Ieşim din criză, intrăm în comă

Este uimitor cum asa cum am vorbit ani de zile despre intrarea in criza, daca suntem sau nu suntem in criza, deja topicul anului pare iesirea din criza: cand iesim, cand simtim, cu cat crestem etc. Zi si noapte, numai despre asta vorbeste toata lumea, mai ales lumea care se uita la televizor la tolcsouri.

Tonul l-au dat guvernantii, pentru ca tactica “minte, minte, minte, ca ceva se prinde” chiar functioneaza, mai ales la creierele spalate ale cartofilor de canapea care stau cu berea la televizor si asteapta sa le dea Boc ajutoare. Vin alegerile si asa cum si propaganda comunista stia, si propaganda neocomunista postrevolutionara nu poate ignora astfel de “unelte” propagandistice eficiente. Astfel, puterea actuala isi arunca in fata toti acolitii ca sa strige cu gura cat mai mare ca iesim din criza si ca sa enumere “argumentele” pentru aceasta halucinatorie fantasmagorie.

M-am tot gandit sa incerc sa fac o lista cu cateva aspecte ale economiei actuale globale care ar trebui sa il faca pe Boc sa ii tremure chilotii pentru ca e posibil ca mamaliga sa explodeze inainte sa dea el bir cu fugitul si sa declare ca a lasat Romania iesita din criza si exporturile la recorduri istorice cum trancanea Andreea Vass – consiliera lui Boc – la TVR.

Dar pentru ca aspectele sunt prea evidente, cum ar fi razboiul, inflatia si criza energetica, iata doar cateva stiri pe scurt. Sa incepem cu prietenii nostri de la FMI:

Fondul Monetar Internaţional a evaluat drept „semnificative” riscurile ca România să aibă dificultăţi în rambursarea împrumutului contractat, printre acestea numărându-se tensiunile politice interne şi turbulenţele de la periferia zonei euro. […] Exporturile româneşti ar putea fi afectate de o eventuală revenire sub aşteptări a economiei vest-europene iar fluxurile de capital către România ar putea fi perturbate de problemele din zona euro, se arată în raportul de ţară publicat de FMI. În astfel de circumstanţe, există riscul ca băncile străine să fie puse în imposibilitatea de a-şi menţine expunerea în România, în ciuda angajamentului lor de a face acest lucru.(Sursa: money.ro).

Asadar, degeaba cresc exporturile – de altfel singurul lucru bun care se intampla in Romania – pentru ca oricum restul economiei e la pamant, iar cresterea asta este pur si simplu o mica fasaitura care nu stim cat va dura.

Daniel Daianu: “Contextul international, socurile externe ar face ca economia romaneasca sa alunece din nou in zona negativa. Pentru a interpreta riscul unui asemenea scenariu, trebuie sa ne gandim care va fi scenariul economiei romanesti: consumul in continuare va fi redus, nu vom avea o dinamica a consumului care sa antreneze economia si este firesc.
Consumul va ramane reprimat. Poate in ultima parte a anului sa se intample ceva, insa nu prea are din ce”, a mentionat Daianu. (Sursa: Bloombiz)

Socurile externe de care vorbeste Dl. Daianu deja s-au produs, insa efectul lor in economia romaneasca inca nu s-a simtit, asa cum si taifunul a venit mai tarziu putin dupa cutremur. Explozia pretului petrolului si a produselor agro-alimentare nu se va resimti in Romania pana in vara acesta. Ori la noi deja s-au anuntat mariri de preturi la energie si gaze care nu au legatura cu actualele cresteri, sunt doar efecte ale maririlor de TVA si de accize de anul trecut.

