Elveția a renunțat la secretul bancar

Știrea este veche de peste o lună, dar m-am gândit să o comentez puțin mai ales în contextul actual al tunurilor care se trag pe la noi. Iată știrea la sursă dacă preferați detalii.

Până nu de mult, puteai să îți faci un cont în Elveția – cel mai mare centru financiar al lumii pentru păstrarea grosului averilor bogaților lumii. Să zicem că ești un miliardar. Ai bani în toate jurisdicțiile, ca să poți fugi oriunde în lume în caz de nevoie. Pui cate 1-2 milioane pe ici pe colo, dar un miliard e greu de împărțit: sunt doar 200 de țări și din astea probabil în 20 e de-ajuns să îți păstrezi rezerve strategice. Mai pui câteva milioane în criptomonede și încă câteva milioane în imobiliare. Mai rămân câteva sute de milioane. Care țară este cea mai sigură din punct de vedere bancar, atât de sigură încât chiar dacă o să fie un război mondial, să ai șanse să nu îți pierzi banii? Elveția!

Și parte din această încredere era oferită de tradiția multi-seculară atât de siguranță, seriozitate cât și de păstrare a secretului. Până nu de mult, dacă aveai cont în Elveția, puteai fi sigur nu doar că nimeni nu o să știe câți bani ai tu (prin mituirea angajaților) dar nici măcar mâna lungă a fiscului american nu putea să se atingă de nicio informație. Acum s-a zis. Elvețienii au cedat presiunilor și colaborează cu ANAF-urile din întreaga lume, cu o mică excepție: România. Mai este însă o excepție alături de noi, și nu nu este vorba de veșnicul nostru tovarăș în coada tuturor clasamentelor: Bulgaria. Nu, nici măcar această onoare nu o avem, ci din păcate nu ne asemănăm cu nimic cu cealaltă țară ca să zicem măcar: deh, nu suntem doar noi jalnici. Cipru – căci de ei este vorba, are probabil alte motive pentru care nu îndeplinește “condițiile de securitate” pentru a fi acceptată de elvețieni în schimbul de informații. Dintre aceste motive, unul posibil este păstrarea zonei “gri” cu care Ciprul și-a găsit un loc căldicel în lumea de astăzi, fiind cu fundul în două bălți: și în UE, și în … paradise.

Așadar, motivul pentru care conturile românilor bogați din Elveția nu vor putea fi aflate de ANAF-ul nostru și prin urmare politicienii și afaceriștii corupți care au tras tunuri, vor putea să se bucure în continuare de anonimatul și siguranța oferite de Elveția – un beneficiu pe care alți bogătași ai lumi nu îl mai au.

S-a problematizat cineva la noi? Ei, aș! La noi sunt probleme cu recuperarea banilor în cazuri clare și în cazuri finalizate cu sentințe finale date, darămită să fie cazul la noi de investigații și proactivitate din partea controlorilor pentru depistarea marii corupții. Nu, la noi sunt amendați pentru evaziune lăutarii și nici măcar dintre ăia cei mai penibil și cei care câștigă mai mult, ci doar câțiva amărâți care sunt folosiți pe post de țap ispășitori sau mai bine zis de sperietoare ca să arate că ANAF-ul lucrează, adică luptă cu evaziunea. Nu, nimeni nu s-a problematizat. Marea dilemă este dacă dezinteresul și neeligibilitatea sunt accidentale sau calculate.

2 comments

  • – “Care țară este cea mai sigură din punct de vedere bancar, atât de sigură încât chiar dacă o să fie un război mondial, să ai șanse să nu îți pierzi banii? Elveția!”

    Eu cred ca tu inca nu ai auzit pana acum de Lichtenstein sau de Principatul Monaco. Oare de ce crezi tu ca s-au ingramadit toti pacalicii astia din Romania sa-i ridice o statuie lui Mucea al III-lea? Ai sa ramai mirat cand ai sa afli ca multi detin locuinte in Monaco si chiar rezidenta. De ce nu pana la urma? Acolo nu se platesc taxe si impozite pe veniturile personale sau pe castigurile obtinute in afara teritoriului respevtiv.

