Cum de s-a intors PSD cu 180 de grade in privinta lui Isarescu?

O stire mai veche, dar deloc irelevanta din punctul de vedere al subteranelor puterii mai mult sau mai putin vizibile a Romaniei. Este evident ca BNR-ul poate da jos cu guverne prin simpla manipulare a cursului si a dobanzilor.

Batalia PSD-ului cu BNR-ul este binestiuta si nu o voi reaminti. RFI a trecut in revista intr-un articol recent toate evenimentele acestei batalii.

Schimbarea lui Isarescu nu era doar sigura, ci deja se emiteau propuneri de continuatori: ba Tanase, ba Liviu Voinea, ba chiar Teodorovici. Vorbe, vorbe …

Recent Isarescu a fost reales la al n-lea congres, atat de PSD cat si de Tariceanu. Bomba! Nu tu car, nu tu mar. Am tot asteptat sa vad ceva explicatii, ceva reactii. Nicio explicatie, presa nu a batut deloc tam-tam, nimeni nu a intrebat nici pe Viorica, nici pe altii din PSD de unde aceasta schimbare radicala de pozitie, caci la urma urmei, Isarescu este tartarul bancilor lacome.

Iata o explicatie triviala adusa de RFI:

Totul a durat până la alegerile din 26 mai și decizia instanței din 27 mai în dosarul Dragnea. Mica epurare realizată de premierul Dăncilă a schimbat complet poziția PSD față de BNR și de guvernatorul Isărescu. Dacă în urmă cu trei-patru luni, Mugur Isărescu era lipsit de patriotism și acuzat că a stat prea mult la Banca Națională, acum Isărescu are susținerea PSD-ALDE pentru un nou mandat. Este evident o revenire la normalitate și probabil că dușmanii personali ai guvernatorului din zona politică sau din mediul financiar înghit în sec acum.

RFI

Nu cred deloc ca simpla intrare la puscarie a lui Dragnea a schimbat radical viziunea unitara si lupta cu “statul paralel” din care facea parte si Isarescu, atat incat PSD-ul sa nu schiteze macar un gest si sa ofere material de macanit suplimentar portavocilor securiste de imbecilizare a molustelor din balta electorala a tovarasilor. O astfel de ocazie nu putea sa fie pierduta.

Nu cunosc in amanunt meandrele alegerilor guvernatorului si nu stiu 100% daca PSD avea puterea sa il schimbe. Dar cel putin PSD putea sa propuna un alt nume si putea din nou sa faca scandal pentru a metine fierbinte spiritul pseudo-nationalist si miasma anti-sistem, anti-statul paralel etc. Din care Isarescu este un element important, pentru ca pe felia “bani / banci” din povestile de manipulare, dupa Soros, Isarescu este #2, fiind cunoscut de orice prost si fiind evident urat de orice creditac pentru cresterea dobanzilor pusa pe seama apartanentei lui Isarescu la statul paralel.

Avem cateva explicatii triviale pe care le vom enumera de dragul acoperirii subiectului, dupa care vom emite varianta noastra

  1. PSD avea destul scandal. Arestarea lui Dragnea, lupta interna in partid, alegerea presedinteului au epuizat resursele partidului si coerenta in mentinerea activa a discursului public binecunoscut. Este o varianta plauzibila, dar sa nu ne imbatam cu apa rece: masinaria de macanit merge pe automat, are deja contul alimentat si functioneaza fara atentie sau interventie prea mare din partea partidului. Bunaoara, am vazut cu ocazia scandalului cu fetita aceea infiata din America, ca masinaria de macanit a functionat fara probleme, lansand zvonistica (recoltare de organe), stiri false si pe scurt, acoperind “cum trebuie” subiectul, chiar cu riscul “intinarii” tangentiale a partidului, prin aceea ca totusi cativa actori in aceasta criza sunt din felia administratiei publice, adica a PSD-ului;
  2. PSD nu avea pe cine sa puna si a preferat sa nu se bage. Putin plauzibil. PSD avea pe Tanase si pe Voinea, tovarasi de baza ai partidului care puteau prelua strunele cu curaj, avand experienta in BNR.
  3. PSD a facut pactul cu Isarescu. In sensul ca Isarescu a acceptat aducerea aurului in tara (mai mult sau mai putin strans cu usa), a “rezolvat” cursul si dobanzile (de fapt inversarea Fed-ului fiind responsabila pentru aceasta intorsatura).
  4. PSD il respecta pe Isarescu si asteapta sa iese linistit la pensie (Isarescu a anuntat ca se va retrage anul acesta) Daca Isarescu avea de gand sa iese la pensie, aceasta era ocazia, ma indoiesc ca isi va da demisia in toamna cand intra la pensie. Apoi, despre respectul tovarasilor nu trebuie sa detaliem de ce suntem sceptici

Cu timiditate am putea adauga inca un punct cu presiuni din partea SUA/Europa asupra PSD-ului deoarece am vazut ca in cazul legilor justitiei acestea nu au functionat, “agenda” de partid mergand fara probleme inainte.

Explicatia noastra este insa un cumul de factori care au dus la aceasta situatie abnormala: 1) organizatii discrete deasupra partidului au facut pacea, conflictul intre PSD si Isarescu fiind de fapt doar un joc de teatru cu rol de spectacol / campanie electorala si “stabilitatea” tarii fiind peste interesele de partid si 2) data fiind schimbarea de directie a Fed-ului si viitoarea destrabalare in tiparirea de bani, scaderea dobanzilor, infuzia de dolari in Romania datorita randamentelor sporite, cam face putin importanta inlocuirea lui Isarescu care a cam scapat de obiectul muncii (frana la destrabalare) de vreme ce o sa vina noul val in curand cand Fed-ul o sa inceapa sa scada dobanzile si prin urmare, Romania oricum trebuie sa recupereze la capitolul raport datorie/PIB fiind prea mic in comparatie cu alte tari din UE.

16 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.