Începutul sfârşitului pentru bănci

Sa presupunem ca avem doua lanturi de magazine pe care criza le-a prins cu datorii imense si cu marfa putina. In plus, vanzarea pe caiet s-a dovedit neprofitabila in conditiile in care puterea de cumparare a scazut si oamenii nu mai au bani. Oricat au dat ei afara si au micsorat costurile, oricat s-au chinuit sa convinga oamenii sa vina sa cumpere de la ei, nu le-a mers. Ce sa faca acum patronii? S-au gandit sa se uneasca, ca sa nu mai aiba doua departamente de contabilitate, sa nu mai aiba doua departamente de marketing si astfel sa mai taie din cheltuieli. Bineinteles, impreuna, noul lant va avea de platit si doua felii de datorii, ca asa cum unde-s doi puterea creste, tot asa un se unesc doi datornici falimentari, si datoria sporeste. Intrebarea care se pune este: in urma acestei fuziuni, credeti ca vor iesi din criza?

Raspunsul este simplu de ghicit.

PS: foarte probabil vom avea o saptamana super-fierbinte, daca nu ati inteles cine sunt pravaliile, mai asteptati o zi-doua si veti vedea la televizor.

Alte articole:

Greek Bond Yields Climb to Record High on Speculation Bailout Will Fail

UPDATE 31 August 2011

The Wall Street Journal: Then too, while wrapping a weak institution into a slightly-less-weak one in order to insulate it from failure may seem like a good idea in desperate times (think Merrill Lynch and Bank of America in 2008), the move becomes hazardous if the combined entity is more likely to be deemed too big to fail and may thus need an even bigger bailout—or two or three—down the road. Just think of Citigroup.

UPDATE 6 Septembrie 2011

A. Pogonaru: “Funziunea celor doua banci este posibil sa fie doar rearanjarea sezlogurilor de pe Titanic inainte sa se prabuseasca.”

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.