    – Statuia Prințului Rainier al III-lea din București, inaugurată de Prințesa Stephanie de Monaco
    https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/statuie-a-princ-ului-rainier-al-iii-lea-in-valoare-de-1-5-milioane-de-euro-inaugurata-in-parcul-circului.html

    – Inaugurare cu circ şi prinţese la monumentul de opt milioane de lei din Parcul Circului al Prinţului Rainier de Monaco
    adev.ro/pbi60j

    ______
    “Și parte din această încredere era oferită de tradiția multi-seculară atât de siguranță, seriozitate cât și de păstrare a secretului.”

    Nu exista secret in epoca digitala. De aia state ca SUA investesc masiv in institutii ca NSA, pe unde lucra si Snowden.

    ______
    “Până nu de mult, dacă aveai cont în Elveția, puteai fi sigur nu doar că nimeni nu o să știe câți bani ai tu (prin mituirea angajaților) dar nici măcar mâna lungă a fiscului american nu putea să se atingă de nicio informație.”

    IRS-ul (fiscul american) si toate ANAF-urile din lume O SUG GRAV!
    Tot ce ai de facut este la lucrezi prin corporatii, trusturi, fundatii inregistrate aproape oriunde in lume si sa nu fii indeajuns de dovitoc incat sa incasezi venituri sau dividende in nume propriu.

    Daca John Doe isi face o Fundatie in Panama (trust panamez) iar fundatia respectiva este actionarul unei firme anonime sau nu, iar firma respectiva isi deschide un cont in Elvetia, ce poate face IRS-ul si ANAF-ul daca firma respectiva desfasoara afaceri in mod direct sau indirect (in calitate de actionar sau investitor) oriunde in lume? Nu are ce sa faca pentru ca totul este 100% legal si firma respectiva respecta legidlatia tarilor unde idsi desfasoara activitatea. Trebuie doar sa nu fii idiot incat sa nu incasezi venituri pe persoana fizica.
    Acelasi lucru este si cu un trust si cu o fundatie nom profit. Pana la urma cel mai mare “paradis fiscal” este chiar SUA. baiatii astia sunt disperati ca le fug afacerile cu capital si cu fabrici cu tot si nu se mai intorc.

    Ia uite cum se joaca baietii mari. Totul este la vedere.
    – Nevada trust companies growing wealth
    https://www.nnbusinessview.com/news/nevada-trust-companies-growing-wealth/

    – Rothschild: USA Is the New Switzerland
    https://internationalman.com/articles/rothschild-usa-is-the-new-switzerland/

    – Our services in North America
    https://www.rothschildandco.com/en/north-america/

    – Here Is Rothschild’s Primer How To Launder Money In U.S. Real Estate And Avoid “Blacklists”
    https://www.zerohedge.com/news/2016-04-07/exclusive-here-rothschilds-primer-how-launder-money-us-real-estate-and-avoid-blackli

    – The World’s Favorite New Tax Haven Is the United States
    https://www.bloomberg.com/businessweek

    _____
    “Dintre aceste motive, unul posibil este păstrarea zonei “gri” cu care Ciprul și-a găsit un loc căldicel în lumea de astăzi”

    Cipru este pentru afaceri mici. In afara de acest lucru este pentru diminuat profit si incasat dividende nu pentru poastrat bani acolo.
    Ai o fundatie panameza, care este actionara la o corporatie panameza, care este actionara la o corporatie cipriota, care este actionara la o corporatie romaneasca. E chiar asa de greu de inteles traseul banilor? Sa mai vorbim despre faptul ca sumele mari de bani pentru marketing, consultanta, imprumuturi cu dobanzi astronomice intre firma mama si firma locala. etc le incasezi direct pe firma din Panama si nu in Romania sau Cipru?
    (numai idiotii incep afaceri cu bani in nume propriu si nu cu imprumut intre sucursale, sa nu mai vorbim despre faptul ca numai idiotii nu au o firma/e externa/e independente care s-o cocoseze pa aia locala cu diverse servicii de marketing, IT, business administration, consultanta financiara, copywriting/PR, etc)

