Cine este Jordan Peterson?

În ciuda titlului acest articol nu este pentru cei care abia l-au descoperit pe Jordan Peterson.

Vis-a-vis de impactul și notorietatea explozivă de care are parte Peterson în ultimul timp, mulți încearcă să îi pună într-un fel o etichetă care să descrie într-o oarecare măsură misiunea sa, având în vedere ciudățenia acestui fenomen: un profesor de psihologie universitar, din Canada (!) care nu se declară creștin și care refuză să mărturisească dacă crede sau nu în Dumnezeu, folosind un discurs puternic motivațional cu elemente din psihologie, literatură dar și din propria experiență, face ceea ce am putea numi, deși tras de păr, mărturisire creștină prin interpretarea simbolică a Bibliei.

Impactul lui Peterson asupra vieții mileniariștilor – dar nu doar a lor – este de necontestat și variază de la trezirea suspiciunii asupra pericolului postmodernismului cu toate progeniturile lui (corectitudinea politică, feminismul, ideologia identitară, etc) până la convertirea la ortodoxie (dar și la alte confesiuni) a unor atei. Evident, grosul se află la mijloc și e constituit de cei care la îndemnul lui Jordan, realizează că trebuie să aibă un scop în viață și că stabilirea unui scop și orientarea către acel scop, poate aduce o ușurare de la povara vieții: cea ontologică și cea specifică vremurilor noastre și fiecărui individ în parte.

Simpatia față de acest fenomen de renaștere i-a adus diverse comparații. Jonathan Pageau de exemplu îl compară cu acel rege păgân care i-a întors pe evrei din Babilon și i-a pus să-și reconstruiască templul. Ca un expert în simbolistică ce este, putem înțelege cum de i-a venit această comparație în minte și putem fi de acord cu ea, păstrând măsura: deocamdată cu excepția tinerilor, Peterson nu prea are suporteri, mai ales în mediul academic. Dar mai are oare vreo relevanță mediul academic?

Paul VanderKlay – un pastor protestant – îl compară cu Ioan Botezătorul, deși menționează și de acea întâmplare când ucenicii vin la Iisus Hristos și îi zic de unul care scotea demoni în numele Lui, dar care nu urma Lui (Luca 9, 49) și despre care Mântuitorul le-a cerut ucenicilor să îl lase în pace, “căci cine nu este împotriva voastră este pentru voi”.

Eu încă de la început, de prima dată când am dat de el, l-am numit pe Peterson piatra care strigă în pustie. Trebuie însă să îmi retrag comparația, deoarece pustia s-a dovedit a nu fi chiar pustie. Ce poate ieși bun din Canada, mă gândeam chiar înainte să dau de Peterson. Dezastrul făcut de stânga și de jalnicul prim-ministru al acestei țări care a numit 50% femei în guvern doar ca să îi iasă norma, fără niciun merit sau selecție, dar și lașitatea și timiditatea cu care canadienii se lasă fierți în oală, mă intrigau foarte mult. Și iată că peste noapte, pe nepregătite a apărut Peterson care a luat cu asalt întreaga lume și precum un super-erou se luptă singur cu demonul postmodernismului și încearcă neobosit să trezească conștiințele și culmea, chiar are succes.

De altfel, performanțele lui Peterson sunt pe multiple planuri și fiecare are ce să culeagă de la el. Pe de o parte, deconspirarea pericolului neo-marxismului ideologiei identitare, pe de alta provocarea la trezirea din somnul nihilist și nu în ultimul rând îndemnul la redescoperirea moștenirii creștine a vest-ului prin deschiderea interesului pentru așa-zisele mituri arhetipale. Pe lângă acestea, prin cultura și citatele sale, Peterson nu poate să nu stârnească pofta de lectură, un lucru deloc de neglijat în fața pericolului autosuficienței care se trage din accesul la informație dar mai ales din tentațiile virtualului care ne suge atenția și interestul precum un aspirator.

Închei cu câteva comentarii pentru ortodocșii care poate strâmbă din nas sau nu sunt încă convinși că au nevoie de Jordan Peterson. Evident că orice noutate trebuie privită cu suspiciune. Evident că tradiția ortodoxă ne pune la îndemână o literatură mai mult decât bogată pentru toate întrebările pe care poate le-am avea și la care poate nu am găsi preoți pregătiți să ne răspundă, sau poate să ne răspundă pe limba noastră. Dar precum albina culege ce este bun din toate florile, tot așa trebuie să aleagă și ortodocșii ce e bun și folositor din ce are de oferit Peterson. 

Timpul este scurt și sunt sigur că mulți pot răspunde: eu nu am timp să îl citesc pe sfântul cutare și să îmi pierd timpul cu Peterson? La aceștia nu am ce să le răspund. Peterson nu poate fi însă ignorat și a trăi fără măcar să încercăm să vedem ce spune și ce efect are în lume, este o mare greșală.

