Are sens hoardingul de mancare?

La poker e o vorba: daca nu stii cine o sa piarda mana, tu esti “fraierul”. Deci daca iti pui intrebarea asta si nu ai mancare in casa pentru 2 saptamani TOT TIMPUL, indiferent de virus sau nu, esti … cum vrei tu sa zici.

Acum, sa luam la purecat chestiunea mancarii. In primul rand, ma refer doar la mancare dar aici s-ar include si altele printre care si cautata – zilele astea – hartie igienica. Personal, e un mister pentru mine de ce oamenii cumpara atat de multa hartie igienica, CHIAR DACA FAC HOARDING. Inteleg sa faci hoarding cu conserve, cu borcane, cu chestii care tin mult timp dar cu hartie igienica care sa fie sensul? Daca sa zicem ca se baga carantina ca in Wuhan (sau Italia – acum se pare ca toata Italia e deja in carantina), ce o sa faci cu hartia igienica? Daca ai apa la robinet, e ok. Daca nu, ce faci cu ea?! E posibil ca oamenii sa se gandeasca ca vor folosi hartia igienica pentru a manipula diverse obiecte (cum ar fi apasatul butoanelor in lift) dar sa fim seriosi: pana la butonul din lift sunt o mie de locuri de unde poti lua virusul. Evident, in cazul hartiei igienica este efectul de turma. In Romania mai avem probabil 2-3 zile pana la propagarea acestui efect pe capitolul HARTIE IGIENICA.

Sa ne intoarcem insa la mancare. Chiar daca se baga carantina, autoritatile o sa trebuiasca sa lase o portita deschisa pentru alimentarea cu mancare. Altfel, cand ajunge foamea pe oameni, se va lasa rau cu navalirea mall-ului si a magazinelor de hoardele de carantinati infometati. Autoritatile trebuie sa ia in considerare ca nu toti s-au pregatit pentru carantina, prin urmare oamenii au nevoie de aprovizionare, prin urmare va exista o modalitate ca sa putem merge la magazin si sa facem cumparaturi. In China de exemplu, initial, se permitea ca o persoana dintr-un apartament sa mearga la cumparaturi pe zi si fiecare sa aiba dreptul la o iesire pe saptamana. Bineinteles, cum tineau ei evidenta asta, nu ma intrebati. Asa ceva nu se va putea implementa in Italia. Dupa aceasta etapa, deoarece nu a functionat s-a trecut la urmatorul nivel de carantina: fiecare facea o lista cu ce are nevoie si zilnic la scara blocului venea cineva si aducea comanda. De asemenea, o operatiune extraordinara si imposibil de implementat in alta parte.

Intorcandu-ne la mancare, stim ca UE subventioneaza agricultura. Asta deoarece UE are productie mult mai multa decat consuma si pentru ca fermierii sa poata supravietui ofertei de produse din alte zone ale lumii unde produsele agricole sunt mult mai ieftine ca la noi, UE da bani fermierilor. Iata ca acum se va dovedi eficienta acestei strategi deoarece vom avea ce sa mancam chiar daca chinezii sau turcii nu o sa mai doreasca sa ne dea produsele lor.

Productia mondiala de mancare este cu mult peste cerere. Chiar si criza financiara si tensiunile de pe burse nu pot afecta prea mult productia. Ba din contra, daca pretul petrolului scade, ne putem astepta si la scaderea costurilor de productie al produselor agricole si al alimentelor. Este adevarat ca data fiind carantina, e posibil ca productia pe alocuri sa aiba de suferit. Dar astea sunt frecusuri de moment. Cert este ca problema va fi nu oferta de produse si consumul care va scadea (din motive de … pandemie).

Exista totusi motive intemeiate de ce hoardingul este util. Evident, pentru cei care au apucat deja sa il faca caci acum e prea tarziu. Primul motiv este evitarea expunerii la zone aglomerate. Pentru multi romani, shoppingul ajunsese ca activitate recreativa. Big mistake! Chiar daca nu s-a introdus carantina, dupa cum am tot spus pe acest blog, virusul are deja transmitere comunitara in Romania si riscam foarte mult. Din datele mele, deocamdata traficul in hypermarket-uri a scazut cam cu 10-20% ceea ce mi se pare infim. Lucrurile se vor schimba in 2-3 zile.

Un al doilea motiv este protectia in cazul intrarii intr-o carantina prost administrata. Nu este deloc putin probabil ca sa se introduca o carantina in care statul sa isi asume problema aprovizionarii (desi ar fi idioti sa ia in calcul asemenea solutii). Caz in care Dorel de la salubritate o sa fie responsabil sa aduca paine pentru blocul G4 sc2, de pe strada Golesti. Dorel evident ca va mai sifona din paini si poate conservele de fasole de la ISU o sa se mai piarda pe drum. Dorel insa semneaza ca le-a transportat si tu te trezesti ca nu ai de mancare …

In final doresc sa fericesc pe cei care au resurse proprii de alimentatie (cartofi, gaini, ceapa etc). Acestia sunt o parte dintre tarani. Ei vor supravietui si acestei crize ca si altora fara probleme. Sa vedem insa ce se va intampla si pe la tara cand o sa se intoarca capsunarii care probabil o sa fie obligati sa ajunga inapoi in tara pe jos, traversand clandestin frontierele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.