Pot episcopii sa spuna lucruri traznite?

Apreciezi foarte mult ierarhii care sunt retinuti in declaratii din teama sa nu spuna greseli (sau prostii). Si mai interesanti sunt acei membri ai clerului care sunt atenti la ce spun (mai rar episcopi), putand sa intretina un discurs cu oricine pe orice tema, fara sa spuna greseli, fara sa aiba un limbaj de lemn simandicos si hyper-eclesiastic si chiar sa nu faca abateri de la adevar (Pr. Nicolae Tanase ar fi un exemplu in cap de lista). In sfarsit, sunt extrem de suspicios fata de acei membri ai clerului care efectiv nu au frane la gura si vorbesc “vrute si nevrute”, ca sa nu spun cuvinte mai grele (prostii, incorectitudini, limbaj nepotrivit, cearta cu diavolul etc).

In general, ierarhii comunica cu credinciosii prin predici (participare la hramuri la diverse biserici, slujirea din fiecare duminica si sarbatoare) si in special comunica prin pastorale (unele mai lungi si exagerat de scolastice, goale de duh, altele mai scurte si care tin sa accentueze un aspect, in speranta ca oamenii vor ramane in minte macar cu un lucru). Rareori, mai sunt ierarhi care sa participe la conferinte “duhovnicesti” si si mai rar sunt interviuri sau declaratii de presa. Nu stiu vreun ierarh care sa scrie carti. Exista foarte putini care scriu din cand in cand articole pe site-urile episcopiilor. Din pacate, Trinitas si Basilica nu le mai urmaresc de mult timp din cauza ca mi se par ca o apa clocita, prin urmare, nu stiu ce se intampla aici.

ÎPS Ioan Selejan a participat in zilele de Pasti la o emisiune la Antena 3 – televiziunea veceu a unui fost-securist prin care se spala pe creier prostimea. Existenta acestei televiziuni este o aberatie pentru o tara ca Romania si popularitatea ei denota cumva nivelul cultural al populatiei de pe aceste meleaguri.

Participarea unui ierarh la o emisiune la orice televiziune, in studioul televiziunii este un eveniment extraordinar. Adica, personal nu imi amintesc vreun precedent. Emisiunea se numeste “Sinteza Zilei” si este centrul ce comanda in care seara de seara se arunca cu noroi asupra opozitiei si hotia si coruptia sunt imbrobodite in fiecare seara in tot felul de povesti si basme prin care acesti ingineri sociali – slugi ticaloase care si-au vandut sufletul pentru bani – manipuleaza gloatele de moluste din balta electorala de pensionari, oameni saraci, de la tara, asitati sociali si bugetari, la care se adauga aparatusul de partid (rude ale tovarasilor, parteneri “de afaceri”, angajati la stat si idiotii utili). Culmea este ca multi dintre colaboratorii partidului cu un nivel IQ peste medie, acei “smecheri” care nu duc lipsa se intelegere si discernamant ci doar isi urmaresc interesul, se uita la Antena3 pentru a “lua lectii” si a se alinia la “mantrele” momentului – ideile si variantele prin care partidul raspunde zi de zi la toate denunturile si reactiile care (inca) mai apar in societate, cu scopul de a propaga mai departe in jurul lor “ideile” de baza si a mentine “increderea in partid”. Fara de care, ei ar deveni nuli.

Minciuna si propaganda din aceasta emisiune sunt la un nivel extrem. Iata un exemplu:

Aici il vedem pe Dragnea cum se prezinta ca un ortodox cuminte si ca un roman adevarat, care are pe masa numai produse romanesti, tine post, se duce la Biserica etc. In fapt, Dragnea si intreaga camarila de partid ii doare in fund de post si de biserica – fac nunti in post, schimba familiile cum schimba masinile (Dragnea e la a 2-a, Tariceanu la a 6-a sau a cata o fi, Olguta e la al 2-lea etc) si mai presus de orice sunt corupti, sunt chiar condamnati de justitie si folosind manipularea si prostimea maselor, au acaparat atata putere in cat pot sa dea legi prin care sa scape.