Voi aduce un singur argument prin care sper să liniștesc pe cei care pot avea suspiciuni cu privire la el, căci mare e grădina lui Dumnezeu (Node in a Network se leagă de o muscă care s-a așezat pe capul lui Peterson la Dr. Oz!). Vedem cum există rupturi și fracturi puternice în societate la toate nivelurile: între țări, între partide, între dreapta și stânga, între religioși și atei, între vegani și mâncătorii de porc, etc. Diavolul dezbină la toate nivelurile și dacă nimic nu e nou sub soare, în ziua de astăzi, tehnologiile comunicării fac ca toate fracturile să fie amplificate și toate zavistiile să fie amplificate și să aibă ecou continuu, fiind regurgitate și producând la rândul lor noi și noi valuri de tulburare dar mai ales schimbând mentalul omului care nu mai realizează lipsa păcii, nu își dorește liniștea ci trăiește într-o stare continuă de predispoziție la noi și noi divizări până la auto-anihilarea totală. În lumea asta, Peterson vine și încearcă să unească și atrage atenția că într-o confruntare ambele părți pierd, nimeni nu e câștigat, nici măcar cel care are dreptate sau care pară că a câștigat confruntarea.

Cat despre eludarea răspunsului lui la marea întrebare, aș zice să îl lăsăm în pace căci timpul ne va da răspuns și la aceasta. Eu am deja o explicație, dar o păstrez pentru mine, lăsându-vă doar cu sugestia unora că Peterson evită să se declare de o parte sau de alta, tocmai pentru a putea avea lipici la toți sau altfel zis pentru a nu fi confiscat de nici-o facțiune, căci el vrea să le fie de folos la toți.

3 comments

  • Prietene, las-o mai moale cu Peterson asta. Am mai vorbit despre el si nu este ceea ce pare. Este nimic altceva decat UN RAHAT MARXIST SI PROGRESIST, adica eaxact opusul a ceea ce spui tu aici: “variază de la trezirea suspiciunii asupra pericolului postmodernismului cu toate progeniturile lui (corectitudinea politică, feminismul, ideologia identitară, etc) până la convertirea la ortodoxie (dar și la alte confesiuni) a unor atei”.

    In urma cu cativa ani, rahatul asta marxist pupa in c*r tot felul de colorati si musulmani aciuati prin Canada de te miri pe unde si in acelasi timp ii acuza pe albi de nazism, xenofobie si “withe privilege”, ca nu-i asa… din cauza albilor e Africa, Orientul, America Latina, Asia, si alte parti ale globului pline de tari de lumea a treia infestate de criminalitate, coruptie, jeg, violuri, munti de gunoaie, etc, ca i-au colonizat albii. Adica, baiatul asta este 100% corect politic. Pana la urma, individul este din Toronto oras canadian (dar nu singurul) in care ALBII AU AJUNS MINORITARI. Sa nu mai vorbim despre faptul ca in tara aia de marxisti sifilitici se intampla chestii de genul acesta:
    https://www.facebook.com/stangareala/posts/394241751109127

    Nu in ultimul rand, acest individ, a priceput cum stau lucrurile si serveste pe tava unui anumit public exacr ceea ce acel public vrea sa auda. Nimic altceva decat manipulari emotionale si marketing + strategiue de vanzari pura. Se zvoneste ca face peste 80.000 de usd MINIM donatii pe patreon PE LUNA, fara sa punem la socoteala veniturile din social media + vanzari de carti, cuvantari la conferinte sau aparitii la tv, podcasturi, etc. Baiatu a ajums expert in “online strategy” si copywriting. Asa se fac banii online in ziua de astazi. Nu cu produse sau cu servicii, ci cu speeach-uri emotionale si motivationale si cu ideologie (indiferent care ar fi ea). Nu este singurul care face asa ceva. Ti l-am mai dat ca exemplu pe Tony Robins. Als are un venit anual NET de peste 6 MILIARDE usd.

    – The rise of Patreon – the website that makes Jordan Peterson $80k a month
    https://www.theguardian.com/technology/2018/may/14/patreon-rise-jordan-peterson-online-membership

    – Jordan Peterson’s Net Worth (2018) And Facts
    https://www.networthleaks.com/jordan-b-peterson/

    • cred ca nu vorbim despre aceeasi persoana sau obsesia cu marxismul te face sa vezi draci peste tot; omul asta nu doar ca nu e marxist, este anti-marxist; rareori omite sa aminteasca de teroarea rosie si este probabil singurul din vest care are imaginea completa asupra dezastrului comunist din est; tocmai din aceasta cunoastere, e si in masura sa faca comparatii si paralele intre noua ideologie identitara si marxismul socialist; studiaza-l mai mult inainta sa il improsti cu noroi aiurea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.