Puterea demografiei si viitorul SUA

Daca portavioanele sunt atat de obsolete – cum comenteaza trolii rusnaci pe Zerohedge – de ce se mai chinuie chinezii sa le construiasca (cu mai mult sau mai putin succes)?

In razboiul tarifar SUA-China nu poate exista decat un singur castigator: SUA. Ce pot face chinezii? Sa mareasca si mai mult tarifele la bunurile americane? Dar deficitul comercial in raportul cu SUA este 1:4 doar acest an si mult mai mare in anii precedenti. In al doilea rand, mergand la extrema, mare parte din investitiile chinezilor sunt in bondurile americane, deci ei sunt ombilical legati pe termen mediu-lung de SUA.

Speranta chinezilor este ca pot sa loveasca cat mai punctual acolo unde il doar pe Trump pentru a scapa de el si a spera intr-un viitor presedinte democrat, mai prost si mai slab ca Obama – care desi a inteles pericolul chinez, nu a facut decat vorbe (“pivotari“).

Atat de irelevanta este China – candidatul la o viitoare putere globala – incat este folosita de Trump ca manta pentru a lovi in Powel si a-l determina sa faca ce vrea Trump: stimulare cat cuprinde. Si Trump va obtine ceea ce doreste si stimularea va avea efect. Totul depinde insa de timing, daca va reusi sa faca asta in timp util sau roadele “stimularii” semanate de Trump le vor culege democratii.

Nimeni nu crede ca Trump spera intr-o revitorare a manufacturarii americane – si oricum la ce ar avea nevoie SUA de asa ceva? SUA nu are nevoie de productie deoarece poate tipari cati bani vrea si poate continua decenii bune de acum inainte sa finanteze programe sociale cat cuprinde, sa ofere credite cat mai ieftine populatiei, altfel spus sa mentina coeziunea sociala la un nivel de tensiune care poate fi administrat. Depinde insa si de politica si strategia politica a celui care este la putere.

Atat de solida este SUA si atat de intangibila suprematia americana incat politicienii isi permit sa isi aleaga “orientarea economica” sau altfel spus “viziunea de dezvoltare” – adica macaniturile de propaganda prin care se descurca fiecare in parte, dupa aluatul cu care este facut. In functie de aceste “viziuni” fac si desfac politicile economice, determina actiunile Fed-ului, focalizeaza atentia presei si a discursurilor din societate, produc si calmeaza valurile geopolitice etc. A facut-o Trump cu Koreea, China si “build the wall” asa cum a facut-o si Obama cu Siria, “Obama phone” si altele

Sa facem o simpla comparatie: Macaron in Franta macane si el cat cuprinde dar nu poate face nimic. A oferit cateva zeci de milioane Braziliei ca sa fie umilit crunt de presedintele unei foste coloni portugheze. A macanit si el ceva legat de Brexit ca sa fie umilit la Palatul Elysee de Boris Johnson care si-a facut poza cu piciorul pe masa. Ce putere are deci Franta si cum evolueaza CAC-ul in functie de declaratiile lui Macron? Nu exista nicio corelatie! In schimb, cum Trump lanseaza un tweet, toate bursele lumii zburda in sus si in jos. Acesta este un indicator al puterii si al capacitatii de a invarti lumea.

Investitorii de succes, mai ales cei pe termen lung, se uita atent la demografie si tin cont de studii sociologice (un termen conservator pentru analytics) legate de demografie. O scadere a populatiei in Romania corelata cu o rata a exilului foarte mare si luand in considerare o criza pe piata muncii, coroborata cu cresterea accelerata a procentului din PIB alocat platii pensiilor – dar si alti indicatori similari, pot da clar un semnal ca piata imobiliara in Romania se afla la un apogeu si ca nu poate fi ajutata decat de o relaxare semnificativa a conditiilor de creditare ca si a pretului creditarii, la care sa se adauge o crestere reala a salariilor.