    In Cipru doar diminuezi profiturile si incasezi dividende daca ai avut profit evident, dupa care banii pleaca din Cipru direct in Panama. Poti sa=ti retragi dividendele rapid, nu o data pe an ca in Romania. Tot pe firma din Cipru iti tii active sau utilaje si percepi chirii mari de la firma romaneasca. De ec ai o patiserie, iar utilajele te costa 20.000 de euro. Firma din Cipru achizitioneaza chiar de pe piata romanesca utilajele respective dupa care le inchiriaza sucursalei romanesi cu 5.000 sau cu 10.000 de euro pe luna. Sa vedem cum indrazneste si reuseste ANAF-ul sa puna sechestru pe activele unei firme externe.

    Totul este 100% LEGAL si nu au ce sa faca. La primul abuz toti jmekerii astia de prin ANAF sunt luati de guler si tarati in procese internationale, nu locale sau nationale. Nu te-ai intrebat nici o data de ce astia nu au tupeul sa faca abuzuri, sa dea amenzi, sa ceara spagi, sa puna popriri pe conturi si active de la firmele “straine” dar in schimb ii nenorocesc pe aia cu firme cu actionari romani? Ce crezi ca se intampla daca abuzeaza o companie multinationala panamezo-cipriota-romana? Imediat apar trei avocati sau case de avocatura una din Panama, una din Cipru si una Romaneasca si “pac la razboiul” direct in UE si tribunale de arbitraj internationale. Ba chiar mai mult, antreprenorii inteligenti isi obtin rezidenta si chiar isi iau cetatenie in alte tari.

    _____
    “Așadar, motivul pentru care conturile românilor bogați din Elveția nu vor putea fi aflate de ANAF-ul nostru și prin urmare politicienii și afaceriștii corupți care au tras tunuri, vor putea să se bucure în continuare de anonimatul și siguranța oferite de Elveția – un beneficiu pe care alți bogătași ai lumi nu îl mai au.”

    Nu are mai nimeni conturi prin Elvetia si atata timp cat nu le deti in nume propriu ci pe trust, fundatie nin profit, corporatie inregistrata in alta tara nu au ce sa faca. Asta este valabil pentru oricine si orice natie.

    Foarte multi au bani si rezidenta in Monaco, asa cum am mai spus.
    Tiriac are fundatie (trust) panamez, inca din anii ’80 inceputul aanilor ’90.
    Udrea, Cocos si clanul Basescu au printr-o gramada de tari inclusiv Costa Rica si UAE.
    Ponta si Ghita s-au dus in Dubai sa-si incaseze spaga dupa “stergerea” datoriilor da aproape 700 miliarde de dolari catre KazMunayGas, evident pe firma din tara gazda UAE.
    Adevarul este ca nimeni nu are bani dositi intr-un singur loc, ci investiti in diverse active prin diverse tari. In realitate lucrurile stau fix asa:
    – Sorin Ovidiu Vîntu: Am firme în toate offshore-urile din lumea asta. Nu fac nimic ilegal
    https://www.cotidianul.ro/sorin-ovidiu-vintu-am-firme-in-toate-offshore-urile-din-lumea-asta-nu-fac-nimic-ilegal/

  • “Să zicem că ești un miliardar. Ai bani în toate jurisdicțiile, ca să poți fugi oriunde în lume în caz de nevoie… Mai pui câteva milioane în criptomonede și încă câteva milioane în imobiliare. Mai rămân câteva sute de milioane”

    In primul rand, tactica pe care o folosesc bogatii lumii de secole, astazi se numeste “Seven Flag Theory”. De ce crezi sa s-au inventat corporatiile cu “raspundere limitata”.
    https://flagtheory.com/the-foundation/

    Poti observa aici cum investesc miliardarii 1-2 milioane intr-o parte, 1-2 milioane in alta si mai ales in criptomonede:
    – From Kansas to New Zealand to Hawaii: Where billionaires are buying homes to escape the apocalypse
    https://www.mirror.co.uk/news/real-life-stories/kansas-new-zealand-hawaii-billionaires-12032138

