Hristos este Lumina!

Hristos este lumina, oamenii sunt doar niste cioburi mai curate sau mai murdare, mai stralucitoare sau mai intunecate, dupa cum se osteneste fiecare sa se curete si sa se spele cu apa vie sau cu mocirla.

Tot uitandu-ma la televizor sa caut vreo stire despre Sfanta Lumina care in mod minunat s-a pogorat astazi la Ierusalim ca in fiecare an, am urmarit pe ici pe colo si am vazut emisiuni, promo-uri, stiri legate de Sarbatoarea Invierii Domnului. Si desi nu am dat de stirea cu pogorarea Sfintei Luminii, am urmarit cateva emisiuni si m-am bucurat sa vad ca la una era chiar un preot ortodox invitat. Insa ce m-a intristat este ca toate emisiunile contin mesaje si urari de genul: oamenii sunt lumina, sarbatoarea luminii, pace si intelegere, daruiesti si castigi etc. Nici o emisiune nu prea vorbeste despre Hristos si despre ce trebuie sa insemne Hristos in viata noastra, despre ce anume a insemnat Invierea lui Hristos in istoria omenirii si ce anume trebuie sa insemne si pentru societate, pentru Romania si pentru fiecare crestin in parte.

Din pacate aceasta este raportarea omului modern la Invierea Domnului, adica o deturnare de sensuri de la Invierea lui Hristos la ajutorarea aproapelui, de la Lumina lui Hristos la “oamenii sunt lumina”, de la “veniti sa bem bautura noua” la “sa ciocnim 1000 de oua”, mai pe scurt zis, de la Hristos la om sau pe alocuri chiar la iepuras.

Imi aduc aminte bine si ce insemna pentru mine Sarbatoarea Invierii pe cand eram pagan: filme tari la TV, mancaruri si bauturi bune, vizite la rude si prieteni, si rareori, o trecere fugara pe la biserica pentru a lua lumina sau urmarirea slujbei la TV.

Ma gandesc ce urare le pot face prietenilor mei care inca sunt in aceeasi stare in care eram si eu inainte de trezire. Ce cuvant sau ce urare as putea sa le transmit ca sa le dau macar o scanteie din adevarata lumina care o dobandesc eu ca si fiecare crestin in fiecare Sfanta Inviere. Cum sa le spun bucuria pe care o am eu, care desi nu fac mai nimic mai mult ca ei, si desi nu m-am lepadat mai deloc de omul cel vechi, totusi Hristos aprinde in inima mea o tainica si minunata lumina de fiecare Sfanta Inviere si toate ale mele se umplu de pace si bucurie nespusa. Dar oare cum as putea spune oricui astfel de simtiri, daca acela nu a avut niciodata o astfel de experienta.

Uneori ma gandesc sa tac si sar peste felicitari si urari, doar raspund si eu cu clasicul “Paste Fericit” sau “Sarbatori Fericite”. Dar il zic cam cu jumatate de gura, stiind ca ma mint si pe mine si pe ei. Tare mult ma simt stanjenit sa urez unui om care nu vine la biserica si care nu ii pasa de Hristos, orice urare, nu doar “Paste Fericit”. Ce poti ura unui om care se indreapta spre prapastie? Unii sunt de parere ca noi trebuie sa marturisim pe Hristos si sa zicem la toti, invariabil “Hristos a inviat!”. O, dar cum pot spune vicleanului taina Ta, Doamne? Oare nu asa am fagaduit in rugaciunea de inainte de impartasanie?

Insa vazand “promo”-ul de la PRO-TV de Pasti, in care ni se prezinta Invierea ca pe un film super tare, cu efecte speciale video si audio inaltatoare si foarte … umaniste, si care are ca slogan “Oamenii sunt lumina”, mi-a venit ideea ce sa le urez. Anul acesta le voi spune: “Hristos este Lumina!”.

Iubiti frati, oamenii nu sunt lumina, oamenii sunt “purtatori de Lumina” (Canonul Invierii). Oricat de bine am face noi oamenilor, oricate donatii am face, oricat ne-am gandi la ei si am plange, oricat ne-am impaca cu toti si ne-am face frati cu toti dusmanii nostri, daca Hristos nu este lumina noastra si daca noi nu ne curatam simtirile ca sa Il vedem stralucind, in zadar sunt toate si toata viata noastra si toata sarbatorirea noastra nu sunt decat o mare si amagitoare desertaciune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *