor. Ma indoesc ca chiriasii din Romania ar fi de acord cu implicarea statului in controlul chiriilor deoarece din start asta ar insemna inca un departament si inca o armata de plimbatori de hartii care trebuie si aia sa fie platiti – si de unde sa fie platiti, daca nu din pretul chiriilor. Prin urmare, asa cum pretul oricarui serviciu oferit de stat este mult mai mare decat daca acel serviciu ar fi liberalizat si ar fi oferit de piata libera, tot asa s-ar intampla si cand statul s-ar implica in piata chiriilor. Ca o mica paranteza, statul in Romania este oricum implicat in o mie de domenii in care nu are treaba si acolo unde putem compara serviciile oferite de stat cu serviciile oferite de privat, nu mai incape loc de indoiala unde este mai bine. Dam aici exemplul invatamantului sau al sanatatii: sunt gradinite si scoli care se vaieta ca nu au copii desi invatamantul la stat este gratuit. Cu toate acestea, majoritatea gradinitelor si scolilor particulare nu fac fata cererilor desi pretul este extrem de mare si putini si-l permit – tocmai din cauza lipsei unei piete libere sanatoase din cauza cvasi-monopolului statului.

Sa ne intoarcem insa in Cluj si sa explicam de ce creste pretul la chirii. In primul rand, Clujul este mai aproape de occident si firmele straine care doresc sa beneficieze de forta de munca ieftina (de 10 ori mai ieftina ca in Germania) si de taxele mici ale Romaniei (cu 50% sa zicem comparat cu Germania de exemplu), vin acolo unde au acces la infrastructura si la o piata a muncii cat mai numeroase. De aceea este Bucurestiul cel mai dezvoltat oras si de aceea Clujul si Timisoara urmeaza indeaproape. Dezvoltarea economica a acestor doua orase din Vest este strict legata de proximitatea autostrazilor Ungariei si evident de numarul crescut al populatiei.

Cum in ultimul timp costul creditelor a scazut, este logic ca si imobiliarele incep sa aiba o oarecare crestere. In plus, cresterea economica a UE (mai ales din ‘locomotiva” Germania si din locomotivioarele nordice) bazata de asemenea pe dobanzi apropiate de zero, fac ca companiile din vest sa alerge in continuare accelerat in cautarea de forta de munca ieftina (comparativ cu costul fortei de munca de la ei). Deschiderea portilor catre imigranti a Germaniei nu este altceva decat o inginerie sociala calculata cu rolul de crestere a fortei de munca care sa pastreze competitivitatea Germaniei care se lupta la nivelu mondial cu marile puteri: SUA, China, Japonia. Noua de aici ne este foarte greu sa intelegem ca in ciuda problemelor din UE si a tanguielilor din randul porcusorilor gen Spania, Grecia, Portugalia si chiar Italia si Franta, in UE sunt tari care o duc din ce in ce mai bine si in care criza nu a venit inca. As enumera aici Germania, Olanda, Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia dupa care vine esalonul secund folosit ca forta de munca pentru primele, din Europa de Est: Polonia, Cehia, Slovacia si chiar Ungaria, la care se adauga Tarile Baltice si Estonia. Porcusorii nu ii scoatem de tot din randul celor care o duc din ce in ce mai bine si crest pe fondul dobanzilor negative: Italia de nord, Spania de Nord si chiar Belgia sunt de asemenea pe crestere.

Pretul chiriei, cand este reglementat de piata, creste dintr-un singur motiv: cresterea cererii sau scaderea ofertei. Cum nu a trecut niciun cutremur recent prin Cluj care sa rada case si blocuri, ba chiar s-au construit, este evident ca cresterea cererii salta pretul. De unde insa vine aceasta crestere a cererii? Evident, din numarul mai mare de oameni care vin in Cluj ca sa munceasca sau sa invete. Cluj este si un oras universitar, dar nu stim sa spunem daca numarul studentilor a crescut atat de mult in anul acesta inca sa justifice sau sa contribuie la cresterea pretului. Prin urmare ramane cealalta categorie: clasa muncii care vine din zonele limitrofe Clujului sau din alte zone din tara ca sa munceasca in Cluj deoarece aici gasesc locuri de munca bine platite. Acesta este motivul pentru care preturile chiriilor cresc.

In discutia de la radio, s-a mai mentionat cum ca pretul la chiriile din centru pot chiar sa fie mai scumpe ca cele din alte orase din vest, cum ar fi Viena. Nu stiu cat de adevarata este afirmatia, insa nu este total exclusa. Chiar daca salariile din Cluj sunt mai mici ca salariile din Viena si chiar daca Vinena este un magnet mai puternic decat Clujul, cu siguranta puterea de cumparare a oamenilor muncii din Cluj este mai mare decat puterea de cumparare a oamenilor muncii din Viena. Ca o paranteza, in occident, bogatasii fug de centrele oraselor, lumea prefera sa locuiasca in zone cat mai linistite, rurale, deoarece au tot cele trebuie si acolo iar traficul spre oras nu este o corvoada ca la noi. Comparatia nu este deci tocmai intre mere si mere, deoarece ar trebui comparat pretul chiriilor din centrul Clujului (care in centru este probabil cel mai scump) cu pretul chiriilor din cele mai scumpe cartiere ale Vienei, nu din centru. In Viena deci, eu sunt sigur ca pretul chiriilor este mult mai mic decat in alte cartiere mai linistite, unde exista locuri de parcare, unde exista parcuri, etc. Vienezul nu cred ca tine musai sa stea in centru ca sa viziteze zilnic muzee, ca sa aiba bataie de cap cu traficul, ca sa se ciocneasca de fluxul masiv de turisti etc.

