Mătrășirea lui Gheorghiță

Mătrășirea lui Gheorghiță Vaccin este doar o chestiune de timp. Pentru cine nu s-a prins de ce o să explic. Vaccinarea va fi obligatori și “rezistenții” vor fi hăituiți. Aceasta se va întâmpla însă ceva mai târziu, când manipularea nu va mai funcționa și turmele speriate se vor calma și nu vor mai fi la fel de obediente ca acum. Adică, când gloatele stătătoare la coadă pentru a se vaccina vor fi mai scurte și când vom avea suficiente vaccinuri, operațiunea “noul reset” va lua o nouă amploare, pentru că altfel nu prea mai e reset.

Strategia este bine gândită și pentru cei care au urmărit mesajele la nivelul organizării sus a campaniei, s-a tot spus: să nu mai zicem că vaccinarea este obligatorie pentru că oamenii vor avea reacții de rezistență. Altfel spus, gândirea mai marilor conducători medicali este că turmele se sperie dacă le iei la fugărit cu seringa prin țarc. Prin urmare, trebuie să le cânți din fluier și ele se aliniază cuminte la coadă. După aceea, pe cele care nu ascultă de cântare, le strângi la colț cu un “pașaport al vaccinării” similar celor al animalelor și le vaccinezi.

Speriați de sondajele inițiale în care arătau că jumătate dintre angajații din sistemul medical nu doreau să se vaccineze, după ce porniseră pe un narativ că vaccinul va fi obligatoriu, strategii campaniei au dat-o întoarsă: să nu mai spunem că e obligatoriu, să explicăm oamenilor că este sigur ca să îi calmăm în legătură cu efectele secundare și cu spaimele că vor muri din vaccin. În campania de propagandă, s-a pompat pe cele mai extreme și infime problematici ridicate de cea mai mică minoritate de anti-vacciniști: vaccinul nu omoară. Deși probabil foarte puțini români s-au temut să moară din vaccin, pentru a anula semnele de întrebare mai … periculoase cum ar fi efectul pe termen lung al programării genetice cu mARN, “promotorii” au asigurat oamenii că nu vor muri. Campania a fost însă atât de fulminantă, încât organizatorii au avut problema cozilor și a numărului mare al celor care doresc să se vaccineze dar nu au cu ce. Prin urmare, deocamdată au lasat-o mai moale cu spoturile TV și cu conferințele de presă zilnice.

Că veni vorba de propagandă, aș face o comparație aici între această plusare pe temerea că se va muri din vaccin (situații extreme rare) cu argumentele pro-avort: de ce să fim anti-avort când există situații de femei violate care dacă nu avortează o să rămână cu traume pe viață … Ca și cum avortul nu le-ar traumatiza. Deși 99.99% dintre cazurile de avort nu sunt legate de viol ci sunt cauzate de … disconfortul femeii moderne de a avea un copil “când nu e momentul”, cum se pune problema interzicerii avorturilor, se ridică acest argument: dar cu cele violate, ce facem? Similar, în cazul campaniei de promovare a vaccinului s-a luptat pe contra-argumentarea pseudo-temerii că vaccinul omoară pentru a lăsa în ceață pe cele legate de modificarea genetică care este de departe o problemă mult mai de interes pentru majoritatea oamenilor care evită alimente modificate genetic, dar acceptă vaccinuri. S-a plusat însă și pe calmarea oamenilor că vaccinul deși este dezvoltat warp-speed, este perfect deoarece știința a avansat. Între timp, însă, noi avem ditamai criza de medicamente pentru diabet și tiroidă unde vedem că știința nu prea triumfă, cum zicea Gheorghiță, cel puțin știința organizării comerțului cu medicamente. Și cumva e firesc să avem deficit de bani și de organizare pe alte medicamente de vreme ce vaccinul este #1 acum și din ăsta se scot cei mai mulți bani.

Avem deci două etape clare ale strategiei: prima, în care volumul dozelor este puțin și oricum nu s-ar putea vaccina întreaga populație chiar dacă legislativ ar fi rezolvată situația și a doua etapă în care vaccinarea va fi obligatorie (după ce se va termina vaccinarea facultativă). A două etapă va fi și aceasta împărțită pe mai multe sub-etape: mai întâi vor fi obligați cei din sistemul sanitar, apoi profesorii, apoi categoriile care pot fi speriate ușor etc. În urmă se va merge cu obligativitatea totală.

Aș face aici o mică paranteză ca să explic de ce doctorii și oamenii serioși angrenați în această campanie au un mare blind spot și participă cu entuziam la campanie. Din start țin să subliniez că doctorii nu sunt nici ei în măsură să fie siguri că vaccinul va rezolva situația și ca ecuația risc-beneficiu care se aplică la orice tratament (deși dacă ne uităm la mortalitatea Covid …). Siguranța unui tratament este imposibil de declarat și cine o face din spatele hainei albe se compromite total. Maxim ce pot spune doctorii este că unele vaccinuri în trecut au fost bune (deși unele au făcut ravagii). Dar ravagiile din trecut sunt considerate accidente și de teama că lumea va fi speriată, doctorii preferă să pună batista pe țambal în această privință. Dar mediul în care se află, oricum îi predispune pe doctori să tacă dacă opinia generală este pe o anumită direcție. Lipsa dialogului și cultura dezbaterilor din societatea românească se răsfrâng și în rândul doctorilor unde cei care se opun vaccinării (și încă există și de-aștia) au temeri că vor avea probleme în viitor din partea autorităților pe lângă ostracizarea din partea colegilor. Fenomentul este cumva cel care avea loc în comunism când orice opinie contrară partidului era discret enunțată și doar în medii restrânse, sigure, între prietenii testați și pe care ne bazam.

Dar istoric să ne amintim de alte greșeli fundamentale făcute de noi românii: trecerea Nistrului. Ca să nu zic mai înainte de intrarea în război alături de germani. Comparativ, bulgarii au așteptat ceva mai mult și de asemenea i-au refuzat pe nemți când aceștia le-au cerut să îi ajute în est … dar asta e altă discuție.

Deci, de ce cred eu că Gheorghiță, la schimbarea macazului dintre facultativ și obligatoriu va fi mătrășit? Păi pentru că fiecare operă are primadona ei. Pentru etapa asta, Gheorghiță a fost potrivit. Pentru ce-a de-a doua, el nu va mai fi potrivit deoarece televiziunile vor transmite non stop acele secvențe cu Gheorghiță care ne liniștește că vaccinul e doar pentru cei care vor (nesiliți de nimeni) să-l facă. În fapt, în prezent, vaccinul este deja pe alocuri obligatoriu, în sensul că promovarea acestuia s-a făcut atât de agresiv încât presiunea colectivelor asupra indivizilor nealiniați este insuportabilă pentru cei care au îndoieli. Puțini români știu și că doctorii nu au voie să facă reclamă la un medicament, tocmai pentru că opiniile lor trebuiesc să fie științifice, argumentate pe baza experienței și nu motivate de finanțele oferite de un producător sau altul. În cazul vaccinului însă nu prea contează care e mai bun, important e să obișnuim oile că e normal să fie vaccinate și să le obișnuim și cu acel pașaport.

Vaccinarea permanentă periodică este scopul final al acestei pandemii și deși deocamdată tulpinele noi nu au avut succes în stârnirea unei spaime suficiente, se lucrează pe alte canale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.