Măncăreală în viespar

Când mafioții încep să se împuște în stradă, populația nu are decât de suferit. Mult mai bine ar fi pentru omul de rând dacă mafioții s-ar împușca și s-ar lupta în beciurile lor ascunse, în cotloanele lor împuțite unde își pun la cale tunurile etc.

Dar tot răul spre bine. Când guvernul și clasa politică sunt în criză economia merge înainte. Așa cum e, cu problemele și lipsurile care sunt, e bine totuși că guvernanții și partidul se mănâncă între ei în loc să gândească noi taxe și impozite, noi legi turbate, noi “revoluții fiscale” și altele asemenea.

Nu voi intra prea mult în criza din partidul unic pentru că pentru mine faptul că dracii se mănâncă între ei nu mă încălzește cu nimic. De altfel, sunt împotriva ideei că putem clasifica răul și că putem spune că un drac e mai de preferat ca altul.

Bunăoara sunt unii frați ortodocși rătăciți și cu slab discernamant care sunt de părăre că dracul roșu este mai puțin periculos decât dracul “#rezist”. Prin urmare mai bine tolerăm partidul cu relele lui decât să vină “aia cu poponarii”.

Evident, răi sunt și aia și aia pentru că au același tată, dar asta nu înseamnă deloc că trebuie să avem toleranță și să stăm cu mâinile în sân. Nu, răul trebuie arătat cu degetul și trebuie eliminat, mai ales când răul este atât de evident. Lupta împotriva răului nu trebuie să fie prea complicată, supusă unor calcule contabile aiuristice ci simplă. Numai catolicii au folosit adeseori scuza că răul scuză mijloacele și vedem unde au ajuns. 

Avem deci ieșirea la rampă a doamnei Gaga care a prins un moment oportun ca să preia cu asalt tovărășia – adică viesparul. Multă vreme am crezut că Olguța va fi visepea care îl va înțepa pe Dracnea la timpul potrivit, dar din păcate găinuța Olguța merge pe același teldrum cu Dracnea și nu va putea să se abată. Dar nu cred însă că se va ajunge la decapitări, deocamdată doar nașul este contestat, dar în tovărășie nu e chiar ca în mafie când un naș îl decapitează pe altul, căci îngerii întunericului știu că “orice cetate sau casă care se dezbină în sine nu va dăinui”. 

Vedem că după atâta timp și atâtea lupte, nici măcar Ponta nu a început să îl sape pe Dragnea pentru că se au la mână unul pe altul și așa cum Băse s-a calmat doar când i-au băgat la zdup fratele, tot asa și tovarășii știu că cu legea nu e de glumă, prin urmare frația furtăciunii îi unește pe tovarășii din toate timpurile și toate funcțiile. “Lupta politică”, adică micile înțepături în declarații merge în paralel fără probleme cu fronul comun împotriva legii și pentru introducerea grațierii.

Din toate acuzele lui Firea mi-a atras atenția focalizarea pe legea cu grațierea. Aici îl doar pe Dragnea și aici plusează. E de admirat strategia diabolică a acestei crainice TV pe lângă discursul mieros și blajin, numai bun pentru turma necuvântătoare a bazinului de moluște.

Spun că Firea are strategie. De ce? Nimeni nu a zis nimic despre Firea și legea grațierii. Doar Firea. Lansarea subiectului a făcut-o genial: “am auzit că … am fost acuzată că …”. Adică Firea a introdus aceast topic în cea mai subtilă formă pe care ar fi putut să îl amenințe direct pe Dragnea acolo unde îl doare. Ea a menționat că unii colegi au acuzat-o că s-ar opune legii grațierii. Ca primar, deși în comitetul executiv al PSD, Firea nu are nici în chin nici în mânecă cu legile și cu ordonanțele, cu atât mai mult cu această lege. Prin urmare, nu știu dacă Firea chiar are vreo putere ca sa ajute sau să se opună în vreun fel acestei legi, altfel decât declarativ și nu am auzit vreun psd-ist să o acuze sau să menționeze că Firea s-ar opune sau ar fi pus sub semnul întrebării această lege. Firea a fost prima care adus vorba și a ținut să pună în prim-plan această lege.

Legea grațierii este singura șansă a lui Dragnea să scape de pârnaie și totodată singura misiune care îi unește pe greii partidului care nu sunt deloc focalizați doar bani, fiind baroni și afaceriști vechi și având oricum deja destui bani în atâția ani de sifonat. Problema lor este conservarea și rezistența în fața trendului legalist care a cuprins România ca o consecință firească a schimbării generațiilor.