Puterea de cumparare a unui angajat in domeniul IT de la noi este mai mare decat puterea de cumparare a unui angajat IT din strainatate. Aceasta deoarece IT-ul poate fi relocat usor si prin urmare denivelarile la nivel global sunt mai putine decat in alte domenii. Daca o fabrica de masini din Germania se relocheaza extrem de dificil in Romania si are tot felul de probleme ca sa trimita marfa pana aici, o firma softare din Germania, poate da afara toti oamenii si sa pastreze doar cativa project manageri care sa coordoneze echipele din Romania. Prin urmare, existand competitie la nivel global si relocarea avand costuri infime, discrepantele intre salariile din vest si de la noi in domeniul IT sunt mai mici decat cele din alte domenii. Prin urmare, chiar daca salariile sunt mai mari in vest, costul vietii care este un raport intre castiguri si cheltuieli este in general in avantajul lucratorilor din domeniul IT de la noi.  Nu este exclus ca si in alte domenii sa se intample la fel. De exemplu in inginerie, proiectare etc. De unde ce concluzie tragem? Daca costul vietii este mai bun pentru  angajatii companiilor straine din Cluj din domeniul IT (si alte cateva alte domenii bine platite),  este logic ca chiriile care constituie o fractiune mica din totalul cheltuielilor la oamenii muncii cu salarii mari, sa aiba loc de crestere.

De asemenea, eu as mai gasi un argument de ce in Cluj si in alte orase cu atractivitate pentru investitori, pretul chiriilor creste si este mai mare decat o rata la credit. In primul rand, sa nu ne amagim si sa comparam o chirie cu o rata la credit la dobanzile actuale. Sa mai asteptam putin. Traim in vremuri exeptionale si mai ales cand ROBOR-ul la 3 luni era 0.7% cu siguranta o rata era mai buna decat o chirie pentru aceeasi locatie. Insa oamenii care muncesc in general in domenii bine platite si se bat pentru chiriile din centru, cu siguranta nu sunt prosti, altfel  nu ar avea salariile atat de mari: dobanzile o sa creasca si nu stim cand acest raport se va inversa si o rata va devenit mult mai scumpa decat o chirie. Pe de alta parte, cu siguranta mai ales tinerii nu au ambitia prosteasca mostenita atavic de la parintii ca sa fie propitari pe o cutie de chibrite, ci au cu totul alte aspiratii in viata: sa calatoreasca, sa manance la restaurant din cand in cand, sa isi cumpere o masina buna, sa isi schimbe hainele mai des. Mentalitatea tinerilor de astazi este cu totul alta decat mentalitatea oamenilor muncii din vremea comunista si a copiilor lor, victime ale aceleiasi mentalitati, ca se merita sa mananci salam de 2 lei, sa mergi cu autobuzul si sa tragi de bocancii aia pana se rup de tot, ca sa platesti rata sa ai si tu macar o garsoniera acolo, ca sa fie lucrul tau.

Cunosc nenumarate cazuri de victime ale acestei mentalitati care s-au ales cu apartamente cumparate in zone aiurea si ulterior au avut oportunitati mai bune de serviciu fie in Bucuresti, fie afara si prin urmare au ramas cu creditul si cu apartamentul, in prezent locuind in chirie intr-un alt oras si/sau tara decat cea unde si-au facut achizitia. Nu mai spun ca o familie tanara nestiind cati copii va avea, nu poate sa ia o decizie potrivita cu privire la ce locuinta sa cumpere. Intr-adevar exista varianta revanzarii pe viitor, dar aceasta varianta este avantajoasa doar intr-o piata in continua crestere. In vremea de astazi insa cine poate baga mana in foc ca peste 2-3 ani, preturile nu pot scade cu 50% fata de cele actuale cand dobanzile o sa explodeze si o noua criza o sa bata la usa, poate chiar mai puternic ca in 2008 cand problema o sa fie hrana de zi cu zi sau cumpararea unui bilet de avion pentru Noua Zeelanda?

Iata deci de ce cresc preturile la chirii in Cluj:

  1. cresterea economica a orasului, asigura un numar mare de clienti care isi permit sa plateasca chirii mari
  2. cu  siguranta exista atractivitate mai mica a achizitiilor, multi tineri fiind constienti ca poate peste 2-3 ani vor pleca in afara sau poate vor dori sa-si cumpere o casa sau le e teama de credite si asteapta o stabilizare a acestora
  3. piata constructiilor este inca slaba si investitorii inca sunt reticenti; daca pentru un om normal este mai convenabil ca pret sa plateasca o rata la credit decat chiria, cu atat mai mult avantajos ar fi pentru marii investitori sa construiasca si sa inchirieze; faptul ca exista aceasta situatie denota tocmai lipsa interesului investitorilor din varii motive (neincrederea in bruma de crestere economica, lipsa infrastructurii etc)

9 comments

  • Exista motive bine intemeiate pentru care specialistii IT (si nu numai) fug in vest de ani de zile si nu au de gand sa se intoarca in Romania. Mai conteza si perspectivele pe termen lung si in special pensia ca tot platesc taxa si impozite. De oportunitatile de dezvoltare personala sau de a-si crea propriul business, nu mai are rost sa vorbim.

    Desi nu este despre IT, proportiile se pastreaza. In acest fel ai sa poti obseva foarte simplu si clar care sunt tarile din care oamenii pleaca pe capete si care sunt tarile in care se duc.
    – Situație umilitoare. Profesorii români au cea mai slabă bază salarială din UE, fiind depășiți chiar și de bulgari
    https://www.activenews.ro/stiri-educatie/Situatie-umilitoare.-Profesorii-romani-au-cea-mai-slaba-baza-salariala-din-UE-fiind-depasiti-chiar-si-de-bulgari-146776

    Cat despre tehnologie si joburile din tehnologie, ce ar trebui sa faca un angajat roman in Romnaia la o firma de romani sau de “investitori” straini, sa continue sa lucreze in Romania pentru salarii de cateva ori mai mici sau sa plece in vest unde va fi platit la adevarata lui valoare? Dupa cum am mai spus intr-un comentariu anterior: IT-stii buni si isteti cu 1-3 ani vechime, nu au absolut nici un motiv sa stea angajati in Romania, fie merg pe freelancing, fie isi creaza propriul business fie se muta in vest. Numai mediocrii si papagalii mai rama angajati in Romania.

