Locomotiva Germană se transformă în rachetă

Guvernul german a înregistrat un excedent bugetar de peste 10 miliarde de euro în 2018, al patrulea excedent consecutiv, potrivit Handelsblatt. Cu numai câteva luni în urmă, excedentul era estimat la 5-8 miliarde de euro. Noua estimare de peste 10 miliarde de euro are legătură cu veniturile fiscale mai mari generate din creşterea câştigurilor companiilor şi salarii majorate.

ZF

Văzând această știre instant m-am gândit la versetul biblic “Căci celui ce are i se va da şi-i va prisosi, iar de la cel ce nu are, şi ce are i se va lua.” (Matei 13, 12)

Cam așa este și cu deficitele și cu excedentele. Pentru că așa cum îți așterni, așa dormi. De ce nu ar face Germania excedente dacă are reglate toate mecanismele pentru evitarea grecizării? Nu doar guvernul neamț, nu doar companiile ci și poporul german (ca și cele nordice) sunt făcuți din alt aluat. Seriozitate, chibzuială (noi îi zicem zgârcenie) și obsesia lucrului bine făcut. Din păcate puțini români înțeleg ce este acela deficit și ce este acela excedent și deși toți văd ce bune sunt autostrăzile în Germania, ce bine trăiesc nemții etc, puțini se gândesc: cum au ajuns aștia aici. Iar cei care își pun problema și își dau un răspuns, fie el sumar sau trivial, sunt tentați de emigrare și mulți o duc până la capăt.

Prima întrebare pe care ne-o punem văzând acest vrej fermecat de fasole, este dacă din el se vor putea hrăni toți europenii. Am văzut câteva enumerări de idei cu privire la ce ar putea face nemții cu atâta bănet în plus. Armata, plătirea datoriei etc. Nu cred că va fi așa. În primul rând, pornind de la premiza că frica mișcă Germania (mai precis angst-ul german), care e cea mai mare temere a nemților în ziua de azi? Trebuie să fii de pe altă planetă ca să ai ezitări: Deutsche Bank.

Nu știu cifrele și nu știu dacă DB-ul e un mizilic și poate fi doar una dintre multele cheltuieli posibile, dar cu siguranță stabilitatea Germaniei este dependentă de supraviețuirea DB-ului, deci …

Văzând atâta bănet, mă gândesc că nu doar eu, dar poate și nemții se gândesc: ce-ar fi să o punem noi de o uniune mai mică și să aruncăm porcușorii după care îi lăsăm să intre în default că noi oricum ne-am făcut exitul (guvernul mă refer, deși nu știu sigur, bănuiesc că oricum cel puțin BCE-ul, FMI-ul și BERD-ul mai au bonduri) și cu banii aștia putem face un restart liniștiți la un viitor euromark, poate chiar acoperit de aur? Din cauza angst-ului, bineînțeles că și asta pare o direcție prea extremă de pus în aplicare, însă pot exista derivate mai practice, cum ar fi opoziția și mai fermă la eurobonduri și presiunea asupra BCE-ului ca să renunțe la ZIRP. Da, Germania pote nu are curajul să încerce o rupere, dar cu bănetul în spate și cu garanția că poate face față la tensiuni, se va opune în continuare finanțării comune a găurilor porcușorilor mici și mari, deși recent BCE tocmai a dizolvat tăcut o bancă italiană. Da, poate că unele mici “abateri” vor fi trecute cu vederea, dar rămâne să vedem execuția bugetară a italienilor în anul următor care este o utopie, unde va împinge lucrurile.

Dar surplusul poate fi dilematic doar prin ochii noștri de milogi creditaci muritori de foame și fără speranțe. Căci există încă multe de făcut și în Germania, de la infrastructură la finațarea companiilor, reduceri fiscale etc. Vă imaginați ce ar însemna o tăiere a impozitelor în Germania și o simplificare a birocrației prin modernizare?

