Panica in Oltenia

Protest la Bechet, după ce s-a anunțat că persoanele care vin din Italia la Craiova vor fi duse în campusul școlar

sursa

Spectacolul incepe mai devreme decat ma asteptam. Lucruri care ni se pareau socante ieri se intampla astazi, ca sa citesc un clasic in viata de la Antena 3. Lucrurile socante sunt pentru cei care nu citesc chiazna.ro, matematica nu inseala – am explicat in articolele anterioare, de aceea sansele ca virusul sa nu se raspandeasca rapid global sunt infime.

As dori sa aduc unele clarificari legate de panicarea concetatenilor mei din Oltenia. Este in zadar! Protestele nu va vor face decat sa va expuna si mai mult la virus. Oricine dintre noi poate sa aiba deja virusul. Chiar daca protestam ca vin capsunarii in carantina la noi, nu ne ajuta cu nimic daca o sa ii duca la 200 km pentru ca virusul oricum va ajunge si la noi.

Acceptarea faptului ca probabil vom lua si noi virusul si ca probabil 2% dintre noi vor muri este primul pas in stabilizarea situatiei. Evident, cei din sistemul medical, cei din administratie, politie etc, o sa aiba ceva de munca anii astia. Uitati-va la China unde a trecut doar 2 luni si nu stim incotro o sa evolueze situatia.

Mai departe, se pune problema impactului economic cu urmatoarele etape:

  1. monkey see, monkey do – cum zicea un ministru singaporez – comportamentul de turma va goli initial hypermarketurile si farmaciile; va exista clar o problema majora cu aprovizionarea / distributia de marfuri; asta in perioada initiala, de carantina;
  2. criza economica – daca maine virusul ar disparea instant, raul economic pe acest an deja s-a facut si nici nu poate fi vorba de recuperare; caderea economica poate sa se propage in criza financiara dar asta nu ar fi problema decat pentru cei cu credite; principala criza in economie o sa fie distruptia lanturilor de productie / comert, scaderea cererilor de produse, cheltuielile crescute ale bugetelor care vor creste si mai mult deficitele bugetare deja mari
  3. disolutia societatii – haos total, SHTF – putin probabil deocamdata, poate intr-un an doi;

Este evident ca 1, 2 si 3 sunt mult mai periculoase decat cateva sute de suspecti cazati la 1km de noi. De aceea, dragi olteni, nil disperandum!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.