    Hai sa lasam “investitorul” sa spuna cu gura lui cum stau lucrurile in realitate:
    “WAGES IN ROMANIA REMAIN FAR BELOW THE EU AVERAGE, MAKING IT AN ENTICING OPTION FOR OUTSOURCING; the minimum monthly wage is currently around £283 – only Bulgaria’s is lower within the EU.
    However, LOWER WAGES HAVE STOPPED MANY ROMANIANS RETURNING HOME, LEAVING COMPANIES SHORT OF WORKERS – in 2016, the unemployment rate dropped to an historic low of 5.9% compared with an EU average of 8.6%, amid predictions it will drop to 5.4% this year.”

    – Romania shrugs off label of Europe’s poor man as economy booms
    https://www.theguardian.com/world/2017/oct/14/romania-economy-booming

    Din datele oficiale ale Statului Roman (si nu numai) peste 6 milioane de romani au rezidenta oficiala in acte, in strainatate nu in Romania. Din astia ~4 milioane sunt in tarile dezvoltate din EU, dupa care urmeaza SUA, Canada si Australia.
    Romanii pleaca pe capete si nu au de gand sa se opreasca si nici sa se intoarca. Dupa ce va intra in vigoare “split tva” si va creste birocratia si abuzurile ANAF-ului si dupa ce va intra in vigoare legea vaccinarii obligatorii va urma un nou exod. Motivele nu sunt dor cele salariale, este un cumul care suna chiar asa: “majoritatea celor care iau calea graniței, nu se mai întorc din cauza sărăciei, a corupției, a lipsei de civilizație și a nedreptăți”.

    Tu iei in calcul doar salariul sau chiria din “cifre standard luate de pe net” si din nou iti spun ca faci o mare gresala. Costurile vietii nu sunt determinate doar de slariu sau chirie ci si de alte lucruri ca de ex infrastructura, birocratia sau oportunitatile, care in Romania sunt foarte proaste si vor continua sa fie la fel. Vezi de ex autostrazile care se surpa (unic in Europa) si situatia din spitale despre care chiar tu ai scris articole. In vest banii se fac mai usor si cu munca mai putina, fie ca angajat fie ca antreprenor. In vest calitatea vietii este mai buna si stresul mai mic.

    Nu mai continui ca nu ne intelegem. Ai sa vezi si singur cum va arata Romania in 10 ani cu tot cu “boom-ul” din IT si cu tot cu “investitorii” lu’ Peste Prajit care vin in Romania sa caute sclavi ca in Bangladesh.
    Va fi tot mai goala de oameni si tot mai saraca.

    • nu ne intelegem deoarece vorbim despre lucruri diferite; si eu sunt de acord ca fuga din Romania ABIA A INCEPUT; eu sunt un roman, programator IT care acum 2 ani nici nu-mi trecea prin cap sa plec deoarece pe langa faptul ca financiar nu am probleme, comod fiind din fire, nu aveam chef de noi experiente “culturale” sau de alta natura; acum singurul lucru care ma opreste sunt cei batrani, cat or mai fi; dupa care, pa-pa; ca mine, (care inca nu au plecat din cauza “ai batrani”) mai stiu cateva familii;

      Clujul, ca si Bucurestiul nu sunt decat “statii” intermediare catre locuri mai bune; tinerul provincial ia contactul cu multi-nationalele, cumuleaza niscavai dezgust si capata ceva experienta inainte sa isi ia zborul; ca in orice “statii” cu aglomeratie, unde e lume multa, preturile cresc; am explicat de ce chiriile sunt mai mari decat rata tocmai din acest motiv: oamenii nu se mai angajaza la credit pentru ca au in cap fuga; prin urmare, platesc chirii oricat ca sa poata sa stea nitzel cat sa-si pregateasca plecarea;

  • Prietene, tu compari salariul unui programator PHP mid-level mediocru din Munchen, cu salariul unui programator PHP senior DE ELITA din Bucuresti. Un programator senior de elita din vest are salariul mult mai mare de 5000 de euro pe luna. Si IT-stii din vest au diverse privilegii ca scutiri de taxe, precum si posibilitatea de a lucra ca si “contractor”, adica ca firma cu o singura persoana, ceea ce ar fi trebuit sa fie la noi “intreprinderea individuala”.

    Contractor este diferit de freelancer/self employed. In Romania persoana fizica autorizata (echivalentul self employed), si intreprinderile individuale (echivalentul contractor) nu mai au nici o facilitate in plus fata de angajatul clasic. Pentru ca bugetele de pensii si de sanatate sunt falimentare, de la Boc incoace, dar mai ales Ponta, s-a dus o lupta acerba impotriva pfa-urilor si intrepriderilor individuale.
    In vest este perfect legal sa lucrezi ca “angajat” pentru o companie si in loc de contract de munca ca angajat sa ai contract de “colaborare” pe termen nelimitat si sa-ti incasezi banii ca si contractor. In acest fel ai toate avantajele unei firme ca deducere cheltuieli, combustibili, transport, chirii, rambursare tva, leasing, posibilitatea de a angaja un numar restrans de oameni pentru anumite perioade de timp, etc.

    Incearca sa lucrezi in acest fel in Romania. Nu te va “angaja” nimeni pentru ca vor lua amenzi colosale de la ANAF pentru angajat “la negru” si pentru “evaziune fiscala”, iar te vei fi obligat sa paltesti “contributii” retroactiv asa cum se intampla din nou in aceste zile. Cauta cu google dupa “ANAF contributii retroactive” si “ANAF penalizari” si ai sa te lamuresti.

