De ce cutremurele nu pot fi prezise și cu atât mai puțin în România

Poate părea ilogic titlul ales pentru acest articol. Veți vedea de ce, chiar dacă prin absurd vreodată vreun român va descoperi o tehnică de depistare a cutremurelor, românii nu vor avea acces la ea prea curând și în niciun caz gratuit pe o pagină de Facebook aiurea.

De ce? Din motive financiare. O metodă de prezis cutremurele va avea impact financiar imens de ordinul sutelor de miliarde de dolari și poate al miilor de vieți. Cu siguranță că orice țară ar plăti sume imense pentru a pune mâna pe o asemenea invenție și echipa care a descoperit-o, din punctul în care reușita lor ar fi certă și convingătoare pentru toată lumea, ar primi oferte de lucru pe salarii și compensări babane instant. Singura dilemă e dacă fiind dată importanța pentru siguranța națională a unei astfel de descoperiri, vor fi lăsați să plece din țară și nu cumva în momentul confirmării descoperirii lor, nu vor fi ridicați de armată și plasați într-o locație sigură unde pentru binele țării, invenția lor va fi naționalizată.

Să ne imaginăm de exemplu ce ar însemna pentru Italia ca să poată să avertizeze oficial populația și turiștii că urmează un cutremur într-o anumită zonă. Poate credeți că Italia va avea turiști oricum și că această siguranță că un cutremur nu te va lua pe nepregătite nu contează prea mult în ecuația veniturilor din turism. Eu zic că contează imens. Probabil sunt sute de mii de oameni care evita Italia de frica cutremurelor, mai ales în proximitatea unor seisme catastrofale. Nu mai zic de Japonia sau de SUA, țări din top la PIB unde prezicerea cutremurelor ar aduce beneficii imense.

Deci, dacă o asemenea descoperire va avea un impact economic atât de puternic, cum de există unii naivi care cred că o mână de oameni pot prezice cutremurele pe Facebook? Părerea mea este că a fost o coincidență și tipii au avut noroc. Probabil au mai avut nenumărate preziceri înainte care nu s-au întâmplat. Dar așa cum există un public pentru horoscoape sau astrologie, tot așa există și un public cu afinități către fear porn care a rămas fidel acelei pagini și a urmărit îndeaproape postările lor. Așa se face că acum am avut vreo 10 oameni care au dat share la postarea cu prezicerea și au confirmat că s-a potrivit recomandarea cu instalarea aplicației cu data cutremurului de pe 28.

Eu am aici o mică problemă: de unde și până unde recomandarea de instalare a unei aplicații este prezicerea unui cutremur? Dacă erau în stare să facă predicții să o fi făcut clar: pe data cutare vom avea cutremur de atâtea grade sau măcar (mic, mare, foarte mare). Iată însă genul de predicții pe care le fac ei și care ulterior pot fi interpretate în caz că se nimerește ceva și uitate în caz că nu se întâmplă nimic:

Pana luni vom asista la o accentuare a activitatii seismice pe plan global.

Pagina Facebook Seismic Center – Predictie si alerta cutremur – 11 Oct 2018

De altfel, majoritatea postărilor sunt mai mult notificări de cutremure din lume sau știri despre pregătirea pentru cutremur, nu predicții. Este evident o șarlatanie, pentru că cu cât mai multe aplicații instalate, cu atât mai multe reclame, deci bani.

Nimeni nicăieri în lume nu a reușit să prezică cutremurele. De altfel, după cum am scris într-un articol, după părerea mea a fi seismolog e cea mai tare meserie pentru că nu ai mare lucru de treabă și nu ai niciun stres, deși lucrezi în domeniul stresului plăcilor tectonice.

Bani mulți s-au investit în prezicere și cercetările au ajuns la același punct la care au pornit: zero. Ba mai mult, din câte știu eu, nici măcar nu s-a demonstrat dacă pot sau nu fi prezise, deci ceață totală. Partea bună pentru seismologi este că mereu și mereu apar noi tehnologii care trebuie testate, căci poate-poate. În zilele noastre ar fi inteligența artificială. Deci, dacă exista un domeniu unde poți să ai cea mai trăznită idee, dar dacă e legată de tehnologii noi și promite prezicerea cutremurelor are șansă să fie finanțată, acesta este seismologia. Bineînțeles, că nu la noi, și de altfel Slavă-Domnului că nu s-au gândit tovarășii să tragă tunuri și în domeniul ăsta, că mai bune ar fi consolidările clădirilor vechi decât sisteme de senzori solari, barionici și alte drăcii care să înghită fondurile europene aduse de Viorica și Corina.

Ca o mică paranteză, nu doar cutremurele sunt greu de prezis ci și vremea joacă feste uneori, deși evident aici e o cu totul altă ciorbă și progresul există și va mai exista. Însă progresul e de genul: putem prezice cantitatea de ploaie cu 10 zile înainte, față de acum 40 de ani când puteam prezice doar cu 15 zile înainte. Adică este genul de cercetare unde un pas înainte se face cu efort exponențial nu linear.

Dincolo de astea, nu sunt chiar sceptic 100%. Există big data și există machine data learning și nu este exclus deloc ca în curând cine știe ce script de python folosind o librărie open source de machine learning, citind niscavai date de la data.gov sau alte surse gratuite să poată avea o rată de succes de măcar 10%, ceea ce ar fi imens. Autorul acelui script va deveni instant milionar părerea mea și nu va pierde timpul cu postări aiurea pe Facebook ca să se milogească de oameni să îi descarce aplicația lui jalnică prin care doar parsează un feed cu evenimente și poate traduce în română 2-3 cuvinte ca să scoată 2-3 cenți de la vreo 2-3000 de deschideri. Jalnic consum de materie cenușie și deși nu sunt împotriva useless creations, din principiu, sunt întristat de lipsa de onoare a unor confrați programatori care fac de facto spam ca să câștige niscavai mizilic. În aceeași masură mă întristează și naivitatea celor care mușcă din această brânză stricată și zic că e bună foarte, dar oricum grădina lui Dumnezeu este mare.

Una peste alta, un scandal pe tema prezicerilor cutremurelor și cum se opune Arafat ca lumea să aibă acces la aceste preziceri ne mai lipsea că în rest avem parte de toate bunătățile de pe pământ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.