SUA în insolvenţă? Vai, ce surpriză …

Citesc cu uimire un titlu de articol: DECLARATIE SOC: Statele Unite, pe drumul spre insolventa. Vai ce şoc, nici nu mă aşteptam la aşa ceva. Adevărul este ca în presa mainstream, mai ales din România, ştirile sunt în mare parte preluări şi traduceri, iar băieţii (şi poate fetele) de la wall-street.ro nu s-au folosit de mediafax ca să primească semnale despre această ştire şi să facă un articol, ci pur şi simplu au dat un titlu bombastic şi au preluat ştirea literă cu literă de la mediafax, cum au făcut-o de altfel mai multe site-uri care au preluat-o inclusiv cu titlul de la wall-street.ro sau poate viceversa (cautare google: DECLARATIE SOC: Statele Unite, pe drumul spre insolventa).

M-a amuzat stirea asta pentru ca suna ca si cum autorii ei acum au coborat pe pamant de pe luna. Despre prabusirea dolarului, explozia datoriei SUA la nivele inimaginabile, tiparirea unor sume uriase de bani prin vanzrea de bonuri de trezorerie catre Fed pentru ca deja restul investitorilor sunt suprasaturati si oricum au alte variante, se tot vorbeste inca dinainte de 2008, inca inainte de caderea bancilor si bailout, dar cu si mai multa fervoare dupa bailout.

Despre falimentul SUA, am tratat si eu ocazional, cum ar fi aici:

Jim Rogers: investitor american şi analist financiar. Cofondator împreuna cu Soroş al Quantum Fund, profesor de liceu, scriitor şi fondatorul unui index financiar – RICI. A prezis acum doi ani că bula creditelor va devasta Wall Street. Prezice că SUA şi Europa vor fi falimentare, Asia va lua conducerea, materiile prime şi meşteşugurile vor fi economia de mâine, agricultura este afacerea viitorului apropiat. Iată un interviu recent în care ne îndeamnă să devenim fermieri, precum şi un alt interviu în care prezice falimentul inevitabil al SUA datorită măsurilor proaste luate de Obama & co.

Jim Rogers nu lucreaza la Fed, dar totusi e si el un nume de care ziaristii (fie ei doar de online) ar trebui sa stie. Stirea a fost preluata mot-a-mot (sau lettre-a-lettre) tot de la mediafax (ce ne-am face daca nu ar fi ei, 90% din presa nu ar mai exista) sub titlul: Oficial al Băncii Centrale Americane: SUA se află pe drumul către insolvenţă. Iata deci ca in formularea titlului, cei de la (i)realitatea s-au abtinut sa pompeze aiuristic sau poate ca nu au avut timp, desi la descrierea fotografiei nu s-au abtinut sa exclame: Richard Fisher anunţă apocalipsa financiară în SUA.

Ca sa va linistesc in caz ca v-ati speriat deja, va spun ca nu e cazul sa ne speriem inca si oricum falimentul SUA nu ar fi rau pentru ei, ci mai rau pentru noi, si nu ma refer doar la faptul ca are si BNR-ul o bruma de “investitii” in hartiile pe care le numesc ei bonuri de trezorerie cat mai ales la faptul ca inca o data in istorie am ales tabara pierzatoare si ne-am orientat sperantele catre imperii care nu ne pot ajuta cu nimic chiar daca ar dori sa o faca. Iata insa sursa de baza a stirii (adica linkul, ca reuters este mare) care nu strica sa o mentioneze macar cei de la mediafax care au facut traducerea: Fed’s Fisher: U.S. debt situation at tipping point. Iata si o formulare mai precisa care denota cat de aiuristic a fost preluat mesajul in presa romaneasca, informatia la baza fiind de fapt de o alta natura:

The U.S. debt situation is at a “tipping point,” Dallas Federal Reserve Bank President Richard Fisher said on Tuesday, and urged the U.S. central bank to refrain from any further stimulus measures.
If we continue down on the path on which the fiscal authorities put us, we will become insolvent. The question is when,” Fisher said in a speech at the University of Frankfurt.

Exista americani responsabili si chiar in ceasul al 11-lea, chiar unul dintre bancherii care conduc Fed-ul, deci controleaza Guvernul SUA, deci conduc lumea, deci chiar in ceasul al 11-lea, omul face o strigare si incearca sa aiba acoperire pentru ce va fi dupa, pentru ca prabusirea nu va putea fi oprita in nici un fel. Adevarul este ca Fisher este oricum un gica contra, nu stiu daca din princpiu sau pentru ca nu le strica elitelor un om care sa zica si altceva ca sa dea inteleaga poporul ca exista democratie si libertatea pluralismului de pareri. Fed-ul oricum nu va supravietui caderii pentru ca oamenii se vor trezi si vor intelege cine i-a dus in prapastie. Prin atitudinea sa fata de baiolut, tiparnita si politica Casei Albe, Fisher cel mai probabil bate pe termen lung, sau mai pe sleau spus sta cu fundul in doua barci: zice una si face alta. Sau poate si mai probabil, Fisher e folosit pe post de sperietoare ca sa convinga Congresul si sa otraveasca opinia publica ca tiparnita trebuie sa mearga in continuare cu o viteza si mai mare. Avand in vedere ca programul QE2 se termina in Iunie, teoretic din Iunie tiparnita trebuie sa se opreasca. Practic insa daca se opreste SUA nu mai are bani ca sa il obmbadreze pe Gaddafi si ca sa isi plateasca ratele la datoria enorma pe care au facut-o. Prin urmare, ca sa porneasca QE3 si ca inainte de orice QEx, populatia trebuie convinsa, si cine mai bine sa o convinga decat un fel de Mugur Isarescu (de Dallas) care ii atentioneaza pe politicienii americani ca nu e bine sa cheltuiasca mult aiurea, ci trebuie sa stranga cureaua.

Cat despre insolventa SUA, din pacate avand in vedere resursele de manipulare a pietelor, a geopoliticii, a finantelor si a economiei, SUA vor putea sa duca in insolventa mai multe tari inainte sa intre si ele. Dar ce insolventa, faliment. Dar ce faliment, criza. Dar ce criza, razboi! Cu adevarat Max Keiser ii numeste pe bancherii care trag sforile bancheri sinucigasi:

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.