    Parca am mai pus linkul la un articol in comentariile caruia un roman care lucra in Germania ca dezvoltator web pe tahnologii .Net avea un salariu lunar de 7000 de euro pe luna fara prea multa experienta de lucru in strainatate, ceea ce automat implica un salariu mai mic decat al colegului tau de nationalitatea tarii in care lucreaza.
    – Sa-mi deie ei mai intai 2000 de Euro pe luna si veti vedea ca nu o sa mai fiu puturos
    http://www.georgebutunoiu.ro/blog/index.php/2013/07/30/sa-mi-deie-ei-mai-intai-2000-de-euro-pe-luna-si-veti-vedea-ca-nu-o-sa-mai-fiu-puturos/

    IT-stii buni care nu vor sa-si faca firma proprie sau freelancing, fug din Romania pe capete. Am multe cunostiinte si colegi care au facut traba asta.
    Trebuie sa iei in calcul si alte lucruri care iti influenteaza viata de zi cu zi si viitorul, iar tu nu faci acest lucru. Ia vezi care este diferenta intre sistemul de invatamant din vest si cel de la noi (atat pentru copii cat si pentru adulti si recalificare), sistemul de sanatate din vest si cel de la noi, sistemul de pensii si pensia din vest si de la noi, sistemul de ingrijire a batranilor din vest si cel de la noi, infrastructura si birocratia din vest si cea de la noi, etc.
    Dupa calculul tau “babesc” care ia in consideratie doar chiria si utilitaile (desi acestea nu ar fi trebuit incluse aici), atat pe termen scurt cat si pe termen lung ai sa-ti iei o teapa colosala. Este foarte important sa iei in calcul si aceste lucruri, pentru ca platesti taxe si impozite, mai ales ca angajat.

    Vezi ca in pretul chiriei este sunt incluse si utilitaile. Valabil pentru majoritatea tarilor din vest, dar si pentru Canada, SUA, Australia si NZ. Doar electricitatea se platese separat. Daca esti contractor (in orice domeniu) poti sa-ti scazi din profitul brut aceste cheltuieli.

    In urma cu ceva ani am fost la CeBit la Hanovra. Cea mai apropiata cazare disponibila la hotel am gasit-o langa Bremen intr-un “satuc” numit Achim. Intre centrul Bremenului si centrul Achimului sunt 17-18 km. Ai autobuze care parcurg aceasta distanta in ~30 de minute. Daca ai masina personala, din Achim, ai iesire rapida la autostrazi si la soseaua de centura a Bremenului.
    Intre Achim si Bremen pe o distanta ce cativa kilometri, de o parte si de alta a drumului, sunt tot felul de hypermarketuri gen Carefour, Cora, Metro, etc, inclusiv cu materiale de constructii, bricolaj, outlet-uri etc.
    In Achim ai si gradinite, scoli, magazine diverse, cafenele, baruri, hoteluri, ba chiar si fast food-uri ca Burger King, etc.

    Intrebarea care se pune este: ce te determina sa stai intr-un oras mai mare ca Bremen sau Munchen, unde vei avea chirii mai mari si nu intr-un sat de periferie ca Achim unde pe langa faptul ca ai chirii mai mici (la jumatate de pret) ai si toate cele necesare pentru a trai impreuna cu familia si copiii din dotare, ba chiar ai si locuri de munca sau posibilitatea de a dezvolta afaceri?

    Am dat intr-un comentariu anterior exemplul IT-stului roman care lucreaza in Londra, dar locuieste cu chirie intr-o periferie a Londrei. Peste tot in Europa de vest este la fel. Ai posibilitatea de a trai “la periferie” in conditii si la preturi farte bune. Ai si posibilitatea mediului rural, daca vrei acest lucru. Mai ieftin si cu alte posibilitati.

    _
    In orasul Cluj s-a demolat si construit putin, dar acest lucru nu este valabil si pentru imprejurimi. Ia exemplul Florestiului, care din sat, s-a “dezvoltat” si a ajuns sa arate ca un oras comunist creat in jurul a 1-2 fabrici, dar cu o planificare urbana si cu o infrastructura mult mai proasta. Maidan si miriste cu blocuri. Vara te mananca mistretii si iarna lupii. Ca in Romania. Asta este nivelul de inteligenta mioritica.
    Sa nu mai vorbim despre scoli, magazine, etc.

    Raman la parerea mea: pentru venituri si salarii mai mari si pentru oportunitati de afaceri mai bune si mai multe Bucurestiul este prima si singura alegere. In provincie te “retragi” dupa ce ti-ai facut plinul. Lucru valabil pentru absolut orice domeniu.
    Am o buna prietena care a terminat stomatologia la tine in Craiova. Dupa facultate a lucrat 2 ani de zile in Craiova dupa care s-a mutat in Bucuresti unde lucra pe un salariu de trei ori mai mare. In 4 ani de munca si-a cumparat un apartament cu trei camere la parter in zona Titan, a adus trei “scaune de lucru” (nu stiu cum se numesc exact) si are 5 medici angajati si doua asistente receptioniste. Se lucreaza in doua ture, de dimineata pana sera. Nu trebuie sa-ti mai spun, castiga o grmada de bani. A recunoscut faptul ca in Craiova nu ar fi putut caatiga atat ca in Bucuresti si ca daca ar fi ramas acolo si astazi ar fi fost angajata tot pe un salariu mai mic.