Dar nu doar legile anti-coruptie sunt semnalele cele mai clare pentru cei care au dileme cu privire la acest partid de fost securisti si neo-bolsevici. Pana si comportamentele lor denota o siretenie si o lipsa de demnitate crunta. Bunaoara, Dragnea, cand a trebuit sa se prezinte la tribunal, in loc sa se apere si sa fie ceteatean onorabil care vine in fata justitie si isi declara nevinovatia, a dat-o cu durerea de spate si internarea in spital. La 2-3 saptamani dupa aceasta “interventie” (avuta evident in privat), Dragnea a dansat la nunta Olgutei.

Furtul de la banul public si scaparea prin legi este insa din pacate o smecherie atat de mare, incat oamenii au ajuns sa o aprecieze si multi declara cu sinceritate ca ar face si ei la fel. Amnistia este de dorit, populatia ar fi pregatita chiar sa voteze dezincriminarea hotiei. Legea vestului salbatic este de fapt dorinta fierbinte a populatiei romanesti.

Biserica ar trebui sa fie un luminator al oamenior. Hristos a venit si a predicat dreptatea, i-a atacat pe farisei cu orice ocazie, nu i-a iertat niciodata, le-a dat viclenia pe fata chiar atunci cand acestia doar gandeau gresit. Mari sfinti din istoria Bisericii s-au opus conducatorilor cand acestia au gresit chiar cu pretul vietii. Sf Nifon, de exemplu (care intamplator are sfinte moaste in catedrala Sf. Dumitru din Craiova) s-a opus stapanirii pana acolo incat a fost exilat.

Un boier (sa zicem baron) din Moldova si-a lasat nevasta si a venit in Muntenia unde dorea sa se casatoreasca cu sora voievodului Radu – cel care il adusese pe Sf. Nifon ca Arhiepiscop in Tara Romaneasca. Iata cum vorbeau sfintii de alta data cu politicienii si ce ii idemnau sa faca:

„Fiule Radu, şi tu, care ai stăpânirea în mâinile tale, se cade să sfătuieşti pe toţi supuşii tăi, să pedepseşti pe cei fără rânduială şi să nu cauţi în faţă nici la mare, nici la mic; ci să faci judecată dreaptă, că judecata este a lui Dumnezeu, după cum zice dumnezeiasca Scriptură”.

Sursa: Doxologia

Sfantul s-a opus casatoriei de a doua a acelui boier cu sora lui Radu si l-a certat pe Radu pentru ca tolereaza o asemenea nedreptate. Prin urmare a fost gonit de ticalosul Radu, care mai tarziu a avut parte si de o moarte groaznica. Iata intamplarea pe scurt:

Iar dumnezeiescul Nifon, netemându-se nicidecum de înfricoşări, s-a dus în palatul domnului şi a dat întâi scrisoarea pe care i-o trimisese femeia lui după lege; apoi, deschizând dumnezeiasca lege, l-a rugat să nu defaime hotărârea dumnezeiască şi dumnezeieştile canoane ale Bisericii. Dar Radu, lepădând făţărnicia evlaviei cea mai dinainte, şi-a sălbăticit năravul asupra sfântului şi i-a zis: „Stăpâne, nu se cade să arăţi atâta asprime către noi, ci să ai ruşine şi frică de stăpânitori. Eu voiam şi mai înainte să-ţi zic că, îndată ce te-am adus aici, ai călcat şi ai defăimat toate predaniile şi rânduielile noastre şi ai schimbat toate lucrurile după socoteala ta. Pentru aceea, de astăzi înainte nu mai voim nici învăţătura ta, nici predaniile şi rânduielile tale, că noi suntem oameni ai lumii şi nu putem să urmăm după socoteala ta”.

Sursa: Doxologia

Se mai mira oare unii astazi de ce Biserica Ortodoxa Romana nu mai convinge si de ce oamenii desi declara ca cred in Dumnezeu, spun ca nu cred in clerici? Nici nu doresc sa mai amintesc de prozelitismul sectar si cresterea exponentiala a diverselor culte, pe spinarea “caldicimii” ortodocsilor. Chiar inainte de Pasti, am atras atentia, ca nu ma astept ca coruptia sa fie acuzata in pastoralele ierarhilor care de obicei ating problemele sociale “fierbinti”. Din contra, pastoralele ziceam eu, o sa infiereze din nou “Europa” care ne trimite toate relele peste minunatul nostru popor cinstit, onest, muncitor, curat, nevinovat, care nu fura, nu injura de cele sfinte, cinsteste familia, etc.

