UE in chingi

America are clovni, Marea Britanie are clovni, Germania are si ea clovni la putere, desi nu prea amuzanti. Si cand clovnii conduc lumea, nu e de mirare daca haosul si destrabalarea devin status-quo. Sa ne rezumam insa la UE.

Avem asadar Brexit-ul care inca nu s-a produs sau cel putin nu a produs efectele. Nu doar in buget dar si in frecusurile legislative si miscarile de trupe, UE clar a primit o lovitura puternica ale carei efecte inca se desfasoara si, repet, urmeaza sa se desfasoare din ce in ce mai accelerat. Celor care inca mai viseaza de o intoarcerea a roatei cu privire la Brexit dorim doar sa le aplicam un scurt dus rece prin declaratia ministrului de externe al Marii Britanii: Boris Johnson Warns May to ‘Get On With It’ and Deliver Brexit. Vedem in acest interviu si ce anume vor britanicii: controlul propriu al tarifelor. Tradus pentru noi, asta inseamna competitie economica: Marea Britanie poate dezvolta relatiile cu China in ritmul propriu si poate sa ajunga rapid din urma Germania care are deja grosul investitiilor chinezesti. Asta nu poate insemna decat o lovitura sub centura data Germaniei si UE indirect. De asemenea, Marea Britanie poate deveni mult mai atractiva pentru banci si scapand de chingile reglementarii UE, poate deveni un paradis financiar si mai mare decat este in prezent Londra si mai ales City-ul londonez care este stat in stat oricum, insa avea nevoie de aceasta rupere pentru a deveni … singurul stat si nu doar un stat in stat.

Pe langa Brexit, problema principala in UE este aceeasi ca in 2008: datoriiile. Da, am avut intre timp vrajeala (sau vraja mai bine zis) lui Draghi care a mentinut pietele pe linia de plutire, insa Dragi este singur, americanii deja nu mai asteapta si incep sa mareasca dobanzile. Placile tectonice se misca si tensiunile acumulate incep sa produca cutremure, Italia fiind falia cea mai vizibila acum, dupa care va urma Spania. Costul finantarii oglibatiunilor Italiei a inceput deja sa se defazeze de Germania [1] atat de puternic incat a inceput sa afecteze stocurile marilor banci europene. Deutsche Bank – un cadavru umblator care tocmai a anuntati ca va concedia 10% din personal – tremura la aceste “clatinari” ale pamantului din Italia. Clovnii din Italia au reusit sa dea deja foc la circ si acum se distreaza cu furtunele de apa stropind spectatorii in timp ce cortul circului a luat foc. Solutii exista: austeritate si inflatie, insa vedem unde poate duce o inflatie prea puternica in Brazilia unde o crestere de 50% a pretului la pompa a produs o greva a camionagiilor care afecteaza grav toate serviciile de la salvare si pompieri pana la alimentarea hypermarketurilor si alimentarea cu materii prime a companiilor. Armata a intervenit insa a produs o reactie si mai puternica din partea protestatarilor:

Greva in Brazilia

Greva in Brazilia – Sursa: Zerohedge

Problema in Italia este similara cu cea din Grecia: nu exista bani si politicienii nu mai stiu ce sa faca. Italienii au ales tot felul de populisti de diverse nuante si personalitati, de la populisti penibili pana la pseudo-tehnocrati si vanzatori de iluzii. Putem face paralele cu Syriza si Grecia din 2012 dar nu ne vom complica. Cert este ca Italia are o cu totul alta greutate si importanta decat Grecia si daca in Grecia o inchidere de cateva zile a bancomatelor a fost suficienta pentru a le lua grecilor gandul de la drahma, in Italia aceeasi tehnica de suprimare a iesirilor din linie cu greu va functiona, Italia fiind capabila dupa parerea mea sa poata sa bata cu pumnul in masa. Sa nu uitam ca creditul este o inventie italiana si ca primele bancnote au aparut la italieni, prin urmare italienii stiu tainele finantelor mult mai bine decat nemtii, inventivitatea, curajul si toleranta la haos a spiritului latin fiind cu mult peste spiritul de revolta inhibata a grecilor care s-au revoltat pana le-au taiat macaroana, dupa care au devenit cetateni europeni exemplari.

Vor fi insa italienii la fel de pro-europeni ca grecii? Se pare ca nu …

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

NOTE

[1] Panic, Crisis In Italy: Dealers Pull Bids As Bonds, Stocks Crash; Euro, Deutsche Bank Tumble As Contagion Spreads

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

ARTICOLE RECENTE PE ACEEASI TEMA:

7 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.