    – Cluj Npoca – Floresti

    • salariile la programatori variaza imens de la o firma la alta chiar in acelasi oras; ba chiar, variaza imens chiar in aceeasi firma de la un om la altul; clasificari junior / senior sau pe ani de experienta se fac pentru clasa de jos a programatorilor care nu au valoare prea mare, ci trebuie sa le dai salariu pe o grila cat de cat cu sens; salariul unui progamator variaza pe criterii multiple:
      – pozitia si istoricul in cadrul firmei;
      – limbajele cunoscute si nivelul in fiecare; capacitatea de a invata lucruri noi;
      – seriozitatea si eficienta, comunicarea si disciplina;
      – capacitatea de a fi proactiv, inovativitatea, focusarea pe problemele importante

      Ce am comparat eu sunt cifre standard luate de pe net. 7000 EUR nu poate obtine un programator senior in vest “fara prea multa experienta” decat daca i-a pus Dumnezeu mana in cap si a nimerit o firma care avea nevoie disperata sa stranga un numar de angajati; dar astea sunt cazuri rare; in Elvetia, un programator Java Senior castiga 1000E; in Germania un programator Java senior la Posta castiga 5000E

  • Inca o dovada ca salariile in Romania sunt o mizerie, inclusiv cele din IT. In Bucuresti ai o sansa sa fii platit mai bine, dar in provincie este dezastru. Este exact asa cum am spus mai sus: “IT-stul istet, dupa 1-3 ani vechime in Romania, fie merge pe freelancing, fie isi creaza propriul business, fie “se relocheza” singur singurel in vest unde este platit cu salarii si de 5+ ori mai mari. Ghici ce fel de oameni/profesionisti mai stau ca angajati (chiar si in IT) in Romania?”

    Un IT-st “debutant” nu are voie sa castige mai putin de 3500 de euro in tarile din vest. Sa nu mai vorbim despre faptul ca poate sa-si scoata acesti bani facand un site pe WordPress sau sa implementeze o retea sau niste baze de date, pentru o firma de la colt de strada. Numai antreprenorii romani traiesc in La-La Land si angajatii lor IT-sti se minuneaza de valoarea salarilor si de puterea lor de cumparare ca Malice in Wonderland.

    Cat timp sau ani munceste un IT-st senior “de top” in Romania care castiga ~10.000 ron/luna sau ~26.000 euro pe an comparativ cu un IT-st debutant din vest care castiga ~42.000 de euro pe an pentru un concediu de doua saptamani in Ibiza sau pentru achizitionarea unui VW Golf nou?

    Cat timp sau ani munceste un IT-st senior “de top” in Romania care castiga ~10.000 ron/luna sau ~26.000 euro pe an comparativ cu un IT-st senior din vest care castiga ~90.000+ de euro pe an pentru achizitionarea unei locuinte care int-o zona decenta din orasele medii si mari din Romania costa ~70.000+ iar in orasele medii si mari din vest costa ~250.000+?

    Ce se intampla daca comparam venitul unei familii de IT-sti seniori din Romania cu venitul unei familii de IT-sti seniori din vest? Cine este mai avantajat si are un nivel de viata mai bun si mai lipsit de griji si stres? Ce se intampla daca un membru al familiei se imbolnaveste si ii trebuie tratament special in clinicile din vest, sau refuza sa se trateze in Romania pentru ca nu vrea sa moara ca un prost de infectii nosocomiale?

    – Câți bani sunt dispuse firmele să ofere unui IT-ist debutant
    http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/cati-bani-sunt-dispuse-firmele-sa-ofere-unui-it-ist-debutant-808665

    _
    Cum este sa importi sute de mii de salbatici de prin toate gropile de gunoi ale lumii, sa-ti distrugi cultura si natiunea la propriu, sa ajungi pe locul doi in lume la violuri si talharii, iar in plina “criza a locurilor de munca” sa declari senin ca ai 300.000 de someri?
    “În momentul de față, există peste 300.000 de șomeri în Suedia, iar rata șomajului este de doar 3,9% printre cetățenii suedezi, cea mai scăzută din 2008 până acum, însă în rândul migranților rata șomajului atinge 22%.”

    “Ingineria asta sociala” este de-a dreptul fantastica! Asta da inteligenta!
    Sa mai vorbim despre faptul ca in Suedia “Anul Nou din Koln” este in fiecare zi?

    – Mii de locuri de muncă disponibile în Suedia, în toate domeniile, și niciun șomer dispus să le ocupe
    http://www.digi24.ro/stiri/externe/in-plin-boom-economic-suedia-se-confrunta-cu-o-criza-pe-piata-muncii-807947

    Si inca ceva…
    Sa nu uitam de taxele de 60-70% pe care angajatii din Suedia si le fura in fiecare luna. Ca doar “asa e in tenis”. Pardon, ASA E IN SOCIALISM! Pana si violatorii, talharii si toti retarzii traiesc pe munca si pe banii tai si primesc locuinte gratis si carca de bani pentru tot clanul.

    – Swedish rape epidemic and no-go zones

    • evident ca nu putem compara veniturile din niciun domeniu din Romania cu cele din vest, mai ales in domenii de varf; ca procent din salariu insa chiria la noi este mult mai mica decat in afara – pentru cei din IT; sa luam un exemplu; apartament 3 camere, zona normala Munchen:
      1600 EUR + 250E intretinere = 1850 EUR
      salariu bun programator PHP Munchen: 5000 EUR
      chirie= 37% din salariu

      salariu f. bun programator PHP Bucuresti: 2500 EUR
      chirie Bucuresti 3 camere: 600E, adica 24% din salariu

      deci doar chiria, ca nivel din salariu este indeajuns de mica comparativ cu alte domenii pentru a explica de ce cresc preturile la chirii cu mult peste nivelul ratelor (o anomalie oarecum, desi eu am explicat de ce nu tocmai); de acord ca doar in orasele mari se intampla asta pentru ca acolo este si cererea mare; totul depinde de cerere …

      ce mai e probabil particular pentru Cluj este numarul mic de apartamente disponibile din cauza ca au fost mai … inceti la demolari si construit de cutii de chibrituri pe vremea lui ceasca si poate zona mare de unde “suge” forta de munca, practic tot Ardealul fiind “sfasiat” intre Cluj si Timisoara, iar Clujul fiind mai la mijloc, trage mai mult; in restul provinciilor este logic ca Bucurestiul sa atraga indeajuns incat in provincie sa ramana doar cei care sunt prea … inradacinati de unde lipsa unei competitii reale pe piata salariilor intre provincii si Bucuresti, provincia pierzand pe de o parte pentru Bucuresti si pe de alta parte pentru afara, cei care raman fiind dispusi sa lucreze pe salarii mai mici;

