IPS Andreicuț spune bancuri protestante și sugerează că ortodoxia nu mai are har de la ruperea de catolici

Daca un profesor universitar la teologie ortodoxa ar fi acuzat vreun ierarh ca nu mai are har deoarece a semnat documentele de la sinodul din Creta, cu siguranta ar fi fost dat afara de la catedra si poate chiar afurisit. Daca macar acel profesor ar fi zis doar ca Creta e o problema si ca are unele semne de intrebare, ar fi fost indeajuns ca sa aiba probleme. Daca ar mai fi spus ca ortodoxia nu are har, ar fi fost vai-si-amar. Insa un ierarh si-a permis sa o faca, chiar daca in gluma.

Nu vreau sa incep cu o paranteza, dar pentru ca nu am mai facut-o in articolele pe aceeasi tema, o fac aici: sunt dezamagit de lasitatea profesorilor de teologie romani care niciunul nu a avut curajul sa ia atitudine impotriva neroziilor semnate de ierarhii nostri in Creta. Macar un cuvant nu am auzit. Sa le fie rusina si frica pentru ca tac cand ortodoxia este supusa unui atac pe fata si pe ascuns, din toate colturile. Si daca de atacurile din afara ne apara Hristos, de cele dinauntru, cand putregaiul intra in trunchi, Mantuitorul nu ne mai poate apara, caci este alegerea noastra sa tacem, sa ignoram, sa ne aparam scaunele si functiile cand cei care vad ce se intampla si tac, trebuie se se faca foc si sabie si sa avertizeze poporul pentru a salva ce se mai poate din ortodoxie. Inchid paranteza.

Acum, cu privire la noile declaratii strigatoare la cer ale IPS Andreicut, cu tristete observam o accelerare a ruperii acestuia nu doar de invatatura sfintilor parinti, dar si de bunul simt pe care o persoana purtand haina sa ar trebui sa il aiba. Fiecare lucrator trebuie sa respecte haina pe care o poarta, indiferent de ce gandeste si ce simte, mai ales cand vorbeste in numele unei institutii. Una era daca IPS spunea acest banc / gluma aiurea unui grup tineri catolici, in privat, ca sa ii motiveze si sa ii impresioneze prin inteligenta sa si alta e cand spune asta de a catedra unei facultati de teologie, chiar daca contextul este cel care este.

Este de inteles ca poate IPS Andreicut are afinitati fata de catolici si protestanti si isi doreste aprins sa fim toti uniti si lupta cat poate pentru asta. Dar nu te apuci, tu purtand haina de ierarh intr-o biserica ortodoxa sa spui ca ortodoxia nu mai are har, chiar in gluma. Nu putem glumi cu Duhul Sfant. Acelasi lucru era valabil chiar daca ar fi fost ierarh catolic sau pastor protestant. Cum ar fi un politist sa declare: hotii isi fac de cap, noi nu ne facem datoria? Cum ar fi un general sa declare: razboiul e deja pierdut, soldatii nostri sunt fricosi ca iepurii! Cum ar fi sa declare un profesor in fata clasei: elevii mei sunt niste tampiti, trebuie sa le vina mintea la cap.

Despre usurinta cu care IPS Andreicuit trateaza invatatura ortodoxa, traditia si calca in picioare canoanele, am mai discutat in articolul in care am criticat justificarea pe care a adus-o el acceptarii casatoriilor cu heterodocsii. Reamintim pe scurt: el justifica ca nu ai ce sa faci, trebuie sa ii casatoresti, daca sunt credinte amestecate. Se plangea ca nu are ce sa se faca in Cluj unde sunt ortodocsi doar 60%, de aceea zicea ca trebuia schimbat canonul cu privire la casatorie ca sa devenim pragmatici. Totodata, zicea ca canonul poate fi tinut doar de cei care sunt 100% ortodocsi in satul lor, ca aia pot sa tina canonul. Mai aberant nu se poate.

Stiu ca multi il considera pe IPS cazut din har si pierdut. Eu il incadrez in aceeasi categorie cu nefericitul IPS Nicolae care s-a impartasit la catolici inselat de dracul ecumenismului si ii prezic o “cariera” similara. Daca pana la varsta asta nu si-a asumat catehismul ortodox, cu siguranta nu o va face nici la batranete, ba chiar din cauza varstei excesele si “exuberantele” vor fi chiar si mai grave.