Demografic SUA arata mult mai bine decat alte tari. Piramida demografica (exista grafice multe cu fiecare tara in parte) arata excelent pentru SUA, Mexic, India, Nigeria si dezastruos pentru China, Japonia, Romania, Italia, Franta, Rusia etc.

Se discuta din nou zilele aceastea despre “inlocuirea dolarului”. Chiar seful bancii nationale a Angliei (un canadian daca nu ma insel) a adus vorba de o criptomoneda care ar putea inlocui dolarul. Aberatii – nu exista alternativa la dolar. Nu doar ca nu exista piata de obligatiuni similara cu cea a bondurilor americane care sa poata inghite volume de miliarde de dolari zilnic si sa ofere lichiditate non-stop pentru orice suma, dar sunt nenumarati factori care intra in cauzele pentru care dolarul este si va ramane zeci de ani buni valuta forte la nivel global. Puterea economiei si a armatei SUA nu sunt deloc printre primele motive, desi faptul ca o armata straina nu a mai pus piciorul pe teritoriul SUA de peste un secol jumatate in urma cu siguranta prezinta o mare incredere pentru orice om intreg la minte care are multi bani si care doreste sa ii aiba si peste 30 de ani. In primul rand conteaza insa instrumentele si relatiile existente. Cu greu se va putea stabili de exemplu o noua moneda referinta pentru plata petrolului deoarece pana la stabilirea unui pret global, speculatorii care vor practica arbitrajul pot sa creasca pretul atat de mult incat sa descurajeze orice tentativa de “evadare”.

Nu doar ca nu exista instrumente suficiente de creditare, nu exista banci mari care sa ofere tot ce e nevoie pentru un comert international eficient, fara frecusuri, dar problema principala este ca nici macar nu exista candidat pentru inlocuirea dolarului. Euro este o gluma proasta: yield-urile la bondurile majoritatii tarilor cu economii cat de cat sustenabile din Europa sunt negative tocmai pentru ca lumea nu are incredere ca euro va supravietui nici macar 10 ani. Banca Elvetiei face cu greu fata peg-ului cu euro (adoptat voluntar pentru a nu afecta exporturile tarii) tocmai pentru ca investitorii au mai mare incredere in francul elvetian decat in euro. Cat despre yuan-ul chinezi , ce sa zicem? Cresterea masei monetare a chinezilor a depasit orice in istorie (raportat la PIB). Sistemul bancar chinez este un caritas la patrat cu nenumarate punte de vulnerabilitate in care o mica crapatura poate prabusi intreg sistemul. Este o minune ca nu s-a intamplat deja si explicatia minuni este “dictatura digitala a sistemului de credit social“.

Nu am apucat sa detaliez prea mult particularitatile demografice ale SUA si nici avantajele federalizarii care permit mici experimente locale sa fie imitate in caz de succes sau evitate in caz de esec, oferind un model statal extrem de stabil. Trendurile insa sunt si mai spectaculoase decat cifrele si statisticile actuale: majoritatea imigrantilor vor sa ajunga sa traiasca si sa munceasca in SUA. Copiii chinezilor bogati viseaza sa ajunga la studii in SUA si apoi sa munceasca in Silicon Valley. Toate acestea si multe alte argumente imi intaresc opinia ca SUA este si va ramane principala putere mondiala. Este doar o chestiune de timp pana China se va alinia si cu aceasta aliniere se va produce probabil un nou val de entuziasm care va misca mult-asteptata inflatie si va da sperante rezolvarii problemei nerezolvate inca a creditelor. Depinde insa si de cine va castiga alegerile prezidentiale pentru ca daca vor castiga democratii este posibil ca SUA de maine sa ajunga China de astazi …

9 comments

  • Pingback: Un Macron turbat face cotcodac! Cum va face un Putin turbat? – CHIAZNA.RO

  • Am gasit un comentariu cu care sunt de acord in proportie de 100%, si am sa il postez aici. Nu exita sa urmaresti si clipul Bloomberg de la final. Realitatile in China sunt cu totul altele decat ceea ce ne spun noua “expertii”:

    You have never been to China. You live in a 1970s version of China. China has full control over its economy. While the US borrows Trillions and wastes it on wars and warmongering, China has been expanding productive trade globally and not fired a bullet at anyone in over 60 years.

