De ce 2012?

Înainte de a ne întreba de ce 2012, poate ar fi util să răspundem la întrebările de ce astrologie, de ce profeţii mayaşe, de ce Nostradamus etc. Altfel spus, de ce diavolul încearcă să sucească minţile oamenilor prin tot felul de minciuni şi drăcovenii şi de ce oamenii cred în astfel de prostii şi îşi consumă puţinul interes pentru lucrurile spirituale în direcţii rătăcite în loc să se ocupe de lucruri serioase care pot într-adevăr să aibă relevanţă pentru prezentul, viitorul şi viaţa lor, dar nu numai a lor, ci a tuturor care ar beneficia dintr-o legătura mai strânsă şi mai sinceră pe care orice om, oricât de necunoscător şi de nepriceput ar fi, ar avea-o cu Dumnezeu.

Un prim răspuns ar fi banii. Nimeni nu face profit din vânzarea adevărului şi din promovarea lucrurilor simple şi fireşti cum ar fi credinţa ortodoxă, pacea între oameni, îndemnul la rugăciune şi la post, la fapte bune şi la o viaţă sănatoasă, încurajarea înţelegerii între oameni, a iertării şi a jertfei pentru aproapele. În lumea de azi se vând bine sângele, sexul, scandalul, fotbalul, criza şi … 2012. O grămadă de “specialişti” câştigă sume frumoase de bani din cărţi, filme, documentare, reviste şi site-uri specializate în vânzarea de minciuni pe pâine pentru ignoranţii şi retardaţii îndobitociţi de mass-media zilelor noastre. La noi astfel de specialişti sunt mai puţini, însă în “lumea civilizată” ei formează o adevărată industrie cu subramuri în OZN-uri, “parapsihologie”, “anul 2000”, “2012 şi profeţiile mayaşe”  etc  Să luăm doar un exemplu de “futurolog”:  John L. Petersen. Unul dintre “specialiştii în 2012” intervietaţi in documentarul “Nostradamus 2012” (2 dintr-o lovitura). Printre cărţile sale se numără: “O viziune pentru 2012”, “Cum să anticipăm marile surprize ale viitorului” dar şi … “Drumul către 2015: profile ale viitorului”. Iată că deja ştim când va avea loc şi următorul sfârşit al lumii care va veni după 2012, care la rândul lui urmează “sfârşitului” din 2000.

Un al doilea raspuns ar fi acela ca diavolul directioneaza atentia oamenilor catre orice altceva decat catre lucrurile care ar putea sa il indrepte pe calea cea dreapta a adevarului. Ca orice capacitati ale omului, cum ar fi energia fizica, distanta maxima la care poate vedea, frecventa care o poate asculta, cantitatea de apa pe care o bea, si “deschiderea catre spiritual” a omului este limitata. Cu alte cuvinte, o data “deturnat” catre cateva idei si informatii aiuristice, omul nu doar ca va fi consumat si va fi deformat in capacitatea de a recepta adevaruri spirituale veritabile, dar va fi deja angajat pe o pista falsa, asa cum un alpinist o data pornit pe un traseu, o data batute cuile si legate sforile cu greu ar putea face cale intoarsa spre a abora o alta culme.

Din invidie fata de om si fata de sansa lui de a mai putea sa cunoasca si sa plineasca chemarea pentru care a fost facut, diavolul, in masura in care poate sa o faca si cu acordul fiecarui om in parte, pune in fata oamenilor false adevaruri, false spiritualitati si false versiuni ale realitatii. Pentru aceasta, diavolul se foloseste de experienta sa de milenii in manipularea oamenilor, foloseste construcii informationale cu adevaruri partiale si reuseste astfel nu doar sa atraga atentia dar in multe cazuri chiar sa convinga si sa isi construiasca “apostoli” ai falselor invataturi.

Daca ar fi sa facem o oarecare analiza a acestor teorii am putea sa observam nu doar şubrezimea argumentelor si grotescul minciunilor folosite in construirea conceptelor si paradigmelor cu care aceste teorii jonglează,  dar am putea sa observam si o constantă care ne ajuta si mai mult sa intelegem perversitatea lucrarii diavolesti care se afla in spatele lor: rareori sfarsitul este datorat omului si faptelor sale rele. De cele mai multe ori, sfarsitul vine din motive cu totul din afara: din cauza vreunui asteroid, din cauza “alinierii planetelor”, din cauza invertirii polurilor magnetice, din cauza cataclismelor, etc. Si de aici putem vedea departarea infinita fata de invatatura Bisericii care ne arata ca sfarsitul va veni atunci cand nu va mai fi dragoste intre oameni, adica atunci cand ura si rautatea vor atinge un nivel atat de sporit incat Dumnezeu va lasa oamenii in seama lor si consecinta fireasca va fi autodistrugerea.

