[CORONAVIRUS] Balanel spune lucruri traznite

Imi pare rau ca nu am inregistrat interviul lui Balanel la Digi24 pentru a avea la mana si exemplificarea, dar cu siguranta, pe masura ce ne apropiem de Pasti, vor mai fi iesiri similare.

Intrebat despre Pasti, Balanel a raspuns ca credinciosi se pot impartasi de cuvantul Sfintei Scripturi si de la televizor, urmarind la televizor (Trinitas) slujbele. In plus, ne-a indemnat el ca cica sa iesim pe balcon sa strigam Hristos a inviat! Nu stiu de unde a venit ideea asta, dar va imaginati cata hula si cate incidente stupide vor produce o asemenea “manifestare a credintei?”

Unde dai, si unde crapa! A face paralela intre Impartasirea cu Trupul si Sangele Mantuitorului si in aceeasi fraza a folosi “alternativa” la impartasirea cu cuvantul (orice cuvant ar fi el) nu este altceva decat pur protestantism. Si Balanel a facut-o singur, fara sa il stranga nimeni cu usa. A vrut probabil sa fie poetic sau interesant, altfel, nu stiu de ce a dat-o in bara din punct de vedere teologic atat de rau. Nu i-a cerut nimeni sa spuna poezii, captele macanitoare de la TV au aruncat un mac si el a raspus cu o voma.

Nu poti sa sugerezi ca alternativa la Impartasirea cu Trupul si Sangele Mantuitorului cu “impartasirea” cu cuvantul sfintei scripturi sau cu cuvintele auzite la TV la slujbe, cuvintele sfintelor cantari sau altele. Nu doar ca nu poti sa sugerezi, nu poti sa nu combati daca auzi pe cineva ca face asta si sa spui: erezie. Repet, tot ce trebuia Balanel sa spuna este ca crestinii fac ascultare de stat la fel ca ceilalti romani si se vor considera oprimati atunci cand se va da drumul la restaurante si alte magazine dar nu se va da drumul la biserici.

Ca o mica paranteza, ma mir si eu: cum de magazinele de bricolaj sunt inca deschise?!? Sunt sute de masini zilnic la parcarea Dedeman din Craiova, pentru ca prin mecanisme ciudate (nu pentru mine), acest lant a ramas inca deschis, desi altele (cum ar fi Leroy Martin) au inchis. Bisericile sunt inchise, dar Dedeman e de “interes national” ca cumpara lumea panselute acum ca stai acasa si au timp sa planteze.

Balanel nu e cunoscut pentru o stare de prezenta prea remarcabila si deseori are alunecarea aceasta spre poezie, incercand cu orice pret sa evite mai subtila forma de conflict si opozitie cu presa in dorinta obsedanta de acceptare sau macar de evitare a unei ostracizari. Toate acestea denota un om slab, fara caracter, fara putere, fara vointa proprie. Ales dupa chipul si asemanarea stapanului … dar ce sa facem. Astia suntem, asa stapani avem.

Si al doilea lucru traznit spus de Balanel este de fapt un adevar spus cu intarziere de cativa ani care demonteaza un nou obicei transplantat pe duhul bisericii ortodoxe recent, cu rol de consolidare a autoritatii. Bunaoara Sfanta Lumina “adusa de la Ierusalim” ca si cum aia ar fi mai sfanta decat cea aprinsa la candele in biserici mii de ani inaintea noastra. Pana mai ieri, cand nu aveam a face cu virusul si probabil si de la anul cand nu o sa mai avem virusul, capii BOR pentru a-si intari autoritatea si a gudura la mizilicul de atentie mediatica oferit de acest “pelerinaj” inedit si cu iz de spectaculos, a lansat obiceiul ca “sa vina lumina de la Ierusalim” care sa fie apoi “raspandita” in intreaga tara. O adevarata operatiune logistica de amploare cu avion trimis special, sute de protopopi care sunt obligati sa vina sa o ia la Bucuresti, avioane trimise intern la Cluj daca nu ma insel si Iasi etc etc. Totul pentru un mic circ, caci in esenta asa ceva nu are niciun rost in Biserica Ortodoxa. Deci cu ocazia abordarii in discutia cu capul macanitor a acestui topic, Balanel a raspuns cum trebuie: “orice lumina de la orice candela e sfanta”. Ce sa vezi! Dupa atatia ani si dupa atatea zbateri ca in fiecare an “sa vina lumina de la Ierusalim” iata ca vremurile ne indeamna sa spunem adevarul, cum ca totul e un show ieftin, fara semnificatie duhovniceasca.

Sunt de acord ca deocamdata sa ascultam de guvern, sa punem si noi umarul ca crestini la acest efort comun. Evident vine vremea cand trebuie sa recunoastem ca guvernul nu ne poate salva nici macar economic, nici medical nici de niciun fel si BOR trebuie sa aiba coloana vertebrala sa bata cu pumnul in masa si sa devina rol activ in tratarea ranilor poporului. Sunt nenumarate lucruri care se pot face, dar apelul la luciditate ar fi unul. Eu unul am inceput sa ma satur de carantina asta in care eu completez hartii si ma tin de traseu, ma spal pe maini, imi dau cu spirt pe obiecte, carantinez colete, minimizez intrarile in locuri inchise si alte prostii de-astea si smecherii se duc la Dedeman la plimbat printre rafturi, admirat oferte si plantat panselute. Ori e carantina pentru toti, ori nu!

Colac peste pupaza, se pare ca rata mortalitatii este in jur de 1-2% si un studiu nou zice ca deja ar cam fi 1.8% din populatie afectata. Dr Capmbell explica acest nou studiu aici.

8 comments

  • pai apropo de DDman, ce facem cu economia?