Cred că am mai spus-o în câteva articole anterioare dar o să repet. Pe măsură ce cadrele se schimbă în justiție și în procuratură, sângele proaspăt care vine are în general o orientare nouă și proaspătă. Este deci doar chestiune de timp până când un procuror tânăr cu tupeu cu ajutorul unui judecător tânăr fără frică vor băga la pârnaie un corupt. Și cum vor prinde gustul justiționar, cum vor produce un trend. Poate sunt prea optimist, dar deocamdată nu virilitatea DNA-ului sau influența americanilor a început să zgârme cu bățul în viespar ci explicația ar fi tocmai asta: tineri procurori și judecători care s-au mai plimbat și ei pe-afară, prin Germania, prin Suedia, vin cu idei de-acolo și capătă alergie la roșu.

Întorcându-ne însă la naivii care gândesc că dracul roșu este mai blând și trebuie tolerat față de dracul #rezist (discutabil aici, părerea mea e că sunt turbați cei care văd #rezist în oricine este anti-PSD), aș dori să le pun în vedere următorul aspect. Cum de Firea s-a gândit să îl amenințe pe Dragnea tocmai cu legea grațierii? Mai aveți îndoieli că sub mustața lui Dragnea se ascunde altceva decât putreziciune? Mai vă afundați în auto-amăgirea că corupția este doar o acuzație nedreapta la acest partid sau un fenoment ocazional, pe ici pe colo?

Firea nu s-a luat nici de guvernul (guvernele) incompetente formate de Dragnea, a menționat doar pe alocuri “lipsa de sprijin” a guvernului pentru proiectele primăriei (ca și cum zecile de firme de famiglie în care Firea și-a plantat lipitorile au vreo piedică din partea guvernului să încropească vreun pârț) și nici măcar nu s-a jelit pentru lipsa de concentrare pe “programul de guvernare” din ultimul timp. Într-adevăr a marjat pe autovictimizare (la asta se pricepe cel mai bine), a lansat și ceva conspirații (asta prinde, că îi problematizează pe toți tovarășii dacă și nu ei o să pățească la fel) și a pus acolo și ceva morcovi despre infrastructură și dezvoltare (dovadă că probabil se va lansa la președenție).

Spun că Firea are o inteligență diabolică deoarece ea a atacat pe 3 fronturi în același timp: 1 – l-a amenințat pe Dracnea cu ce-l doare (legea grațierii), 2 – și-a asigurat soliditatea în partid (autovictimizarea, discursul mieros și tacticos) și 3- a făcut și niscavai campanie prezidențială prin enumerarea piedicilor pe care le are și a proiectelor pe care nu le poate realiza ea. Prin urmare, foarte probabil primul topic al doamnei Gaga la anunțarea candidatorii va fi “candidez pentru că altfel nu se mai poate”. 

Viitorul nu e greu de estimat. Regele a murit? Dar de unde … Începe inevitabil o luptă în subteran între clanuri dar asta nu face în niciun caz să clatine în vreun fel partidul, pentru că după cum spuneam într-un articol anterior, partidul e în genele noastre …

2 comments

  • Eu inteleg asa: fara a intra in fondul problemei,in momentul de fata Dracnea este total decredibilizat in fata romanilor,sustinut doar de tovatasii de furtishaguri din partid (pt ca interesul uneste…vezi spiritul de haita). Neavand pe cine miza la alegerile prezidentiale,numai printr-o pozitie negativa poate spori like urile asupra unui psd is (in sensul ca,vezi Doamne,taman aceasta Firea i-a gasit ac de cojoc acestui invincibil Dracnea…ea merita sa ne conduca,pt ca are sange in instalatie si nu este precum ceilalti fie ei si psd isti)
    Concluzii: mascarada este super regizata,opiu pentru cei care se imbata cu apa ochioara,se schimba actorii in aceeasi piesa de teatrul,dar sufleorii raman pana cand cadaverica Romanie va putii a hoit.
    Si mai “prevad” ceva: Daddy nu va face puscarie cat va fi lumea… Si am curajul sa fac pariu.
    Legea mai favorabila in materie penala,promovata de nenea Toader pe linia abuzului in servici ii va servi lui Liviu de minune (infractiune pt care este condamnat in prima instanta). Tineti minte ideea asta!
    Sunt de acord cu dvoastra: Romania este pierduta!

    Vorba lui Brancusi la revenirea in Hobita: “Cand am plecat,v am lasat saraci si prosti…,iar acum v am gasit mai saraci si mai prosti”
    Asta ca retrospectiva posdecembrista.

    • nici Ponta nu a facut puscarie si il vad in 2-3 ani in locul lui Tariceanu cu un nou partid rosu satelit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.