    All growth is based on credit expansion. But the difference is that China has no external debt. They have full control of their risk.

    GDP to Debt

    China 54%

    USA 110%

    Russia 19%

    You are talking propaganda to make yourself feel better. But you are not the largest economy by many metrics now. China Consumer now spends more than the US Consumer as of 2018. China Consumer growing at 9% a year.

    Trump is merely assuring your collapse. The global is unloading any and all dependence on US products. The Farmer is just the prodrome of things to come. The US is now out of the loop supplying any 5G components. Android is being targeted by every global phone maker in the world.

    You are a 12% Trader now with China and falling. That means 88% of China Trade has nothing to do with the USA. 40% of that US trade is Supply chain of US multinatioals sending goods back to the USA for assembly such as Cummins Engine heads. They will ultimately move all manufacturing to China.

    China has you by the short hairs. They are methodical and smart. Do you realized that China African Trade will increase 300% in three years. Africa will be a larger China trader than the USA in three years.

    All you sell is weapons that kill the consumers and their children.

    Want to see Real China.. look at this. You will be crapping in your Trump diaper.

    https://youtu.be/taZJblMAuko

    • “full control of their risk” nu e neaparat un lucru bun; Ceausescu avea control si mai bun pentru ca avea zero datorie externa si zero interna (partidul controla banca, deci moneda); nu stiu de ce imi pierd timpul dand explicatii banale, dar poate chiar si cei mai naivi admiratori ai Chinei isi vor aduce aminte peste cateva luni de acest articol; sunt mii si mii de chestii care dovedesc vulberabilitatea Chinei si dependenta ei de SUA; rezervele chineze, grosul lor este in bondurile americane (putin peste 1 trilion); investitiile lor (grosul) este in SUA/UE, in alte parti sunt bani pompati aiurea (vendor financing) in dorinta de diversificare; despre schimburile comerciale in monezile proprii intre Rusia si China se vorbeste din 2008; in fiecare an, se face un anunt bomba: “Rusia si China lanseaza acord de trade in care nu mai folosesc dolarul” sau “China cumpara petrol si nu mai plateste in dolar ci in yuan”; pe bune?!? uita-te la cifre. nimeni nu vrea yuan-ul, nici chinezii nu il folosesc in propriile statistici, partidul foloseste dolarul; despre ce vorbim?

