Isarescu mareste cursul

Sunt uimit ca de fiecare data de ignoranta reporterilor care nici pana acum nu au inteles cum functioneaza cursul valutar in Romania.

Pe scurt, cursul valutar in Romania este stabilit de BNR, adica de guvernator. Da, poate e un consiliu, poate au ceva comisii si comitete, dar decizia o ia Mugur. Exista oare vreo posibilitate ca Mugurel sa fie contrazis in BNR? NU! In care institutie in care acelas sef taie si spanzura de atat de mult timp incat Ceausescu a avut o dictatura mai scurta decat el, poate fi seful contrazis? Cred deci ca este clar pentru toti ca Romania este considerata o tara de 2 bani, o colonie economica si o zona de “vama” sau “frontiera”, o pepiniera de capsunari dar si de ingineri si prin urmare, este permis ca desi mandatul guvernatorilor celor mai mari banci centrale din lume sa fie limitat la 4-5 ani, Mugurel sa poata domni pe viata. Puterea lui Mugurel este atat de mare incat nici macar Dragnea nu l-a putut da la o parte. Taine peste puterea noastra de intelegere si centre de putere obscure, altele decat partidele politice contribuie la aceasta situatie.

De ce zic ca Mugurel determina cursul? Pai rezerva BNR-ului este ca o mitraliera iar cresterea cursului este ca hiena care se apropie de gard. Daca te afli in situatia sa fii inconjurat de hiene si sa ai o mitraliera, tu decizi cand tragi si cat de puternice sunt rafalele. Cand tragi, evident hienele fug, cand nu tragi hienele se apropie si dau tarcoale. Rafalele poate nu te tin la nesfarsit si ai munitie limitata care poate fi mare sau mica. Poate ca daca tragi bine de tot, omori toate hienele. Dar poti sa si tragi cu toate glonturile si doar sa faci mult zgomot, nereusind sa gonesti hienele. Este o dilema cum e mai bine si cel care trage cu mitraliera pur si simplu face cum il duce capul.

Rezerva BNR este mai mult decat suficienta sa tina cursul in 4.5. Insa presiunile asupra cursului sunt reale: deficitul balantei externe – cum spunea si Mugurel – este adevarul care ne arata cum stam: ca tara, suntem niste creditaci, mancam mai mult decat producem, traim pe card. Balanta negativa la cote record, deficitul imens peste target, inflatia cauzata de maririle oportuniste si fara baza ale salariilor si pensiilor sunt toti factori care se vor regasi in curs. Dar se pot regasi si in dobanda. Daca Mugurel marea dobanda la ultima sedinta, nu aveam problemele cu cursul de acum (cine le are). Dar cum Mugurel taie si spanzura, el decide ce e mai bine: dobanzile sau cursul, acum sau peste 6 luni.

Nu stiu de ce Mugurel s-a decis acum sa lase cursul sa creasca. Poate ca asa s-a inteles cu Orban la ultima intalnire desi ma indoiesc ca Orban are habar de chestiunile astea legate de curs si cu atat mai putin Orban are ceva de zis in fata lui Mugurel. Simplul fapt ca Orban s-a dus la Mugurel si nu invers ne spune cine e nasul. Catu insa se pricepe si am mare incredere in el ca va face treaba buna, dar Orban pare la fel de necunoscator ca Veorica in chestiunile economice. Imi place insa ca Orban asculta si asimileaza ideile, ceea ce ne da sperante.

Situatia in China si SUA e nasoala iar economiile emergente, printre care si noi (chiar semi-emergenti sau aspiranti la emergenti) vor fi marii beneficiari ai fluxurilor de bani care vor cauta randamente mai mari (chiar infime) goniti fiind de politicile monetare de represiune financiara din vest. Din pacate, ca de fiecare data, noi nu suntem constienti de oportunitati si nici nu le fructificam. Chiar perioada pe care am trecut-o, a fost una linistita din punctul de vedere al dobanzilor si Romania avea sansa sa se dezvolte imens daca nu aveam niste hoti la conducere si investeam in loc sa marim pensii si salarii cu scop electoral.

Mugurel se joaca alba-neagra si incearca sa amane la maxim cresterea dobanzilor care ar ajuta si racirea creditarii asupra careia a tot tras semnale de alarme. Insa doar cu bau-bau-ul cu poate Mugurel sa calmeze situatia? Cu bau-bau-ul nu face decat sa macane cum a facut si inainte de 2008 cand a permis destrabalarea creditelor. Destrabalarea dincolo de cat ne tine cureaua este in prezent mult mai mare si in cazul unui crash similar cu 2008, criza va fi mult mai adanca. Insa riscul unui crash este mic deoarece acum politicienii au descoperit arma nucleara a bugetelor nelimitate: imprimanta de bani. Prin santajarea indirecta a guvernatorilor bancilor centrale, politicienii se hazardeaza peste tot in lume in cheltuieli nelimitate si alocarea de sume cat mai mari in acele directii cu impact electoral. Trump tocmai tatoneaza acum cu ideea sa dea bani pur si simplu agricultorilor din SUA. Pe scurt: socialism.

Exista inevitabil voci care trag semnale de alarma, cum ca socialismul nu functioneaza. La nivelul statelor insa sunt mari puteri care au acumulat capital imens in perioada capitalista. Prin urmare, nu se stie cat aceste avantaje cumulate in perioada capitalista pot tine pe picioare o trecere treptata. De asemnea, nu se stie daca nu cumva avansul tehnologic si productivitatea sa permita in sfarsit in viitor ca noi oamenii de rand sa stam acasa si sa jucam jocuri pe calculator sau sa ne uitam la filme in timp ce robotii o sa munceasca pentru noi. Dar, stai! Parca astfel de promisiuni au mai fost si in trecut …

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.