Prin alungarea lui Dumnezeu din viata unor orase sau tari, putem sa vedem inca de pe acum consecintele: acolo unde desfranarea a iesit in strada, au venit apele sau alte necazuri s-au intamplat. Un exemplu mai indepartat ar fi chiar caderea Imperiului Bizantin care s-a datorat slabirii credintei ortodoxe si fortarea uniriii cu ereticii. Mai recent insa putem vedea foarte clar legatura intre pacat si catastrofe in nenumarate exemple. Sa luam doar un exemplu: in New Orleans s-a incercat dezvoltarea anuala a unui festival al homosexualilor in care pur si simplu destrabalarea iese in strada si sexul in public precum si alte acte perverse sunt incurajate de organizatori. Ca raspuns la aceasta … decadenta, a urmat uraganul Katrina in 2005. Cu toate acestea, cetatea nu s-a pocait si dupa editiile din 2006 si 2007, in 2008 uraganul Gustav a fost trimis cetatenilor din New Orleans ca o noua avertizare din partea lui Dumnezeu. In 2009 si 2010 festivalul a fost reluat din nou si in 2011 bineinteles nu sunt alte planuri doar daca nu cumva vreo noua catastrofa ii va atentiona pe new-orelanieni inainte de 2012. Cu siguranta insa, daca vreun uragan va veni in 2012 acestia il vor pune pe seama “alinierii planetelor” si nu pe seama pacatului.

Ce ne vom face insa daca lucruri rele chiar se vor intampla in 2012? Oare chiar nu exista nici o sansa ca mayesii sa fi stiut ca atunci vine sfarsitul? Un raspuns simplu ar fi: daca mayesii au fost atat de destepti incat sa profeteasca cand vine sfaristul lumii, cum de nu au profetit sfarsitul lor si nu au facut nimic in privinta asta. Este uimitor cum oamenii dau doi bani pe basme desenate pe pietre de popoare care nu au fost in stare nici macar sa supravietuiasca daramite sa profeteasca sfarsitul lumii. Este trist cat de mult calca in picioare diavolul demnitatea umana si cine ar avea macar o minima rationalitate s-ar intreba cum de mayasii au disparut daca au fost atat de destepti si de avansati incat sa depaseasca chiar pe oamenii de stiinta din prezent si pe astronomii care ne asigura ca nu exista nici o aliniere si ca nu va veni nici un asteroid in 2012. Cat despre criza economica si apocalipsa financiara … astea au mai fost si o sa mai fie, nimic nou, din cand in cand o furtuna mai trebuie sa limpezeasca apele.

6 comments

  • Imi pare ca e foarte acida parerea ta vis-a-vis de mayasi. Cred si sper ca e doar transferul directiei de suparare – de la isteria stereotipizata prin multe moduri( inclusiv si mai ales mass-media), pe care o si descrii, asupra unor lucruri pe care, la urma urmei, nu le putem noi percepe tocmai drept. Spun asta pentru ca, alaturi de alte civilizatii disparute, o putem cunoaste foarte putin, in masura interesului nostru si prin ochii celor cativa istorici.

    Dar totusi, in esenta, ma regasesc in ce subliniezi aici. Ceva asemanator cu ce spui am observat citind despre una dintre vechile civilizatii: a celor din Sodoma (si despre disparitia lor).

    Din perspectiva istorica, cumva necoreland motivele adevarate ale stergerii dintre existenti pe pamant a unor oameni( ma refer la indepartarea de firescul vietii si consecintele acesteia in timp – imoralitate, decadenta, etc), am o vaga idee despre metodele exacte prin care si-au luat plata unii din trecut pentru greselile lor – descrierea stiintifica a unor fenomene geologice care au schimbat relieful in zona respectiva, vazute si in Vechiul Testament.

    http://www.carteadecitit.ro/carte/pe-urmele-vechilor-civilizatii/131564/ – Constantin Daniel, Pe urmele vechilor civilizatii – este istoricul despre a carui optica vorbeam

    Cu alte cuvinte, ceva apropiat de ce spui si tu – ajungem sa dam vina pe vreo zodie sau ne prefacem ca nu intelegem fenomenele fizice care au loc in jurul nostru si cultivam ideea ca totul e hazard

    Ma duc cu gandul catre Profetul Ilie si catre Cartea Intelepciunii lui Solomon, mai exact un fel de a vedea lucrurile( redat in cap. 13 – Mustrarea celor ce nu cred şi nebunia închinării la idoli):

    7. Indeletnicindu-se cu lucrările lui Dumnezeu şi cercetându-le, ei se încredinţează cu vederea cât de frumoase sunt cele văzute.
    8. De altă parte, ei n-au cuvânt să li se ierte rătăcirea.
    9. Că dacă au putut să adune atâta învăţătură, ca să cerceteze lumea, cum n-au aflat ei mai degrabă pe Stăpânul lumii?