  • Ne povesteste despre cheltuielile ambelor tari in aparare, insa uita sa specifice ca majoritatea sumelor pe care US le cheltuie, nu sunt in cercetare, ci in cheltuielile imense din Afghanistan si sutele de baze militare de pe glob. China cheltuie cea mai mare parte in cercetare insa, deci sa nu ne miram in cativa ani cand vor ajunge cu tehnologii militare surprinzatoare la fel ca rusii. Si personal nu cred ca acele rachete “portavion killers” sunt o poveste. Sa nu uitam ca 80% din armamanetul american este Made in China. Si ca cel mai tare avion F35 este de fapt un proiect rus, pe care rusii l-au vandut americanilor cu multi ani in urma, (https://nationalinterest.org/blog/buzz/russian-dna-how-f-35-was-partly-inspired-old-russian-fighter-54217). Apoi, nimeni nu povesteste despre alianta Rusia – China, care este REALA. Acum Trump a reintrodus Russia in G7, si incearca sa elimine sanctiunile, pe care oricum rusii nu dau doi bani, in urma sanctiunilor Europa este cea ranita. Pe scurt, US curteaza Rusia. Insa nu vad cine ar mai avea incredere sa semneze un tratat cu US, cand ei nu mai respecta nici o lege internationala, ce sa mai vorbim de respectarea tratatelor. Russia are enorme avantaje economice cu China, si nu va schimba asta pentru nimic in lume, mai ales ca orice cetatean de rand simte ostilitatea vestului impotriva tarii lor, tocmai de aceea Putin este atat de popular in Rusia. US a facut o groaza de erori in ultimii 20 de ani, ireparabile, cred eu, si tocmai de aici declinul actual, care nu se va opri, ci din contra. Razboiul tarifelor va rani ambele tari, insa un chinez de rand poate indura de zece ori mai mult decat un american, si tocmai de aceea eu as paria pe Est oricand. Apoi, militarizarea militiei in US si inceperea confiscarii armelor de la populatie, ne dovedeste ca guvernul se asteapta la mari miscari sociale. Stiu ei de ce. In general, clipul este realistic, cred eu, insa evita esentialul: Cum ar reactiona China in urma unei mari crize, si cum ar reactiona US. Apoi, cu toate comparatiile lor in aparare, uita sa specifice ca un razboi direct nu va avea loc niciodata. Este vorba doar de proxy wars si de intimidare. Iar aici americanii au tot pierdut de ani buni. Chinezul este muncitor, care in cel mai rau caz s-ar intoarce la plantat orez si self-sustaining. Americanul insa ar muri de foame. Am vazut in Thailanda familii intregi care nu muncesc, si care traiesc din ce produc: orez, porc, ardei iuti. Au o masina, sau in cel mai rau caz o motoreta cu un atas improvizat care poate “duce” pana la 5 persoane. Iar ei fac asta pentru ca nu sunt taxati. Nu platesc taxe pe proprietate, asigurari, etc, sau chiar daca exista sunt infime. La noi ar fi practic imposibil self-sustaining-ul, din pricina taxarii excesive. Ambele tari (China-US) sunt foarte dificil de comparat, din cauza multor deosebiri majore de cultura si de mentalitate, care insa in caz de criza fac diferenta. Merg in Thailanda de 2 ori pe an, si sunt socat de cat de mult ne sunt superiori. Am calatorit cu un autobuz cu scaune cu masaj, servit cu mancare ca pe avion, ecran cu multimedia ca pe avion. 5 hours trip, si nu era turistic, era un autobuz normal care face zilnic ruta Bangkok – Buriram. Am vazut utilaje speciale imense pentru construit autostrazi aeriene (mare parte din drum a fost facut pe astfel de autostrazi), asta pentru a nu deposeda proprietarii de propriile terenuri, le plateste doar o mica taxa pentru amplasarea pilonilor pe propriul teren. Am fost socat de patriotismul lor, de credinta (Buddha), insa si de respectul pe care il au pentru straini. Am vazut cum mananca crocodil, furnici (cu oua cu tot). Sunt indragostit de est. Indonezia este diferita, deoarece sunt musulmani, si in acelasi timp nu prea le plac strainii, insa la domeniul infrastuctura sunt similare. In China am vizitat doar HK (am avut o escala de opt ore, si am profitat ca astfel nu am nevoie de viza, si am vizitat orasul). Cel mai impresionant aeroport si oras pe care l-am vazut vreodata. (anul trecut, inainte de revolte :)). Nu poti sa nu te indragostesti de Asia, si nu poti sa nu iti doresti sa traiesti acolo. Oamenii, clima, paradisul tropical. Nu mai vizitez Europa pentru nimic in lume. Toate tarile sunt la fel… Poate si de aceea sunt putin subiectiv in comentariile mele. Insa oamenii de acolo sunt diferiti, sunt patrioti, si ar manca pamant daca este necesar si tot ar supravietui. Nu este valabil si pentru noi, care ne-am vinde si parintii pentru bani, ce sa mai vorbim de tara si patriotism. Si nu ma refer la romani, ci la vest in general.