  • Hm, riscul este infim…deci exista si e limitat doar de faptul ca … prea putini se impartasesc, deci daca e unul cu probleme clar o sa ia si aia de dupa el, asa e?

    Atunci de ce nu schimbam metoda ca pana la urma lingurita nu am primit-o cu mandat special de la Apostoli?

    Omul a incercat sa ofere o consolare pentru o situatie unica dpdv istoric, pe care nici nu stii cum sa o iei, ca na, inchise biserici doar cu ocazia unor persecutii majore au mai fost, altfel nu.

    Ca omul in alte ocazii a mai dat-o in bara asta este, bine ca a venit covidu’ si a corectat circul cu “lumina sfanta”.
    Desi nu ar fi de mirare ca dupa ce trece treaba, sa o ia de la capat.

    • nu stim care e riscul; de fapt, problema e ca la numarul infim de cazuri cate aveam in Romania in momentul impartasirii in comun dinaintea interzicerii slujbelor, coroborat cu nr mic al celor care se impartasesc, valva creata a fost nejustificata;

      acum, la peste 3-4 saptamani de atunci, Dedeman este full si alte magazine la fel si presa ignora total, aratand nu stiu ce trenduri de la Google ca lumea sta mai mult acasa decat la munca; pai si normal ca sta, dar important e unde se pot forma focarele acum; cum din ce in ce mai mult doctorii si studiile arata ca aerul conditionat in spatii inchise recircula virusul nu trebuie decat sa intersectam locatiile inchise care au aere conditionate si/sau ventilatoare de aer si unde trece multa populatie – iar acestea sunt mall-urile, marile magazine si marile bricolaje (Dedeman, ca pe restul le-au inchis)

  • bai frate, nu stiu ce sa zic. Din punctul meu de vedere traiesc printre handicapati mentali si imbecili. Unul, Chirila, care-l da in judeacata absurd pe Velea, altii ca Sacsiv & co care pretind ca totul e o actorie globala, ca ei n-au vazut pe nimeni infectat, altii ca Capsali si Lavric care vor mari adunari nationale, ca sa aiba presa atee ce varsa (alta laturi) la adresa cretinilor raspandaci de virusi.

    am trait atat timp printre mistici, si adevarati ortodocsi? Ca eu nu mi-am dat seama. Atata se mai dau de importanti si atata se mai bat cu pumnul in piept leprele astea schizofrenice, oricare ar fi ele, ca nu-s in stare sa inteleaga ca acest virus, mortal nemortal, provoaca o boala ca oricare alta si care afecteaza pe oricine ca de obicei. Cred si eu ca din potir nu ar ingadui Dumnezeu sa se raspandeasca, dar faptul ca ai avut preoti ortodocsi in Bucuresti infectati, episcop ortodox mort in Serbia, infectat, asta pt mine denota ca nici preotii nu sunt feriti, asa cum sunt la fel de vulnerabili in fata bolii, ulcerului, hipertensiunii arteriale, pneumoniei, gripei samd.

    Care ma lamureste si pe mine ce e asa de greu de priceput? Imi scapa mie ceva? 10 participanti la marsuri si petitii dar brusc 3000000 de ofuscati aspru ca nu pot merge la biserica sau sa ia Lumina, ei care stateau 30 de minute apoi plecau acasa la ghiftuit si partyuri.

    Cred ca o iau razna!

    • eu ma gandeam la o solutie: slujbe afara si limitare la 50 participanti; ideal cu bilete, vandute la licitatie dinainte, ca un fel de fond de ajutorare pentru spitale; ca evident ar veni multi gura-casca; bisericile ar plati si un comision la stat, ca fond “de ajutor” pentru vremuri grele, ar face si biserica un ban si toata lumea ar fi multumita;

      boala nu e ca oricare alta; evident ca si ortodocsii ia boala asta ca si alte boli, teologia bolii e destul de clara; riscul este insa infim din impartasanie, pur si simplu din cauza numarului mic al celor care se impartasesc; dein cei 5% care participa la slujbe din cei 80% de ortodocsi, probabil 2% se impartasesc, adica cam 10 in fiecare biserica; la mall numai astazi erau in parcarea dedeman peste 200 de masini; daca fiecare sta o ora inseamna 2000 de oameni care au trecut azi pragul Dedeman Craiova si au respirat aerul acela recilculat de pompele de aer de la intrare – cea mai eficienta metoda de raspandire a virusului; treaba asta se intampla zilnic, in Craiova avem Auchan, Selgros, Metro, Dedeman, vreo 3-4 Kaufland, vreo 3-4 Lidl, etc – zeci de mii de oameni care intra in hypermarketuri intr-o singura zi doar in Craiova

      nu mai zic de alte locuri publice: piete, farmacii etc

  • satan existã

    În ceea ce l privește pe Bãlãnel există o explicație la comportamentul lui pe cåt de simplă,pe atât de nasoalã:atât timp cât el este înconjurat de masoni și ecumeniști (nu m ar mira dacă el însuși este mason),el nu poate să fie altfel în cuget și declarații decât stăpânii lui;deci sunt declarații normale.

  • satan existã

    Spuneți că nu vă uitați la Japonia și China fiindcă nu credeți că raportează date reale;citeam pe undeva că morților din România li se face testul pentru corona;cu ce scop?ce rost mai are dacă nu li s a făcut cât au fost în viață ca să aibă o șansă la vindecare?v ați prins, nu?
    În altă ordine de idei:m am uit după o adresă de email pe aici și nu găsesc;doresc să vă trimit ceva extraordinar de interesant;este vorba despre un domn ce scrie de prin 2009;și scrie bine!

    • in etapa in care suntem, e necesar sa li se faca testul pentru a stii cei care au luat contact cu el daca intra in carantina sau nu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.