Cum stau Emiratele Arabe Unite?

Încep acest articol cu un nițel off-topic: nici nu începu postul și deja diavolul arde de nerăbdare să închidă iarăși toate, mai ales bisericile. Se începe deocamdată cu “recalcularea” condițiilor acelea idioade de gradare a “periculozității” răspândirii virusului, deoarece cam prea multe orașe începeau să iasă din roșu și asta nu e bine! Prin urmare, se îndrăcesc condițiile pentru ca dezmorțirile să nu mai aibă loc ci din contră să reia noi închideri.

Și pentru că cifrele generale sunt spre bine (cazuri, spitalizări, etc) se pune accent în statistici pe chestii irelevante, gen creșterea cazurilor la copii (sursa). Evident că dacă scormonești bine în orice statistici poți să găsești segmentări care să arate mai bine sau mai rău ca media generală și pentru că cu altceva nu mai au cu ce să sperie oamenii, arată din nou spre copii, cum că cresc cazurile la copii.

Să ne întoarcem acum la Emiratele Arabe Unite care sunt pe locul 2 la vaccinare după Israel. Iată chartul:

Chartul de mai sus se refera la prima doză, dar după cum știm, conform științei, prima doză e oricum deja foarte bună. De aceea mult state au preferat ca în loc să facă a doua doză, să facă prima doză la un număr cât mai mare de oameni. De aceea, dacă știința a decis că prima doză deja te face boboc, trebuie să fie ceva-ceva adevăr, nu?

În continuare, voi compara EAU cu Austria, o țară cu un număr similar de locuitori dar care nu stă deloc la fel la vaccinări. Iată un chart acum cu numărul de cazuri depistate (media la 7 zile)

Media la numărul de cazuri a început să o ia în jos în EAU abia în ultimele 2-3 zile. Deci vaccinarea se pare că nu a avut impact prea mare în prevenirea infecției cu Coronavirusul, altfel cum explicăm evoluția în EAU?

În continuare, să vedem numărul de morți, deoarece se zice că vaccinul de fapt pentru asta e bun: face boala mai puțin fatală, adică nu mai mor oamenii pe capete ca acum (~0.8%) ci aproape că nu mai mor deloc. Deja în Scoția se pune pe seama vaccinului scăderea ratei de mortalitate globală, deci dacă în Scoția se vede în situația globală, ar trebui să se vadă și la EAU

După cum vedem, deși EAU au vaccinat în al 2-lea ritm la nivel mondial, rata mortalității a crescut. Austria, care a vaccinat aproape deloc, are o scădere drastică a ratei mortalității. Care să fie explicația?

Dacă ne-ar da cineva acest chart și nu ne-ar spune care țară este, ci doar că una vaccinează și alta nu vaccinează, nu ar fi logic să spunem că chartul Austriei este corespunzător al unei țări care vaccinează masiv?

Dar poate incidența virusului în EAU este foarte mare, poate au atât de multe cazuri încât vaccinarea încă nu are cum să își facă efect deoarece pur și simplu situația e nasoală. În cazul asta, ne întoarcem la primul chart unde vedem că nu e chiar așa nasoală, adică numărul de cazuri raportat la populație este de 300 la 1 milion adică 0.3%. Ori când vaccinezi procente cu două cifre … impactul ar trebui să se vadă masiv. Am explicat că “relaxarea” populației se face treptat – doar cei care fac vaccinul se relaxează, ceilalți se simt chiar mai motivați să aibă răbdare și să fie atenți pe ultima sută de metri. Evident că lumea nu prea mai servește gogoșile fuhrerilor medicali pe nicăieri, dar zic aceste lucruri ca să mă încadrez în narativul “științific” care ar putea aduce unele contre ale acestor cifre și ar pune dezastrul statisticilor globale pe seama unor fenomene inventate care ar fi însă legate de vaccin (în cazul nostru “relaxarea”, căci altceva nu văd ce ar putea fi).

Dar să vedem totuși și rata pozitivării testelor, care indică evoluția în timp a penetrării. Aici comparăm cu Suedia, “oaia neagră” care nu a aplicat nicio restricție și unde teoretic (și probabil și practic) rata pozitivării este foarte mare, deoarece cazurile sunt scăpate de sub control

După cum vedem EAU stă foarte bine la procentul de teste pozitivate, dar ce ne intereseaza din acest chart este faptul că nu a existat un eventual puseu în perioada vaccinării care să explice de ce numărul de cazuri dar mai ales de morți zilnici să nu scadă. Să zicem că la numărul de cazuri, vaccinul nu poate face mare brânză deși multe studii arată o rată mult mai mică de infectare la cei care au făcut vaccinul. Cum de în cifrele globale această scădere nu se vede nici la EAU nici la Israel, nu știm să spunem și subiectul este evitat de specialiști.

Din contră, în presă sunt prezentate studii pompoase care arată succesul vaccinului, dar nu vedem deocamdată aceste cifre. Când vor apărea însă noile tulpini și showul va trece la un alt nivel, insuccesul vaccinării va fi ignorat și mai mult deoarece tot efortul și toată gâlceava se vor învârti în vaccinarea pentru noile tulpini.

Evident, nu este exclus ca să apară și studii care să arăte că cei 1-2% care nu se vor vaccina sunt de vină pentru faptul că nici numărul de cazuri și nici cazurile grave nu scad deși vaccinarea a depășit 90% în Israel pentru primul rapel și peste 50% pentru al doilea.

Vom reveni însă în curând pentru o analiză a Scoției care se laudă cu efecte ale vaccinării în datele globale (vezi link mai sus).

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.