    In ce spune inteleptul vad o perspectiva care intregeste anumite descrieri fizice si nu numai, a caror cauza ultima pare inexplicabila – desi nu e. Dar ce spun eu este, totusi, o parere subiectiva. 🙂

    Numai bine!

  • Intru tot de acord. Doamne, ajuta!

  • Doamne ajuta!

    Eu cred ca ar mai fi de mentionat niste lucruri aici.

    1. “Profetiile” mayase sunt in mod cert o lucrare diavoleasca, dar totusi ele au fost facute dupa ce anumiti sfinti crestini au profetit despre vremea aproximativa a sfarsitului, de ex. Sf. Nifon Episcopul Constantianei parca mentioneaza jumatatea veacului al 8-lea. Prin urmare diavolul putea sti din aceste profetii data aproximativa.

    2. Chiar daca “profetia” mayasa este o inventie diavoleasca, totusi diavolul ar putea incerca sa manipuleze lumea astfel incat sa forteze implinirea acestei “profetii” (nu e vorba de un sfarsit al lumii, ci de incheierea unui ciclu si inceputul altuia, de un fel de “renastere”). Diavolul ar putea incerca astfel sa simuleze o asemenea schimbare de cicluri, si cei care au crezut de la inceput in profetie, or sa creada si acum in implinirea ei :(.

    Bogdan.

    • 1. Am certe indoieli cu privire la autenticitatea si veritabilitatea acestei profetii din simplul motiv ca avem marturia ca data sfarsitului nu o stie nimeni. Sa nu uitam ca in perioada de inceput a crestinismului, crestinii erau ferm convinsi ca sfarsitul va veni in timpul lor, tot pe baza … unor profetii gresit interpretate.

      2. Evident ca diavolul le invarte in toate felurile ca sa suceasca mintile oamenilor. Mayasii sub influenta cui au inventat aceste profetii? Diavolul pune samanta inselarii si a minciunii si apoi incropeste farame de evenimente si incearca sa provoace “impliniri” ale “profetiilor” pe care tot el le-a insuflat celor inselati, toate cu scopul de a inscena cat mai bine minciuna. Evident totul se intampla pana acolo unde ingaduie Dumnezeu dupa cum este si credinta oamenilor. De aceea am subliniat ca dezastrele vin in principal ca o consecinta a pacatului, iar dezastrul final

  • “acolo unde desfranarea a iesit in strada, au venit apele sau alte necazuri s-au intamplat.

    Cat despre criza economica si apocalipsa financiara … astea au mai fost si o sa mai fie, nimic nou, din cand in cand o furtuna mai trebuie sa limpezeasca apele”

    Va sa zica, spre deosebire de catastrofele climatice, cele economice nu par a fi datorate pacatelor oamenilor, ci poate incompetentei lor :-))

    Catastrofele din Japonia din ce categorie sunt?

    • Exista nuante, dar nu stam sa facem filosofia dezastrelor. Peste toate bineinteles ca sta Intepciunea lui Dumnezeu si purtarea lui de grija fata de mantiurea omului. Putem insa sa observam lucruri punctuale, cum a fost exemplul dat de mine, tocmai spre luare aminte. Parerea mea este ca criza economica este rezultatul lacomiei si al iubirii de argint. Daca poporul roman nu era invidois pe vecin ca are masina mai noua si mai de lux decat el si nu se arunca la credite aiurea, Romania nu intra in criza deoarece dezvoltarea financiara a fiecarui om in parte si a fiecarei firme in parte era organica si o mica lipsa de lichiditate din partea bancilor nu ar fi provocat dezastrul care abia a inceput sa se desfasoare. In Japonia, dupa unele marturii, pentru ca necredinta si inchinarea la idoli este atat de fara de speranta pentru pocainta, dezastrul a avut amplitudinea care a avut-o. Dar din nou repet, sa facem clasificari nu este decat filosofare fara continut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.