      Clujul sta insa bine la salarii tocmai din cauza firmelor multe, numarul mare atragand si firme multe care se lupta intre ele pentru forta de munca;

      pe scurt e vorba de raportul intre densitatea de bani si densitatea de materie cenusie si clar asta impinge pretul la chirii;

      nu stiu de ce dar miros o noua super-bula imobiliara in Cluj care din cauza acestei particularitati va fi in topi si cand se va sparge bula dar din alte motive …

  • Uite cine vrea sa “salveze natiunea” introducand vaccinarea abligatorie:
    – Ministrul Florian Bodog a plagiat două treimi din teza de doctorat în Ştiinţe Economice
    https://pressone.ro/ministrul-florian-bodog-a-plagiat-doua-treimi-din-teza-de-doctorat-in-stiinte-economice/

    – Comisia pentru constituționalitate din Senat a dat aviz favorabil proiectului de lege privind vaccinarea obligatorie
    https://www.activenews.ro/stiri-politic/Comisia-pentru-constitutionalitate-din-Senat-a-dat-aviz-favorabil-proiectului-de-lege-privind-vaccinarea-obligatorie-146638

    Mai sunt oameni zdraveni la cap care sa mai ramana in Romania? O vor face pe propriul risc.

  • “Puterea de cumparare a unui angajat in domeniul IT de la noi este mai mare decat puterea de cumparare a unui angajat IT din strainatate.”

    Ca tot am vorbit acum cateva saptamni de salariile in IT…
    In Cluj costurile vietii si chiriile sunt la nivel de 80-100% fata de Bucuresti, iar salariile la nivel de 50% sau mai jos. Cu alte cuvinte, daca te muti in Cluj sa te angajezi in IT si nu in Bucuresti, iti iei teapa!
    Din gura unui IT-st ardelean mutat in Cluj:
    – Vlog de ITst – Despre salariile din IT
    https://www.youtube.com/watch?v=RJbhK5ngqjw

    _
    – “Aceasta deoarece IT-ul poate fi relocat usor si prin urmare denivelarile la nivel global sunt mai putine decat in alte domenii… o firma softare din Germania, poate da afara toti oamenii si sa pastreze doar cativa project manageri care sa coordoneze echipele din Romania…”

    IT-stul istet, dupa 1-3 ani vechime in Romania, fie merge pe freelancing, fie isi creaza propriul business, fie “se relocheza” singur singurel in vest unde este platit cu salarii si de 5+ ori mai mari. Ghici ce fel de oameni/profesionisti mai stau ca angajati (chiar si in IT) in Romania?

    _
    – “Prin urmare, chiar daca salariile sunt mai mari in vest, costul vietii care este un raport intre castiguri si cheltuieli este in general in avantajul lucratorilor din domeniul IT de la noi.”

    In urma cu ceva ani era un tip “Manowar” ce avea un blog cu si despre IT si viata lui in Londra. La un moment dat a postat fluturasul de salariu pe care avea un brut de 7500 de lire sterline pe luna. Lucra ca Sys-Admin pe Linux si era certificat RHCE. De locuit statea cu chirie impreuna cu nevasta-sa intr-o suburbie a Londrei, intr-un apartament cu doua camere pentru care patea 1000 de lire pe luna, cu toate utilitatile incluse. Naveta o facea cu o nasina personala. Cam 40-50 de minute in fiecare zi. Cumparase nu stiu ce model de Vauxhall (Opel) cu vreo 3500 de lire second hand. Nevasta-sa lucra nu mai stiu exact ce, dar avea o munca de birou (nu foarte complicata si specializata) si un salariu brut de 3800 de lire pe luna.
    Poti sa-mi spui si mie ce IT-st in Romania castiga ca angajat 7500 de lire pe luna? Dar ce “secretara” castiga 3800 de lire pe luna? O lira este aprox 5,2 lei si in urma cu ceva timp/ani era 5,6 lei. Mai uita-te inca o data la videoclipul clujanului sa vezi care este nivelul de salarizare din Romania.

    Tipul asta avea si un cont pe Softpedia unde comenta la sectiunea despre UK, in general. La un moment dat a facut o comparatie directa intre ceea ce se intampla in Romania si UK. Iti recomand sa o citesti cu mare atentie.
    Vezi comentariul lui “honeybadger” (alias Manowar):
    https://forum.softpedia.com/topic/888870-nu-mai-invidiati-vestul/page__st__180#entry12013266

    Numai papagalii stau angajati in Romania si au impresia ca au salarii mari si costurile vietii sunt mici. Mai ales aia din IT.
    Numai necalificatii, subcalificatii si toti aia plecati in vest la hei-rup au impresia ca viata in vest este scumpa fata de Romania. Nevasta IT-stului de mai sus, isi permite singura sa plateasca o chirie + utilitati de 1000 de lire pe luna, sa plateasca pe mancare si transport 800 de lire si tot ii mai raman 2000 de lire in buzunar sa faca ce vrea cu ei.
    Uite pentru cine e viata “grea” si “scumpa” in Londra:
    – Român alungat din Anglia de groaza vieții din Londra: „Mulți români de aici trăiesc traume, dar le e rușine să spună”
    http://adevarul.ro/locale/timisoara/roman-alungat-anglia-groaza-vietii-londra-multi-romanii-traiesc-traume-e-rusine-spuna-1_57750dd65ab6550cb86e263a/index.html

    – Ce te așteaptă când pleci la muncă în Anglia
    https://www.viata-libera.ro/economie/50231-galati-viata-libera-cotidian-anglia-permis-munca-adrian-tapu

    – Povestea româncei șofer de Uber la Londra: ,,Asta nu e viață. Muncesc într-un oraș de sclavi”
    https://www.libertatea.ro/stiri/povestea-romancei-sofer-de-uber-la-londra-1985235

