Parlamentarii greci au ales austeritatea

De ce FMI-ul nu cere austeritate în SUA unde situaţia este mult mai nasoala ca în Grecia? Pentru ca bananierii sunt mai proşti ar fi un răspuns simplu. Dacă stăm însă şi studiem, în SUA cei care conduc FMI-ul sunt aceiaşi care conduc FED-ul care conduce Trezoreria, adică finanţele statului. Iar FED-ul nu este o organizaţie federală, cum ne-ar putea duce în eroare nomenclatura. Şi având astfel dominaţie totală, acolo folosesc tiparniţa pentru a face rost de bani. Problema e că nu prea mai au ce să mai facă cu banii şi ar vrea să îi investească în nişte insule greceşti.

Aşadar parlamentul grec a votat pentru austeritate în ciuda opoziţiei oamenilor. Mai are sens să discutăm ce şi cum, că la urma urmei poporul nu are de ce să plătească pentru curajul nebunesc al unor investitori de a da bani politicienilor corupţi pentru a construi stadioane olimpice inutile? Sunt total ignoranţi cei care acuză că grecii nu plătesc taxe, nu muncesc ca nemţii şi vor să iese la pensie mai devreme. Sunt ignoranţi la problema principala care este de fapt corupţia la nivel european, corupţie atât de putredă şi de perversă încât bine a fost numită de unii “elefantul din cameră”.  Elefantul din cameră este în cazul Greciei incapacitatea Europei de a construi şi de a administra un sistem financiar prin care ţările expuse riscurilor să nu poată fi atacate de speculanţi care cumpără acolo unde primesc dobânzile mai mari, apoi se retrag în grabă ca să facă val şi să tragă preşul de sub picioare şi pe urmă cer ca ei să nu piardă nici un cent din dolarul care ţi l-au împrumutat ci să primească tot, de la fraierii muncesc şi plătesc impozite.

Ce societate mai este aceasta în care mafia conduce o ţară şi în care cămătarii internaţionali vin şi ameninţă un popor că dacă guvernul nu plăteşte toţi banii, le ia insulele? Cu ce este deosebit comportamentul creditorilor Greciei cu al unui cămătar care vine şi te strânge cu uşa să îi dai banii? FMI-ul nu este cămătarul, ci el este doar avocatul cămătarului care se oferă să te împrumute dacă tu dai în scris că o să vinzi tot ce ai ca să îl plăteşti pe cămătar. Dar mecanismul de constrângere şi principiile care stau la baza strategiei prin care a fost pusă în genunchi Grecia este acelaşi peste tot şi se numeşte mafie. L-am văzut şi în Islanda unde FMI a încercat în zadar să ceară islandezilor să platească datoriile bancherilor şi unde nu au reuşit. Am văzut şi în Argentina ce a ieşit dar nu le-a mers în Rusia unde prin intrarea în default Rusia a reuşit să îşi regleze economia şi să aibă prima creştere economică dupa destrămarea URSS-ului.

Paradoxal este la greci mai ales semnalul transmis: democraţia  a murit. Deşi tragedia încă nu s-a terminat, mai sunt câteva acte, este evident finalul şi putem să stăm liniştiţi acum: Grecia va fi “salvată” cu un preţul tăierilor drastice cum numai pe meleaguri mioritice s-au mai văzut. Deşi poporul ar fi ales mai degrabă renunţarea la Euro şi intrarea în capacitate de plată, cel puţin deocamdată, ca şi pe la noi, parlamentarii de frică să nu-şi piardă scaunele, au votat în haită pentru austeritate sperând că mai scapă câteva luni, până la urmatoarea scadenţă, luni în care măcar vor avea scaunul asigurat.

Dacă Grecia va fi salvată – şi probabil va fi pentru ca europenilor le e frică să privească unele realităţi aşa cum sunt şi vor prin decizii politice să contracareze deficienţe structurale importante  – ceilalţi porcuşori nu vor fi la fel de uşor de surescitat pentru că au o cu totul altă greutate. Aşadar până la următoarea criză care probabil ne va sosi în toamnă putem să luăm un mic respiro.

Mai rămâne însă să vedem şi reacţia poporului grec care dacă acum nu a năvălit peste parlamentari este pentru că probabil încă nu au început să vândă insule …

Linkuri înrudite:

One comment

  • ” Parlamentarii greci au ales austeritatea ” -incorect spus sau incomplet spus . EI au ales austeritatea pentru poporul grec , nu si pentru ei . Lor putin le pasa de austeritate . Aici este marea problema , ca cei pe care i-ai votat pentru a te reprezenta , voteaza impotriva ta fara ca ei sa fie afectati si fara ca tu sa-i poti trage la raspundere . Asta-i perfidia democratiei actuale putrede , democratia a evoluat pana la stadiul de dictatura democratica . Si noua ne ramane doar … of-ul .

    Doamne , ajuta-ne !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.