Acolo sus este o competiție permanentă și țările puternice economic nu vor avea dilema cum să cheltuiască banii. Mulți nici măcar nu au bani ci doar butonează credit din tastatura băncilor centrale, cum ar fi Japonia și SUA. Armata le permite să butoneze în continuare. Germania neavând armată, are industrie, know-how, exporturi, excedente și toate fundamentele ca la carte. Oare cine stă mai bine?

PS: Germania nu are armată este o glumă, evident că într-un an, dacă dorește, dacă pune industria să producă, Germania poate avea o armată, chiar cea mai puternica din Europa. Nu ar fi prima dată …

3 comments

  • Germania moare fără euro.
    Tocmai euro a permis ca Germania sa faca lock-in tuturor tarilor din Eurozone la aceeasi moneda, putand sa-si exporte produsele si sa inregistreze excedente comerciale fara ca mecanismul pietei libere al aprecierii/devalorizarii monedei sa poata rezolva uriasele dezechilibre.
    Sa presupunem ca Germania revine la marca germana in timp ce euro ramane folosit de greci, italieni si restul “porcilor”. Marca se apreciaza iar euro se depreciaza fantastic. Cine va mai cumpara produse scumpe produse de nemti cu un euro depreciat???
    Ce vor face maretele companii germane la momentul respectiv pentru a-si scadea costurile de productie? Vor da afara lucrul “bine facut” in Germania si vor angaja unde-i e mai ieftin.
    Ce vor face milioanele de someri germani? Isi vor cauta un nou lunatic mustacios care va face praf tot continentul dupa reteta “bine facuta” pe care-o cunoastem de la istorie.

    PS: 45% din PIB Germaniei merge la export. La o noua criza economica o scadere a exportului cu doar 10% inseamna aproape 5% scadere PIB. E de departe cel mai vulnerabil stat (din cele mari) la o noua criza. Norocul Germaniei e ca poate parazita cu succes zona euro estompand caderea pe seama sclavilor din UE!

    • de acord cu tot ce zici; exportul este chiar 50%; chiar am explicat intr-un articol treaba asta si am pus intrebarea daca cumva situatia asta din care Germania a “supt” din beneficiile acestei simbioze extrem de ciudate intre tarile membre este cumva programata; sunt ceva speculatii in directia asta, desi din pacate nu pot exemplifica sursele unde am citit, nu mai retin; raspunsul meu este insa ca NU, de departe Germania pur si simplu s-a detasat de restul plutonului din cauza avantajelor ca sa nu spunem din cauza superioritatii poporului german, pentru ca nu e chiar asa, olandezii sau elvetienii sunt poate chiar mai nemti ca nemtii, doar ca nu au avut si marimea Germaniei;

      DAR in contextul in care UE nu poate continua asa cum este si trebuie facut “ceva”, evident ca nu putem sa nu luam in considerare scenarii de “aterizare controlata”; nu degeaba negociaza nemtii cu chinezii si sar peste “recomandarile” americanilor de a limita trade-ul cu chinezii; nemtii cauta continuu piete de deschidere si surse de energie pentru a produce si mai mult;

      ACUM, mai exista o posibilitate de prelungire a agoniei, prin supra-creditarea Europei de Est, similar Greciei; ca populatie est-europenii sunt destui pentru a creste consumul si creditarea cu ipotecarea la un nou nivel, care sa propulseze Germania in concurenta directa cu China si SUA, dupa ce va depasi Japonia daca nu a facut-o deja; colac peste pupaza (asta nu am apucat inca sa detaliez), Germania este marele castigator al razboiului tarifar intre China si SUA

      https://chiazna.ro/18346/cum-a-intrat-grecia-in-groapa-si-cum-romania-face-aceeasi-greseli

      Europa de Est clar poate ajuta “continuarea muzicii” inca ani buni de-aici inainte, cu conditia sa nu ia foc Franta, Italia, Spania si ca Brexit-ul de asemenea sa nu puna gaz pe foc mai mult

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.