Are BNR frâne cât să nu alunecăm în prăpastie?

“BNR pune frana pe curs” – titra breaking news-ul unei televiziuni azi in timp ce Isarescu tinea conferinta. Deja caderea leului este un breaking news desi a cazut doar 2% de la inceputul anului. In timp ce toata lumea ridica din ocheane si se mira cum de pietele fac exact pe invers cum ne asteptam, leul la bursa se invarte in jurul a 4,43.

Spun ca era de asteptat ca leul sa se intareasca cu ocazia unui nou guvern deoarece teoretic s-a detensionat situatia, teoretic o data cu schimbarea, riscul tarii noastre scade, deci si moneda ar fi fost logic sa se intareasca, mai ales ca euro se afla el insusi in criza, asadar cat de penibil sa fim ca tara incat in timp de euro este in criza iar la noi situatia politica se detensioneaza, leul sa pice dramatic. Ce s-a intamplat?

Pe scurt, ce sa se intample? Ponta a anuntat mariri de salarii si de pensii. Pai cum sa nu explodeze euro daca noi suntem datori vanduti, avem CDS-urile  cele mai slabe din Europa, deficitul este care este, pana si balanta de comert s-a prostit din nou, semn ca fie exportam mai putin, fie cumparam mai mult. Nu are cum in conditiile astea ca cursul sa nu explodeze si parerea mea este ca de data asta franele BNR-ului nu vor fi de ajuns si e posibil ca Mugurel sa intre si in buzunarul Ministerului de Finante ca sa incerce sa rezolve pe moment problema.

Toata lumea se intreaba care este nivelul real al leului, unde s-ar duce el ca sa reflecte realitatea. Orice propteli in economie, de la mentinerea cursului prin tranzactiile “cenusii” ale BNR-ului pana la programe gen “prima casa”, “rabla” sau investitii aiuristice guvernamentale, toate adauga greutate pe valoarea banului romanesc care este cea care este. Si mai ales daca am anuntat ca desi se destrama euro noi tot vrem sa aderam la el in 2015, realitatea ne va lovi drept in fata mai devreme decat mai tarziu.

Era bine ca aceasa devalorizare sa se fi intamplat cat mai devreme: toata lumea incearca sa isi dea jos cu moneda pentru ca sa stimuleze exportul. Este evident ca pe piata mondiala, batalia pentru clienti este atat de dura in vremurile de depresie economica actuala incat cursul este unul dintre putinele mijloace pe care facatorii de politici le au la indemana ca sa stimuleze dezvoltarea productiei locale. Iar cine produce, are bani, se dezvolta are sanse sa iese din criza. Cine insa doar se crediteaza si cu banii primiti de la FMI, cumpara in pierdere euro de pe piata ca sa tina leul puternic ca sa putem sa importam in continuare plasme si produse agricole mai ieftine ca la noi evident ca nu are sanse sa supravietuiasca economic. Vinovat pentru asta s-a facut in primul rand Isarescu deoarece nu s-a priceput (sau nu a vrut) sa puna bancile la punct cum a facut Orban la unguri. Iar in timp ce noi randem ca prostii de unguri, ca tot ii acuza europeni, ei fac afaceri de miliarde cu chinezii si au inca salarii duble ca noi.

Partea nasoala este insa ca trezirea la realitate abia a inceput. Rezolvarea crizei in Romania abia acum incepe, prin explozia cursului. O sa urmeze apoi taierile bugetare, caci statul nu o sa mai aiba de unde sa se imprumute si cu ce sa garanteze, o sa urmeze apoi vanzarile pe nimic ale resurselor nationale (MRU nu degeaba ajunsese la asta), o sa vina din nou o cadere crunta a consumului, inca un val masiv de somaj (si somajul trebuie sa ajunga la cifre reale, adica cam 15-20%) si abia apoi revenirea economica, cand dupa toate socurile si toate foametea care o vom face, vom incepe sa producem si sa producem ieftin (pentru straini) si bun (caci altfel nu vor cumpara).

Sa speram insa ca intre timp, o sa mai ramana cativa profesionisti si prin Romania, sa nu fuga toti prin alte locuri.

One comment

  • Avand in vedere ca e an electoral, s-ar putea sa fabrice niste frane care sa tina atat cat “trebuie”. Dupa aceea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.