    Nu-i asa ca strugurii sunt acri cand nu stii sa faci prea multe lucruri si “bagi ca Berila” cu carca la munca de jos? Citeste si comentariile romanilor din adara sa te convingi singur care este realitatea. Foarte multi nu vor sa se mai intoarca inapoi. Oare de ce? De rau ce le este? Sau de prea scump? Dupa ce iesi la pensie, ce vrei sa ai: o pensie de la statul britanic si salariu super-baban sau de la statul roman cu un salariu de mizerie? Acrelasi lucru este valabil si pentru romanii din alte tari: in afara de curvele de pe centura, de hoti si de toti aia cu munci necalificate sau “de jos” nimeni nu vrea sa se intoarca inapoi. Ba chiar isi iau si cunostiintele/prietenii acolo. Asta este ralitatea:
    – Peste 200 de români părăsesc țara în fiecare zi și nu se mai întorc
    http://www.activenews.ro/stiri-social/Peste-200-de-romani-parasesc-tara-in-fiecare-zi-si-nu-se-mai-intorc.-Diaspora-reprezinta-17-din-populatia-totala-a-tarii-145388

    _
    “Pe de alta parte, cu siguranta mai ales tinerii nu au ambitia prosteasca mostenita atavic de la parintii ca sa fie propitari pe o cutie de chibrite”

    In Romania, tinerii vor sa fie proprietari pe locuinte, numai ca nu isi permit. “Bataia” pentru apartamentele de la oras, este datorata faptului ca apartamentul este mai ieftin de achizitionat si orasul iti poate garanta un trai decent prin gasirea unui loc de munca, pe cand la tara, pentru a-ti construi o casa si pentru achizitionarea de pamnat pentru constructia unei ferme/afaceri care sa-ti asigure un nivel de existenta comparabil cu cel din oras, costurile sunt COLOSALE. De sute de mii de euro.

    Cand s-au putut achizitiona apartamente chiar si prin “credite cu buletinul” tineretul s-a ingramadit buluc. Cunosc o familie care prin 2006 au achizitionat doua apartamente in rate in Bucuresti pentru inchiriat in timp ce ei locuiau intr-o garsoniera achitata integral. Aveau un venit personal cumulat de 1900 de euro si rate la banci de 1600. (Fara banii din chirii 300euro/luna x 2.) Mai este nevoie sa-ti spun ca la un an dupa ce a venit criza au pierdut totul si mai sunt si datori? Sau ca apartamentele erau achizitionate pentru sune cuprinse intre 170.000-190.000 de euro si in momentul in care le-au pierdut ajunsesera la 60.000? Asa se intampla cand citesti cartile lui Kiyosaki si nu pricepi nimic.

    Am colaborat cativa ani inainte de criza cu o firma media pentru organizarea a mai multor editii a unor targuri de imobiliare si de credite imobiliare in Bucuresti. Stiu foarte bine ceea ce se intampla acolo, pentru ca eram prezent de dimineata pana seara si am vazut ce fel de omaneni vin, ce cumpara, cum cumpara si mai ales cu cat cumpara. Plus ca am stat de vorba cu aproape toti expozantii. 90% din achizitii erau pe credit. Tineri si familii de tineri.

    Cu alte cuvinte, saracia si veniturile mici ii impiedica sa-si cumpere o locuinta. Acelasi lucru este valabil si pentru cei din vest.
    – Only the rich and elderly will own homes within a decade, thinktank warns
    http://www.telegraph.co.uk/finance/property/news/12155466/Only-the-rich-and-elderly-will-own-homes-within-a-decade-thinktank-warns.html

    Si inca ceva…
    Cu cat vor cheltui mai mult pe distracti, masini, haine, calatorii, etc cu atat mai mult vor fi mai saraci si se vor deprofesionaliza mai mult. Se vor trezi pe la 35-45 de ani, fara nimic! Nu bani, nu avere/proprietati, nu experienta profesionale, nu business propriu, nu nimic! Dar iti garantez ca vor fi 100% SOCIALISTI. Altcineva este de vina pentru ceea ce li se intampla lor si evident ca “statul” trebuie sa confiste averile “capitalistilor rai” care ii asupresc pe tineri si nu vor sa-i angajeze sau le dau salarii de mizerie.
    La cheltuieli, distractie si turism, te bagi DUPA ce ti-ai asigurat un viitor sau ai macar o locuinta a ta si un venit constant. Numai un idiot face asca ceva inainte de a-si fi asigurat stabilitatea. In ziua de astazi, daca esti capabil sa muncesti pe internet, poti face asta de oriunde nu doar din centrul Clujului sau Bucurestiului. Pana si prapaditele alea de la videocam erotic pot castiga bani pe internet, dar un specialist IT care mai are un pic de ratiune si ceva cunostiinte de business.

    Tineretul asta de care vorbesti tu, generatia yolo (you only live once), are doua caracteristici de baza care interrelationeaza exact ca Yin si Yang: saracie si prostie. Peste tot este la fel:
    – Another clueless millennial.
    https://pushingrubberdownhill.com/2017/06/07/another-clueless-millennial/

    Apropo, in vest mai sunt si alte probleme care trebuie luate in calcul la achizitia unei proprietati si anume asta:
    – Dear Homeowner: If You’re Paying $260,000 in Property Taxes Over 20 Years, What Exactly Do You “Own”?
    https://charleshughsmith.blogspot.ro/2016/05/dear-homeowner-if-youre-paying-260000.html

  • – “Dezvoltarea economica a acestor doua orase din Vest este strict legata de proximitatea autostrazilor Ungariei si evident de numarul crescut al populatiei.”