Cotaţia petrolului brut a urcat vineri, pe piaţa americană, până la nivelul maxim al ultimelor 30 de luni, ca urmare a sporirii peste aşteptări a numărului locurilor de muncă în SUA, în luna martie, ceea ce ar putea impulsiona cererea de pe piaţa de profil. (Sursa: Bursa)

Deja stirile despre cresterea pretului petrolului si a produselor agro-alimentare s-au cam banalizat, apar periodic la cateva zile sau saptamani. Ceea ce putini realizeaza e ca de fiecare data noi recorduri sunt atinse, preturile sar de la o stire la alta, precum o caprioara care suie un deal.

Revenind la tema acestui articol, as dori doar sa imi manifest greata de propaganda murdara cu care se inteletnicesc alesii nostri in loc sa se chinuie sa gaseasca solutii reale la probleme si sa renunte o data pentru totdeauna la ideea tembela ca daca presari optimism, lumea va incepe sa consume, sa cumpere case si pamanturi si astfel vom iesi din criza. Epoca asta e trecut dar capetele patrate de pe la noi nu inteleg. E vremea pentru masuri curajoase si accentuate, nu doar mentalitatile trebuie schimbate ci si ritmul in care ne miscam si tot ce am invatat pana acum. Soros striga in gura mare ca economia nu va mai fi ce a mai fost. Din pacate Boc si agaricii de pe langa el nu aud nimic pentru ca ei sunt ocupati cu propaganda si cu politichia de doi lei.

Tariceanu a ramas faimos in istorie pentru ca striga repetat ca economia duduie intr-o vreme in care bancile din america erau in pragul falimentului. De 2-3 ani insa Boc ne tot anunta ca iesim din criza inconstient ca daca Tariceanu s-a facut de ras o data, el se face o data pe luna. Dar Boc oricum pare carne de tun, este politicianul ideal, un hopa-mitica neclintit de orice motiune, imun la critica, ignorant la orice problema, perseverent in datul cu papagalul si mimatul reformelor. Lui Obama dupa primul an de presedentie i-a albit parul, Boc are acelasi zambet idiot dintotdeauna.

Romania este o nava in scufundare, capitanul e beat iar secundul e drogat. Aghiotantii joaca poker iar pasagerii stau ca prostii si se uita la ei crezand ca mica gaura din cala a fost astupata si acum nava merge mai departe.

S.O.S.

5 comments

  • Observ ca lumea refuza sa accepte sau pur si simplu nu constientizeaza realitatea in care traim.Exista un mecanism foarte simplu : pe planeta Pamant exista o forta majora formata dintr-un grup de oameni exgerat de puternici si exagerat de bogati care vor si mai mult : CONTROL TOTAL ! Ca sa obtii controlul este foarte usor,generezi o criza mondiala si aduci toate tarile in situatia de a apela la ajutorul tau financiar.Daca sunt tari mai incapatanate (nu stiu daca e o legatura,dar la inceput Basescu a declarat ca nu avem nevoie de imprumuturi,ca dupa o perioada relativ scurta sa se schimbe radical,pentru care toata lumea i-a sarit in cap),nu e nicio problema,se gasesc suficiente parghii sa obtii tot ce doresti.Fratilor,traim vremuri grele,cu schimbari majore, iar noi nici macar nu ne dam seama,suntem prea ocupati cu divortul Oanei Zavoranu, sau cu cel al Monicai Columbeanu sau cu cine stie ce alt subiect “monden” care imi face pur si simplu greata !
    Concluzia mea,este ca noi nu vom iesi niciodata din criza in care suntem de vreo 22 de ani.Si asta nu neaparat din cauza faptului ca nu ne-am ales presedintele sau premierul potrivit, pentru ca pe oricine am alege,rezultatul ar fi acelasi din simplul motiv ca puterile lor sunt limitate, alti oameni de fapt controleaza destinele acestei tari si nu o fac si nici nu o vor face vreodata in favoarea noastra.
    Ar fi mai multe de spus,dar timpul nu-mi permite,deci vreau sa subliniez ca ce am scris aici sunt doar opiniile mele, un simplu observator…