Iata ca s-a mers insa mai departe. Nu doar ca nu s-au “atins” de subiectul coruptiei macar tangential, dar unii ierarhi, cum ar fi IPS Ioan, chiar au venit in “viespar” ca sa “impartasasca” din autoritatea lor catre aceste portavoci ale minciunii si sa intareasca prin prezenta si dialogul purtat increderea oamenilor in aceasta televiziune – direct – si increderea in PSD/Voiculescu indirect.

Strigator la cer si cu totul de neinteles aceasta atitudine. Am putea privi mai tolerant si zice: nestiinta, lipsa de discernamant, nevonovatie sfanta, pogoramant. La urma urmei, mesajul lui Hristos trebuie sa ajunga la toti. As fi inteles asta, daca IPS mergea la Antene ca sa condamne hotia, manipularea, sa faca apel la trezvie, la atiudine sociala, la marturisire crestina, la respingerea lenei, a tolerarii raului pentru 40 de arginti si altor metehnelor “traditionale” romanesti. Dar nu s-a intamplat. In schimb, IPS l-a ridicat in slavi pe Mircea Badea, un detractor si un blasfemiator faimos, facandu-l “familist” si chiar “pustinc”. Altfel spus, a dat binecuvantare indirect drept-maritorilor crestini ca sa piarda noptile in loc sa de odihneasca si sa adoarma uitandu-se la Badea improscand gunoaie, minciuni si manipulare.

Ce ar mai fi de zis in asemenea conditii? Sf. Evanghelist Ioan ne indeamna ” Iubiţilor, nu daţi crezare oricărui duh, ci cercaţi duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulţi prooroci mincinoşi au ieşit în lume. “(Ioan 1, 4#1). La moda in ziua de azi, nu mai e cercarea duhurilor ci pelcaciunea si inchinaciunea in fata acestora, de oriunde ar fi ele. Dar culmea ca mai ales duhurilor intunericului se lasa prada ierarhii nostri: de la desfranarea prin “indulcirea” cu puterea politica si toate beneficiile care vin din aceasta tovarasie, pana la “unirea” frateasca cu toti ereticii si ratacitii, clerul ortodox traverseaza o vreme de criza.

Criza de incredere din interiorul BOR a ajuns pana acolo incat exista un mare deficit la inscrierile de la facultatile de teologie. Nu din lipsa tinerilor credinciosi si dornici sa lucreze in via Domnului este acest deficit. Chiar daca se observa o oarecare cadere a increderii oamenilor in Biserica (niciodata asumata de ierarhie ci acuza fiind indreptata inspre UE & Soros), reducerea peste noapte a candidatilor nu problematizeaza deloc pe nimeni in randul ierarhiei. “Lasa, ca si-asa avem prea multi preoti si nu le putem da posturi “- se linistesc unii ierarhi … Oare chiar asa peste noapte, nu mai sunt oameni care sa doreasca sa devina preoti? Aceasta criza se datoreaza cred eu, mai ales lipsei increderii in ierarhie si din teama de a nu cadea in ispitele “sistemului ticalosit” din interiorul BOR. Frica de profesori nepregatiti si corupti, teama ca nu vor trece de examene doar cu invatatul, teama ca vor fi nevoiti sa unga si sa “se descurce” pentru a putea prinde un post de preot, sunt doar cateva dintre piedicile suplimentare pe cei care ar avea totusi curajul sa isi doreasca sa devina preoti intr-o lume care se pregateste sa il primeasca pe antihrist. Si poate ca nu sunt doar piedicile “suplimentare” ci principalele piedici pentru care cei chemati de Dumnezeu sunt alungati prin comportamentul si atutudinea lor de nevrednicii ierarhi de astazi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.