    – Why Silicon Valley billionaires are prepping for the apocalypse in New Zealand
    https://www.theguardian.com/news/2018/feb/15/why-silicon-valley-billionaires-are-prepping-for-the-apocalypse-in-new-zealand

    – Why Are All the Billionaires Moving to New Zealand?
    https://www.townandcountrymag.com/society/money-and-power/a9408/billionaires-new-zealand/

    – Why Are So Many Billionaires Moving to New Zealand?
    https://www.tremr.com/hisham-husain/why-are-so-many-billionaires-moving-to-new-zealand

    samd.

    In al doilea rand, nu ai nevoie de “protectie” atata timp cat afacerile tale si banii obtinuti sunt 100% LEGALI. Treaba asta se poate face fie printr-un Trust banal sau Fundatie Panameza (este similara cu trustul) care la randul lor sunt actionari la o firma oarecare anonima sau nu, iar firma respectiva deschide contul bancar. Nimic nu se face in nume personal. Intr-un numar mic de ani, TOATE proprietatile, activele si numerarul detinute de trust DEVIN INTANGIBILE.

    Trusturile nu sunt disponibile doar in statele anglo-saxone asa cum s-a parea la prima vedere, ci si in tari ca Italia, plus multe altele.
    Tu crezi ca toate famiiliile alea italiene care formeaza aristocratia si bogatasii natiunii DE SECOLE se joaca de-a “proletarul marxist” cu taxele si impozitele? Sau ca detin lucruri de valoare sau bani in nume personal? Cum crezi tu ca se face transferul de avere si bogatie de la o generatie la alta? Platind taxe de succesiune ca prostii?
    https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_trust_law
    https://www.withersworldwide.com/en-gb/italian-trust-trustee-beneficiaries-and-foundations-latest-news

    Ce zici, le pasa astora sau nu de bancile elvetiene, de “secretul bancar” si mai ales de criptomonede? Probabil multi dintre ei au propriile banci 100% italuene. Italienii au inventat cotabilitatea moderna si sectorul bancar modern inca de acum cateva sute de ani.
    – How to Stay Rich in Europe: Inherit Money for 700 Years. The richest Florentine families in 1427 still are: New research shows Europe leads the world in inherited wealth.
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-08-23/how-to-stay-rich-in-europe-inherit-money-for-700-years

    Dar pe “ciocoii noi” i-ai vazut cum se joaca cu fundatiile nom profit? Ce zici, fundatiile alea sunt detinute de un Trust sau in nume personal, pe persoana fizica? Plateste taxe pe dividende si venit personal ca idiotul marxist sau le incaseaza pe fundatie non profit si plateste ZERO taxe in mod 100% LEGAL?
    Ce zici, poate dormi noaptea sau nu, la gandul ca are sau nu are cont in Elvetia?
    https://en.wikipedia.org/wiki/Schwarz_Gruppe

    Dupa cate observi
    – NIMENI NU ARE NIMIC DE ASUNS si
    – TOTUL ESTE LA VEDERE

    De aia nu mai pot ei sa doarma, de “secretul bancar” in epoca digitala si de Elvetia. Sa nu crezi ca le pasa de o mana de politruci marxisti. Cu un pumn de maruntis orice idiot caruia ii trec prin minte idiotenii ge genul “redistribuire” sau “fair share” va avea instant soarta lui Jo Cox. Ca asta trebuie tratati comunistii, cu glontul. (Labour = Partidul Comunist din UK)
    – Jo Cox died from multiple stab and gunshot wounds, inquest hears
    https://www.express.co.uk/news/uk/683103/jo-cox-inquest-multiple-stab-gunshot-wounds-inquest

    Sa mai vorbim si de idioata aia din Malta?
    – A fost interesanta treaba aia cu Panama Papers, dar…
    https://opencube.ro/a-fost-interesanta-treaba-aia-cu-panama-papers-dar/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.