  • S-ar putea sa le simplific, nu stiu. In blogosfera ortodoxa sunt atatea pareri despre aceleasi subiecte cati oameni (crestini) exista. Uneori simplul curaj de ati exprima o parere pe care o si argumentezi, trezeste reactii violente si acuzatoare la care ramai „intezis”, sau exista subiecte despre care pur si simplu nu se vrea sa se vorbeasca , pentru ca deranjaza foarte mult, subiecte despre care insa se va vorbi la Judecata lui Dumnezeu. Acolo nu se va putea eschiva nimeni. Nu este cazul dumneavoastra. De aceea pe acest blog mai spun cate o parere, care nu e stearsa sau criticata cu virulenta.
    Revenind la FMI, pentru mine reprezinta un factor de stres din cauza implicatiilor nefaste pe care le are in viata economica, sociala, si pe alte planuri pe care poate nici nu le banuim. Nu putem ignora acest impact negativ. Ne afecteaza pe toti. Este oare FMI de vina? „Portile” FMI-ului le-au deschis politicienii nostri de toate „culorile”, votati de noi ,si care au gestionat atat de prost tara si au distrus economia, incat imprumuturile au devenit unica „salvare” din marasmul in care s-a ajuns. Traim cu totii la minima rezistenta. De ce politicienii nostri ar face exceptie? Sunt doar ai nostri, dintre noi!  Am fost testati cu „asistenta” FMI de nenumarate ori in ultimii ani. Am „trecut” toate testele, nu-i asa? Cel mai groaznic si mai relevant (de pana acum) a fost cel al inchiderii spitalelor. Ce au avut de spus autoritatile locale, sponsorii care faceau sa supravietuiasca anumite spitale, directorii de spitale, doctorii insisi? Se pare ca nu au putut face nimic. Vi se pare normal? A fost macel! Pur si simplu si-au batut joc de viata oamenilor, care se vede ca nu reprezinta nimic pentru ei. Eu daca asi fi fost un simplu doctor, sau un director de spital, NU ASI FI EVACUAT SPITALUL. Ar fi trebuit sa ma dea afara cu forta.
    Si ca sa completez „povestea”, a fost odata o tara fara partide, in care politica de aparare a tarii, a neamului si a credintei stramosesti o faceau conducatorii credinciosi, care construiau biserici si aveau duhovnici, o tara fara banci si fara credite, in care oamenii se multumeau cu ce aveau, si aveau destule pentru Dumnezeu fusese darnic cu ei.

  • Sa ne imaginam cum ar fi o lume fara FMI? Pai ar fi o lume in care din punct de vedere economic Romania ar fi granarul Europei, asa cum era in prima parte a secolului trecut. O lume in care o familie cu multi copii isi putea construi o casa decenta si putea sa aiba hrana suficienta indiferent de numarul membrilor ei, numai dintr-un singur venit. O lume in care nu exista lux, ci lucruri necesare. O lume care era construita dupa randuiala, si nu din revolutii. O lume in care exita frica de Dumnezeu, cumpatare si rusine, si nu tupeu la nelegiuiri, lacomie si nerusinare. Totul ar fi fost asezat, tihnit, si nu ar fi existat nici stres, nici reforme, si nici progres. O lume in care omul se invecina cu vesnicia. Se pregatea pentru ea. Cu rabdare. Cu liniste. Cu nadejde. O lume in care si cel care gresea, era luat de valul majoritatii dreptcredincioase spre mantuire. O lume patriarhala, nu moderna, nu tehnicizata. O lume civilizata de credinta in Dumnezeu, in care cel de langa tine (aproapele- ce frumos suna!), ar fi contat, at fi fost un prieten, un sprijin in calea duce din nou la Dumnezeu. Acasa. Si am incalecat pe-o sa, si v-am spus povestea asa.

    • cu ce ne impiedica FMI sa fim linistiti, rabdatori si sa ne invecinam cu vesnicia? nu cumva simplificati lucrurile?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.