Despre avertismentul MAE pentru soferii care calatoresc in Grecia: un mare BS

Aceste click-bait-uri si alte bombe au speriat pe romanasii tematori care pe langa politaii cu ceafa lata mai trebuie acum sa se sperie si de amenzile ametitoare din comunicatul MAE.

Ca in fiecare an, conform traditiei mioritice, am fost din nou in Grecia. Inainte de a pleca, cum ma intalneam cu cineva si discutam care unde pleaca, inevitabil se ajungea la avertismentul MAE pentru soferi. Mai ales tata m-a sunat chiar cand a aparut la TV stirea ca sa fie sigur ca ma pune in garda si stiindu-ma sofer abonat la amenzi, sa ma fereasca de acest pericol.

Inca de la inceput am catalogat stirea la capitolul propaganda ieftina. Daca ne amintim bine, stirea a venit inainte de cea cu indendiile si fiind o perioada fara prea multa actiune, fituicile de stiri au preluat-o cu entuziasm mai ales avand in vedere potentialul de bait pe care il contine: zeci de mii de romani isi fac concediul vara in Grecia, la mare, unde preturile sunt mai mici ca la noi si unde marea este infinit mai frumoasa si unde hotelurile sunt impecabil de curate iar pe plaja nu se aud manele (mai putin acelea unde sunt populate de romani 99% cum ar fi Paralia Katerini care este o statiune fabricata special pentru romani).

Grija guvernantilor pentru ca litoralul nostru sa nu fie privat de turisti anul acesta a mers cam departe anul acesta, dar trebuie totusi sa apreciem intuitia propagandistica si geniul diabolic al celui care s-a gandit sa o produca si sa o pompeze in presa. Poate merg prea departe si fenomenul acestei sperieturi nejustificate este doar inca o anomalie specifica absurdistanului care este presa romaneasca.

Cine a fost cel putin o singura data in Grecia stie cat de diferit este politaiul grec fata de politaiul roman. Principalul merit al politaiului grec este ca lipseste cu desavarsire iar acolo unde nu lipseste niciodata (in piata Aristotelis din Salonic), sta la o sueta cu colegii in asteptarea orei 4. Si anul acesta ca si in alti ani, in cei 2500 km facuti (am fost in Lefkada), nu am dat decat o singura data peste politie in Grecia: pe autostrada, erau chiar 3 masini. Se indreptau insa sa rezolve o problema: o masina se oprise chiar pe banca a doua (cea de viteza) si soferul avea (se pare) o problema la motor. In rest nu am vazut politie nicaieri. Grecia e o tara linistita, sunt multi turisti si daca politaii greci ar actiona ca politaii romani, jumatate din acei turisti nu ar mai veni in Grecia. Toata lumea stie ca in Grecia poti bea o bere si conduce. Toata lumea stie ca nu exista radar in Grecia si ca politia nu apare din senin decat daca este o problema.

In ciuda faptului ca vin multi turisti (sau poate tocmai de aceea), desi traficul este aglomerat in statiuni si in marile orase, in Grecia se conduce destul de relaxant si fara probleme. Faptul ca s-au marit amenzile poate fi adevarat insa ce nu se spune este ca numarul amenzilor pe cap de locuitor in Grecia este cu totul altul decat in statul politienesc din Romania. Cea mai tare gluma din comunicatul de bau-bau este cea cu privire la vorbitul la telefon. Nu exista asa ceva in Grecia, nu doar ca vezi oameni vorbind la telefon la volan, dar nici centura la ei nu e folosita prea frecvent. Nu mai zic de motociclisti care merg fara casca. Fiind popor balcanic, grecii respecta la  fel sau poate chiar mai putin ca romanii legea.

Nu putem spune acelasi lucru despre bulgari care sunt cam la nivelul in care eram noi inainte de revolutie in privinta politiei rutiere. Sunt binestiute povestile cu politai care stau la panda sa prinda turisti. Insa s-a schimbat mult si Bulgaria in ultimul timp. Adica in bine. Iar pe autostrada au chiar limita de viteza 140 (cu 10 peste Romania si Grecia).

Din experienta mea, rezum:

  • politaii in Grecia sunt mult mai ok decat cei din Romania; politaii greci nu sunt pandari si in niciun caz nu stau sa vaneze turisti; politia este toleranta mai ales cu turistii si traficul este unul civilizat si relaxant
  • in Bulgaria politaii sunt cam ca la noi: stau la panda, sunt multe filtre; nu am mai auzit insa de abuzuri recent si personal nu am respectat toate limitarile, asumandu-mi riscuri si scapand fara amenda; atentie insa: in Bulgaria Waze nu e folosit decat de romani, deci nu va puteti baza prea mult pe el;
  • cum am intrat in Romania, pe cei 80 km pe care ii aveam de facut pana acasa, am dat de 3 patrule de politie;

Grecia este o tara minunata si o alegere optima pentru concediul de vara din toate punctele de vedere. Poate singurul inconvenient ar fi drumul cam mare, dar pentru cei care sunt departe de litoralul nostru, e la mintea cocosului ca cei 3-400 km pe care ii faci pe drumuri romanesti pana la litoral, fac ca efort cam cat cei 7-800 km pana la Halkidiki dintre care aproximativ jumatate sunt pe autostrada (care nu este aglomerata ca A2).

3 comments

  • Grecia este o tara relaxata din toate punctele de vedere. Nu doar ca nu se omoara cu respectarea regulilor de circulatie, dar nu se omoara cu respectarea niciunei reguli (de ex. sa plateasca impozite, sa aiba igiena mai stricta in carciumi s.a.). Dar culmea e ca functioneaza f bine !

    • pentru noi romanii, Grecia ni se pare ca functioneaza bine; ar functiona insa mult mai bine daca in Grecia de azi ar locui nemti; bineinteles aici intram in filosofie: ar putea nemtii trai in Grecia sau istoric s-ar fi putut grecii dezvolta precum nemtii daca nu ar fi fost cum sunt; poate stiti cum se tanguiesc grecii: noi suntem asa pentru ca am fost secole sub talpa turcului si de aceea am invatat sa fim calmi si sa ne bagam picioarele in stat; de asemenea, si noi romanii avem o teorie: am fost la intersectia imperiilor si nu am putut sa ne civilizam prea mult pentru ca cum incepeam sa construim cum veneau vecinii peste noi; eu vad tanguielile astea cu scuzele unui adult care si-a ratat viata si da vina pe copilarie, ca a avut o copilarie grea si de aia a ajuns idiot; pe la 20 de ani mai merge, dar de la 25 in sus oamenii astia sunt jalnici; este uimitor ce resurse are Grecia si cum totusi mai exista oameni care mor de foame in Grecia; poate si ei insa venind la noi se gandesc: cum pot romanii astia cu campiile astea roditoare, cu resursele astea de gaze sa fie atat de saraci?

  • Confirm. Am vazut un politai intr-o intersecție aglomerată in Atena, și un autocar care nu a trecut pe orange, ci pe roșu. A fost ignorat. Sincer, m-a uimit gestul, căci în mod normal adio permis. Insa și oprirea unui autocar plin cu turiști în aglomerație nu este o treabă tocmai ușoară, cred eu. Deci sunt de acord cu tine 100%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.