Digi Fake News nu se dezminte și face bășcălie și anul acesta de pelerinii Sfintei Parascheva

Pelerinii veniți la Iași s-au gândit să nu plece cu mâinile goale și au pus ochii pe panseluțele plantate în centrul orașului. Mai multe persoane au fost surprinse culegând de zor flori de pe Pietonal. Nu s-au mulțumit cu una-două, ci și-au umplut sacoșele de-a binelea, relatează Ziarul de Iași. (Sursa: Digi24)

Ca în fiecare an, de tradiționalul praznic al Sfintei Parascheva, dracii îi chinuie în talente pe ziariștii atei și îi îndeamnă să-și pună singuri jar în cap, hulind, batjocorind și glumind prostește pe seama pelerinilor.

De obicei râd de cozile mari, de oamenii care stau cu zilele, de bătrânii care mai leșină, de sarmalele și țuicile împărțite de primărie etc. Situații normale pentru evenimente care atrag mulți oameni dar care sunt evidențiate de presă culmea doar cu ocazia sărbătorilor ortodoxe, în niciun caz cu ocazia festivalelor păgâne gen Untold care a lăsat în spate mult mai multă distrugere decât amărâtele panseluțe culese de cei 0,001% pelerini (dacă e să dăm crezare că cei care culegeau chiar erau pelerini). Spre deosebire de Sfânta Parascheva, Sfântul Utold este prezentat epopeic, chiar hyperbolic și hilar pe alocuri:

Peste mări şi ţări se vorbeşte despre România, ţara aia de lângă Cluj. Văd imaginea cu Armin în genunchi, în faţa spectatorilor, gestul ăsta spune tot despre ce înseamnă Untold si lumea lui magică. Noi, la fel, furnicile din jurul arenei, parte din furnicarul de du-te-vino, preiei, duci clientul acasă şi repede înapoi la Arenă, cred că dacă las maşina cu motorul pornit şi meg până la magazin, o găsesc la Cluj Arena, a învăţat drumul. (Sursa: Digi24)

Și pentru că anul acesta nu au avut ce întâmplări senzaționale să prezinte, Digi24 a zgârmat pe youtube și a găsit această filmare a Ziarului de Iași:

De unde reiese din filmare că acei culegători de panseluțe sunt pelerini la Cuvioasa Parascheva și ce legătură are ce fac aștia cu praznicul? Evident nicio legătura, dar legătura o facem noi, e de-ajuns să filmăm biserica în spate și filmul e făcut.

Acestă știre în care o filmare irelevantă și câțiva oameni care nu reprezintă deloc nici mulțimea și nici evenimentul sunt exemplul clar de manipulare negativă și poate fi folosit la școlile de jurnalistică, deși mai bine ar fi ca tinerii stundeți să nu învețe astfel de prostii ci să învețe ce înseamnă cu adevărat reportaj și știre.

Bineînțeles, Digi24 nu are niciun interes să prezinte știri și evenimente într-un mod serios, ci în stilul deja generalizat lansat de Dan Diaconescu, pentru ziariștii de astăzi, sinapsele fac singurele legăturile și umbrele sau peumbrele adevărului sunt accentuate automat și evidențiate în detrimentul lucrurilor importante cum ar fi credința, evlavia, tradiția și de ce nu sărbătoarea. Faptul în sine ca sute de mii de oameni au avut o sărbătoare ar trebui să fie un eveniment pozitiv, optimist, un prilej pentru presă să mai acopere și lucruri bune care se întâmplă pe lângă războaie, crize economice și scandaluri politice. Dar pentru că Digi24 are o agendă și un program anti-românesc și mai ales anti-ortodox, lucrurile stau departe de cum ar trebui să fie, cel puțin la această televiziune și la acest trust.

Nu mai amintim aici de pretenția pe care Digi24 o are de a fi o televiziune modernă, echilibrată, care prezintă adevărul așa cum este în paralelă cu celelalte televiziuni plătite de grupuri de interese. Deși tehnic, în spatele oricărei afaceri sunt grupuri de interese și în particular, cum mass-media este o afacere proastă la noi și o televiziune nu poate supraviețui din reclamă, toate televiziunile de la noi sunt paravanul unui grup de interese mai mult sau mai puțin cunoscut publicului larg.

Nu de puține ori ziariștii Digi24 privesc cu superioritate și aroganță către colegii lor de la alte posturi gen RTV sau Antena3 care sunt “platiți” ca și cum ei ar face muncă voluntară. Este de înțeles setea de clickuri și de senzațional, deși probabil niște imagini cu moaștele sau chiar secvențe de la slujba ar fi mult mai populare decâ acest non-eveniment care în afară de grimasele obișnuite pe care le va emite cea mai tristă chelie din breasla mediatică, nu va stârni mare vâlvă în jurul ei și nu va aduce prea mult trafic.

Însă ca un post finanțat din prostia românilor care încă nu și-au reziliat abonamentul la RDS-RCS, Digi24 nu are presiunea ratingurilor, având fonduri suficiente să reziste mulți ani buni chiar fără rating. De altfel, ce televiziune ar fi supraviețuit atâția ani de zile cu ratingurile mici ale Digi24 doar din reclamă? Evident că nicio televiziune nu va supraviețui în România doar din reclamă, dar probabil niște indicatori și competiție între editorii știrilor există, de unde nevoia fiecărui ratat de a zgârma și a falsifica într-o direcție cât mai mult, cu scopul de a stârni atenția (în general negativă) care atenție negativă ajută de multe ori mai mult decât cea pozitivă.

Deși în general zgârmarea răului este metoda clasică, în cazul Bisericii Ortodoxe, atacul și denigrarea sunt chiar obiective ferme, după părerea mea acestea fiind în top 3 scopuri strategice ale super-multi-naționalei RDS care supraviețuiește financiar uimitor după scandaluri la nivelul conducerii, rezultate financiare dezastruoase, o lansare la bursă eșuată și credite peste credite, ba chiar extinderi în zonă.

Teama de Rusia și de Putin, dar și spaima de renașterea naționalismului într-o zona de interes pentru Imperiu fac daune colaterale în Biserica Ortodoxă Română care trebuie neutralizată din punct de vedere al puterii simbolice pe care o are asupra credincioșilor. Ce nu știu însă programatorii sociali ai unui imperiu în decădere este că ortodoxia este în sângele românilor și probabil chiar și cei care fac aceste reportaje se declară ortodocși și zic “sărut-mâna, părinte” patriarhului dacă îl văd pe stradă, acceptând în același timp să facă munca murdară pe care o fac, pentru a-și câștiga pâinea cea de toate zilele.

Acestora însă le recomandăm o predică a Pr. Calistrat ca să înțeleagă cum pot face bani și fără să slujască dracului:

7 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.