Exista un drac care ia mintea la unii ortodocsi si le spune: e bine ca sunteti ortodocsi, dar si catolicii sunt tot copiii lui Dumnezeu si credinta e una. Acest drac incearca sa uneasca toate religiile pentru ca il arde adevarul pastrat doar in ortodoxie si principala lupta de fapt, o face cu ortodoxia. Pe cat de clar si simplu este de descoperit si combatut acest drac de orice minte normala, pe atat de uimitor cum cad in plasa lui chiar ierarhi. Noua, credinciosilor simpli, care citim catehismul in care ne invata ca doar ortodoxia este adevarata, ni se pare normal sa acceptam acest lucru, ca de aia suntem ortodocsi sau am venit la ortodoxie. Mai tarziu, dupa catehism, unii dintre ortodocsi mai pun si mana pe cartile unor sfinti sau intreaba cine au fost sfintii marturistitori ardeleni din calendar si se mira ca ei nu s-au unit cu catolicii. Nu incep sa spuna: aceia nu aveau har, erau niste ortodocsi obtuzi care nu stiau de ecumenism, dar eu sunt mai destept si spun basme despre ce zice Pruncul celor trei reprezentanti ale celor trei plamani ai crestinismului. Culmea ca pana mai ieri, ortodocsii cazuti in plasa dracului ecumenist elaborasera teoria celor doi plamani – un alt simbol foarte estetic dar putred in esenta. Acum, dracul ecumenist a prins curaj si a mai adaugat inca un plaman ca sa fie malformatia completa.

Oare ce aer crestinesc mai respira catolicii care s-au departat atat de mult de esenta crestinismului incat pierd sute de mii de credinciosi pe ani iar in occident sunt tari unde sub 25 de ani, nu mai exista deloc catolici? De altfel, neseriozitatea catolicilor este si in faptul ca schimba credinta atat de des. Pentru orice observator atent al teologiei catolice este simplu de dedus ca catolicismul de astazi este cu totul alt catolicism de acum 50 de ani, ca sa nu mai zicem de acum 200 de ani. Dar ce zic eu, exista o grupare de catolici traditionalisti care au ramas in credinta catolica de acum 100 de ani. Catolicii de care ne-am rupt noi acum 1000 de ani (credinta catolica mai bine zis) sunt cu totul o specie disparuta, catolicii de astazi purtand doar numele lor si mostenind unele simboluri, si asumandu-si o parte din istoria catolica, aia care nu are prea mult sange si coruptie in ea.

Oare ce o sa spuna Luther la judecata cand rodul ratacirii lui sunt miile si zecile de mii de secte care au ajuns la o credinta atat de gresita incat de la “femeia sa nu vorbeasca in Biserica” s-a ajuns la femei pastor homosexuale sau la acceptarea avortului?

Vedem cum in ciuda tulburarii provocate de Sinod si in ciuda faptului ca deja trupul Bisericii a fost sfasiat, ierarhii nu invata nimic si unii ierarhi fac lucrarea intunericului in continuare, apasand pedala pe acceleratia catre iad prin lupta pentru propaganda ecumenista si mai ales indoctrinarea tineretului, a studentilor, ostracizarea si eliminarea criticilor, chiar a celor mai blanzi. Sfantul Sinod, daca mai are un sambure de ravna pentru ortodoxie, cred ca are acum un caz clar cu ocazia acestui incident. Cel putin un avertisment sa nu mai ia in desert Numele Domnului cred ca i se poate face IPS Andreicut, ca de vreo miscare impotriva participarii noastre la CMB nu cred ca sunt sperante, acest drac fiind prea puternic deocamdata pentru slabiciunile noastre.

Observam in general o graba pentru “unitate” deoarece antihrist este nerabdator sa apara si deocamdata ortodoxia ii sta impotriva, ba chiar pune unele piedici lucrarii lui in unele zone ale lumii. Diavolul insa nu se da batut usor si daca pierde unele batalii, continua razboiul, pana la sfarsit cand doar venirea cea de-a doua a Mantuitorului il va invinge. Pana atunci, noi trebuie sa ne obisnuim cu caderea multora in jurul nostru caci traim in razboi duhovnicesc si Biserica Ortodoxa este singura in acest razboi, deoarece celelalte biserici nu sunt biserici, ci sunt doar camuflaje folosite de dusman pentru a ne atrage in capcana.

Indrazneala diavolului este uimitoare. Cum poate acest ierarh sa puna in gura pruncului cuvinte, cum poate sa-l faca pe Mantuitorul ecumenist si sa puna egal intre ortodocsi, catolici si protestanti? Ce altceva inseamna decat a pune egal, acest “banc” cu talc? Da, Andreicut doar l-a citit de la acel preot de care nu am mai auzit. Nu ma intereseaza cine a fost de vreme ce pana acum nu am mai auzit de el si a ramas in instorie doar cu o asemenea povestioara idioata. Dar un ierarh trebuie sa fie atent ce scoate pe gura, chiar daca vrea sa para interesant si iubitor de eretici. Exista si alte modalitati prin care putea sa isi motiveze audienta, desi haina pe care o poarta trebuia sa il indemne sa marturiseasca Adevarul. Dar IPS Andreicuit este atat de departe de Adevar …

One comment

  • problema este ca la ora actuala acesti protestanti care au facut juramant de credinta nu sunt nascuti din nou asa cum pretind si astfel s-au lepadat de HRISTOS deci au batjocorit JErtfa lui si continua se vede si dupa manele care le canta in biserici n-au nici o legatura cu CUvantul . pune-i sa recite cateva versete sau texte sa vedem daca sunt patrunsi si traiesc ce recita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.