Transmitere comunitara avem deja

Transmiterea in interiorul comunitatii (nu stiu termenul precis in romana, in engleza ii zic community spread) este etapa a doua dupa transmiterea de la caz la caz. Pentru a depista insa transmiterea in interiorul comunitati trebuie sa faci teste la toti care vin la spital cu simptome de gripa. Ceea ce noi nu facem acum

Facem deci aceste anchete care nu sunt decat frectie pe un picior de lemn pentru ca oricum infectatii posibili nu sunt luati in carantina ci tinuti “in izolatie la domiciliu”, adica lasati de izbeliste.

Vedem cum cazul #7 este rezultatul ineficientei izolarii la domiciliu: infectatul venit din Italia care a calatorit in acelasi avion cu italianul, a dat la nepot care apoi a dat la fata asta. Totul pentru ca infectatii nu au fost carantinati. Nu stim la cati au mai dat “acasa in izolatie” ca vedem ca fiecare trateaza cu laxitate gravitatea, ceea ce e normal pentru niste redusi. Baiatul (cazul #6 / sau #5, ca au fost in aceeasi zi si nu stiu orele) declara pe o filmare ca el nu crede ca are Coronavirus ca “are doar rosu in gat”. De unde sa stie baiatul asta cu ce se mananca coronavirusul si ce pericol mare pune la adresa sanatatii publice? E si normal ca l-a durut undeva si s-a dus la scoala!

Data fiind situatia dar si numarul imens de romani care se intorc din Italia de frica, parerea mea este ca vom deveni #2 la cazuri dupa Italia in curand. Nu am date si nu cred nici ca presa poate sa urmareasca cu atentie, dar sunt sigur ca strazile sunt pline cu romani care se intorc dupa ce vad ce se intampla in Italia, unde presedintele a fost nevoit sa tina un discurs de incurajare a populatiei in lupta cu Coronavirusul.

Doar ieri Italia a anuntat un numar record de noi morti (41 intr-o zi!) si a reluat locul #3 la totalul de cazuri pe care il “pierduse” in fata Iranului. Puternic din spate vine Germania dar si Franta, Spania, Elvetia, Marea Britanie, Suedia etc. Toate tarile europene au cazuri din ce in ce mai mult dar acolo se testeaza si mai mult. La noi se testeaza in principal pilele sefilor de la DSP sau ale primarilor sau parlamentarii. Nu cred ca au curaj autoritatile sa inceapa, macar 10% din teste, sa le faca pe bolnavii veniti cu simtpome de gripa la spital care sunt – evident pentru aceasta perioada – suspecti de coronavirus.

O tentativa similara de matrasire a cifrelor a facut-o China care pana in ziua in care au avut acel spike la cazuri, ignora puseul de pneumonii si nu numara decat cazurile testate. Ori, nu e stiintific corect ca sa scazi macar din numarul total, cate ai avut anul trecut si ce ramane sa consider a fi coronavirus, ca doar esti in toiul epidemiei. Asa e la noi, spitalele sunt pline de cazuri de gripa si ai nostri considera ca e doar “iarna asta aiurea” de vina, nu cumva sa se faca teste si sa se panicheze oamenii.

Frica de panicarea oamenilor au avut-o si tovarasii chinezi si de aceea au tot amanat luarea masurilor necesare pana cand nu s-a mai putut. Intre timp nu au avut nici macar curajul sa faca publica situatia si desi stiau, au tacut malc. Ai nostri insa nu tac malc ca sa nu panicheze populatia, ci tac malc pentru ca nu stiu cum sa fie pro-activi si nu realizeaza adevarata scala a acestei pandemii.

Cred ca in planul initial, se prevazuse ca cei in contact cu bolnavii sa fie carantinati. Va amintiti episodul cu prefectul de Dolj care a anuntat ca cei care vor veni din Italia cu avionul cu care plecase italianul infectat, o sa fie carantinati? O scurta perioada a fost si un fake news la digi24 conform caruia “cetatenii din Bechet protesteaza ca la ei o sa fie adusi carantinatii”. Noaptea cand s-a intors avionul, s-a renuntat la carantina si s-a bagat acel “formular” total inutil in care oameniie rau intrebati daca au intrat in contact cu bolnavi de coronavirus. Va dati seama cat de mult stia despre coronavirus ala de a compus formularul … Deci s-a facut fallback la planul initial si s-a mers pe izolarea la domiciliu. Nu stiu cine a fost cu idea, dar a fost cea mai proasta idee din lupta cu virusul si cea care ne va costa imens. Erau de 1000 de ori mai preferabile cateva scandaluri si mitinguri locale de protest dar cei aflati in contact cu italianul trebuiau izolati pentru a evita raspandirea si procedurile trebuiau respectate. De altfel, faptul ca initial era prevazuta caranitarea celor intrati in contact, denota cu se face si cum trebuie sa se faca. Vazand insa reactia presei (ca oamenii nu cred ca ar avea curajul sa miste in fata politiei sau a armatei), autoritatile au dat inapoi in speranta ca “vine vara” si goneste virusul.

Vara nu a venit inca, dar vara e si in Australia si virusul nu e deloc speriat. Speriati sunt oamenii care se ingramadesc sa isi faca rezerve, deci iata ca vara nu ajuta cum spera unii pe la noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.