  • Portavionul este util contra tarilor bananiere. Insa in cazul unui razboi intre superputeri, este obsolete. Caci superputerile au rachete care le vor scufunda in 15 minute. Apoi, poti bombarda o tara pana o transformi in ruine, insa fara “foot on the ground”, nu o vei avea niciodata. Iar daca doar pentru Afganistan (o tara mica), ei platesc in permanenta 20.000 de militari, iti imaginezi cat de mult costa o invazie…
    Insasi faptul ca o persoana atat de importanta a pus la indoiala dolarul trebuie sa te puna pe ganduri. Si nu exista “nu exista alte alternative”. Caci deja ele sunt puse in practica prin diverse tratate. Imagineaza-ti la absurd ca o mare catastrofa va distruge SUA. Crezi ca lumea va inceta sa mai faca comert, pentru ca dolarul nu mai exista? Se va reveni la vechiul standard, de mii de ani utilizat: aurul. Faptul ca americanii inca detin bursele si bancile centrale, asta ne sileste sa utilizam dolarul. Eu sunt mai practic, si privesc lucrurile asa cum sunt: in Asia nivelul de trai este din ce in ce mai bun, iar in vest acesta scade fara incetare de vreo 20 de ani. Nici un imperiu nu s-a prabusit dintr-o data, cel roman a avut nevoie de vreo 200 de ani de regres. Ultimul, cel britanic, deasemeni.
    “Atat de irelevanta este China – candidatul la o viitoare putere globala”. Nu este candidat, este deja o putere globala. Apoi, cum poti sa spui asa ceva, cand tot ce folosesti zilnic este fabricat in China? Orice, dar nu irelevanta. Imagineaza-ti ca maine China s-ar izola total. Nu i-ar lipsi NIMIC. Pe cand restul lumii, ar reusi sa construiasca fabricile din China atat de repede, pentru a acoperi lipsa de produse? A tuturor produselor? E adevarat, ei importa foarte multa materie prima, insa daca s-ar reduce doar la consumul intern, ar importa foarte putin, este totusi o tara foarte mare cu multe resurse, cum este si SUA deasemeni. Este greu sa prezici cine va castiga din aces razboi tarifar. Personal cred ca nimeni nu castiga, este doar un joc intre politicieni pentru a-si taxa propria populatie. Eu cred ca in culise ei se inteleg bine. Cu siguranta nu va fi razboi intre superputeri. Totul este un mare circ, pentru a distrage atentia de la problemele reale cu care se confrunta lumea astazi. Caci economia globala este la rascruce, iar aici includem toate tarile, caci suntem atat de dependenti unii de altii cum n-am fost niciodata in istorie. Zerohedge este bun. Iar troli rusnaci exista, cum exista si troli amerloci.
    P.S. Iti amintesti cand nebunul din coreea de nord a spus ca butonul de la nucleara e pe biroul sau? Asta insa e mai putin relevant decat raspunsul dat de nebunul si mai mare de la Washington: “Dar butonul meu e si mai mare”. Rusnac sau, troll sau nu, insa iti garantez ca Trump nu-i ajunge nici nici pana la glezne lui Putin. Citeste asta cu atentie: https://www.zerohedge.com/geopolitical/new-world-order-meltdown

    • rachetele care sa distruga portavioanele sunt un mit; exista in propaganda chinezeasca; documenteaza-te; China este o putere economica dar nu una militara / geopolitica; financiar China este un mare caritas; China are probleme cu majoritatea vecinilor: India, Taiwan, Japonia, Koreea de Sud; China nu are posibilitatea nici macar sa isi asigure securitatea datorita vulnerabilitatii cailor maritime si incapacitatii chinezilor de a-si asigura dominatia in propria mare – Marea chineza; China in sine este un mare urias care face acrobatie pe o franghie destul de subtire, fiind doar o chestiune de timp pana cand cade la pamant; daca nu cumva renunta la sistemul comunist si isi focuseaza cincinalele pe trecerea (macar treptata) la capitalism si democratie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.