    Asta este primul motiv.
    Sa ne gandim doar la faptul ca nu exista autostrazi care sa treaca Carpatii si nici aeroporturi decente si putem intelege usor de ce orase mari de dincolo de Carpati ca Iasi, Ploiesti, Craiova, etc nu au asa mare cautare. Nici macar Brasovul care este oras mare, nu are cautare.
    Bucurestiul este “aprovizionat” cu oameni de toata partea de Sud a tarii si de jumatate din Moldova. Ardealul se strange in general in Cluj si apoi in Timisoara, iar jumatatea de nord a Moldovei se strange la Iasi. Constanta, Craiova, Galati, Braila, Ploiesti, Brasov, Oradea, Arad, Pitesti, etc nici macar nu mai conteaza. Aeroportul, autostrada, numarul populatiei si universitatile fac diferenta.

    _
    – “Clujul este mai aproape de occident si firmele straine care doresc sa beneficieze de forta de munca ieftina si de taxele mici ale Romaniei, vin acolo unde au acces la infrastructura si la o piata a muncii cat mai numeroase.”

    Taxele nu conteaza. In priumul rand pentru ca daca produc ceva cu 1 leu in Romania, il pot exporta tot cu 1 leu in Gibraltar, importa cu 9 lei in Germania si vinde cu 10 lei. Profitul ramane in Gibraltar unde am taxe si impozite zero pentru veniturile din afara teritoriului. In al doilea rand, numai idiotii nu sunt optimizati fiscal in ziua de astazi, iar cine merge sa investeasca, sa-si deschida afaceri in alte tari, sigur stie ce are de facut sa nu plateasca taxe ca un imbecil socialist.

    Clujul creste din cauza zilierilor din IT. Aproape toate firmele din Cluj de IT sunt firme care lucreaza in outsourcing pentru piata externa, in special SUA si UK. Adica muncitori cu ziua. Firmele de IT clujene au dat anunturi prin tara dupa IT-sti si au angajat oameni si absolventi de facultati chiar si din Iasi.
    Este bine stiut faptul ca un IT-st care lucreaza la o firma de outsourcing va fi platit mai putin. In afara de acest lucru, in orasele de de provincie, in afara Bucurestiului salariile sunt mai mici.

    Din cuza cererii mari de zilieri IT-sti, au aparut firme ca “Scoala Informala de IT” care ii “califica” la foc automat. Culmea este ca au inceput sa dezvolte programe si pentru firmele si antreprenorii din IT prin care incearca sa-i determine pe aia ca nu este bine sa lucreze la niste preturi de nimic, in outsourcing, pentru piata externa si ca este mai bine sa-si dezvolte propriile lor produse/servicii pe care sa le vanda la preturi (mai) mari.

    – Full Stack Product Development: pentru cine este și de ce?
    https://www.youtube.com/watch?v=QdkjrSu65ro

    _
    – “Deschiderea portilor catre imigranti a Germaniei nu este altceva decat o inginerie sociala calculata cu rolul de crestere a fortei de munca care sa pastreze competitivitatea Germaniei”

    Nemtii si-au luat teapa. Au importat retarzi si salbatici din toate gropile de gunoi ale lumii. Din datele lor oficiale reiese faptul ca 60-70% dintre importati sunt complet analfabeti ce se iscaleau cu “X” cand isi incasau ajutoarele sociale, iar 90% dintre ei nu au o diploma de liceu s-au vreo calificare. Este celebrul cazul alora de la BMNW care au luat peste 600 de migranti sa-i califice la ei in fabrici si dupa o luna de zile au ramas la munca cu sub 20. Traiasca ajutoarele sociale!
    Daca chiar vrei sa te convingi de beneficiile economice pe care le-au adus Germaniei idiotii aia importati, arunca o privire aici:
    https://www.gatestoneinstitute.org/search.php?cx=014255815713646959106%3Afcvl99skesi&cof=FORID%3A9&ie=UTF-8&q=german&sa=Search

    Acelasi lucru este valabil si pentru Suedia si alte state pe care le lauzi tu acum.
    https://www.gatestoneinstitute.org/search.php?cx=014255815713646959106%3Afcvl99skesi&cof=FORID%3A9&ie=UTF-8&q=swede&sa=Search

    Ba chiar primul articol de pe Gatestone Institute este despre Suedia. Evident ca este negativ. Al patrulea este despre Germania, iar al optulea despre Austria.
    Sa mai vorbin despre faptul ca Suedia a ajuns pe locul doi in lume la violuri dupa Lesotho? Ghici cine sunt violatorii?
    https://www.gatestoneinstitute.org/search.php?cx=014255815713646959106%3Afcvl99skesi&cof=FORID%3A9&ie=UTF-8&q=sweden+rape&sa=Search

    Sa faci totul, incusiv sa-ti distrugi natiunea doar pentru a avea crestere economica si PIB, este o idiotenie fara margini.

    _
    – “in occident, bogatasii fug de centrele oraselor, lumea prefera sa locuiasca in zone cat mai linistite, rurale, deoarece au tot cele trebuie si acolo”

    Asa este normal sa fie. Casa + pamantul, fie ca are pe el ferma, padure, lacuri, etc reprezinta avere la modul real, pe cand un apartament nu, are doar un scop utilitar. Si la noi se va intampla acelasi lucru in urmatorii 20-30 de ani. Oamenii cu bani se vor muta in mediul rural unde vor detine multe pamanturi si chiar afaceri, iar saracimea si prostimea va sta cu chirie la oras in cotete de beton suprapuse. Sa nu mai vorbim despre faputul ca satele actuale sunt falimentare din punct de vedere economic, iar populatia este majoritar imbatranita si va disparea natural lasand locul liber si pretul mic.
    Vezi de exemplu ce face Isarescu (ca tot e cunoscut de toata lumea):
    – Luxury Boutique Vineyard Property Lords Over Bucolic Romanian Countryside
    https://worlditineraries.co/2017/08/20/luxury-boutique-vineyard-property-lords-over-bucolic-romanian-countryside/

    – Imagini de senzatie cu domeniul lui Mugur Isarescu de la Snagov
    http://www.cancan.ro/imagini-de-senzatie-cu-domeniul-lui-mugur-isarescu-de-la-snagov-vezi-cu-ce-si-a-impodobit-recent-casa-guvernatorul-bnr.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.